Ο Ζιάντ Ραχμπάνι, ένας θρύλος της λιβανέζικης μουσικής σκηνής πέθανε στα 69 του χρόνια Ημερομηνία:
26/7/2025, 18:32 - Εμφανίσεις: 11
Ο λιβανέζος μουσικός, συνθέτης και θεατρικός συγγραφέας Ζιάντ Ραχμπάνι, γιος της «Γειτόνισσας του Φεγγαριού» Φαϊρούζ, πέθανε σε ηλικία 69 χρόνων από καρδιακή προσβολή.
«Το Σάββατο στις 9:00 π.μ., η καρδιά του μεγάλου καλλιτέχνη και δημιουργού Ζιάντ Ραχμπάνι σταμάτησε να χτυπά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν στην Βηρυτό.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ποικιλόμορφη κληρονομιά Ο Ραχμπανί επηρέασε γενιές Λιβανέζων τόσο με τα τραγούδια του, όσο και με τα ρηξικέλευθα θεατρικά του έργα, των οποίων οι ατάκες είναι γνωστές σε όλο το λαό -από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο.
Ήταν γιος της Φαϊρούζ, του τελευταίου ζωντανού θρύλου του αραβικού τραγουδιού και του συνθέτη Άσι Ραχμπάνι, ο οποίος πάντρεψε τον αραβικό ήχο με εκείνον που έρχονταν από φαινομενικά ξένους, μακρινούς τόπους: τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική και τέλος, τη Δύση.
Τα έργα του Ραχμπάνι αντανακλούσαν την ποικιλόμορφη κληρονομιά του Λιβάνου, το οποίο, μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο το 1975, ήταν ένας τόπος που αγκάλιαζε κάθε μορφή πολιτιστικού ερεθίσματος.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «[Το έργο του] αντικατόπτριζε τη θρησκευτική διαμάχη που ακολούθησε, η οποία περιλάμβανε αιματηρές οδομαχίες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών και τρία χρόνια βίαιης ισραηλινής κατοχής έπειτα από την εισβολή του 1982», τονίζει το Al Jazeera.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Φωτογραφία: Ο λιβανέζος μουσικός και συνθέτης Ζιάντ Ραχμπάνι παρουσιάζεται στη διάρκεια συναυλίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ehdeniyat στην πόλη Ehden, στο βόρειο Λίβανο, στις 30 Ιουλίου 2015.
REUTERS/Jamal Saidi Θέατρο, μουσική: Ταξίκή συνείδηση, πάντρεμα πολιτισμών Ο Ραχμπάνι, πολιτικοποιημένος στην αριστερά και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λιβάνου, κατήγγειλε ποικιλοτρόπως τις μακροχρόνιες διαιρέσεις του Λιβάνου.
Το έργο του Nazl el-Sourour που έκανε πρεμιέρα το 1974, όταν ήταν μόλις 17 χρόνων, απεικόνιζε μια κοινωνία παραμορφωμ...