ΕΕ: Καταργείται το όριο των 100 ml για τις πτήσεις της ΕΕ - Η παγίδα Ημερομηνία:
30/7/2025, 12:16 - Εμφανίσεις: 15
Προς κατάργηση οδεύει το όριο των 100 ml για υγρά σε χειραποσκευές επιβατών σε πτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του κανονισμού αποτελεί η απόκτηση νέων σαρωτών υψηλής τεχνολογίας στα αεροδρόμια.
Η κατάργηση του μέτρου για τα 100 ml Να υπενθυμιστεί ότι η καράργηση του ορίου είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024, με την Ε.Ε. να αναβάλει την εφαρμογή του.
Πλέον, με την έγκριση του νέου κανονιστικού πλαισίου, όσοι ταξιδεύουν από αεροδρόμια εξοπλισμένα με τα ειδικά μηχανήματα θα μπορούν να μεταφέρουν υγρά –όπως κρασί, ελαιόλαδο, αρώματα και άλλα προϊόντα– σε συσκευασίες έως δύο λίτρων, όπως τονίζει άρθρο του Independent.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ανάμεσα στα αεροδρόμια που συμμετέχουν στη νέα διαδικασία περιλαμβάνονται μεγάλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί όπως το Βερολίνο, η Ρώμη, το Aμστερνταμ και το Μιλάνο, ενώ η λίστα πρόκειται να μεγαλώσει το επόμενο διάστημα.
Πάντως, δεν διαθέτουν όλα τα αεροδρόμια την απαραίτητη τεχνολογία, μεταξύ άλλων και το Χίθροου του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Οι νέοι σαρωτές Η εφαρμογή των νέων σαρωτών δεν είναι υποχρεωτική, καθώς η απόφαση παραμένει στα «χέρια» κάθε αεροδρομίου.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Αυτό ενδέχεται να επιφέρει σύγχυση στους επιβάτες, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η αναχώρηση γίνεται από αεροδρόμιο με τη νέα τεχνολογία, αλλά η επιστροφή μέσω αεροδρομίου που εξακολουθεί να εφαρμόζει τον περιορισμό των 100ml.
Οι νέοι σαρωτές προσφέρουν αυξημένη ακρίβεια και οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται να αφαιρούν από τις χειραποσκευές αντικείμενα όπως λάπτοπ και τάμπλετ.
Το μέτρο που αποκαλύφθηκε αρχικά από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από τη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αεροπορίας (ECAC).
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αννα-Κάισα Ιτκόνεν, δήλωσε στον Independent ότι η απόφαση πρόκειται να...