Στην Ουγκάντα στέλνει τον μετανάστη από τον Ελ Σαλβαδόρ ο Τραμπ - Νέο επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη Ημερομηνία:
Σήμερα 24/8/2025, 03:08 - Εμφανίσεις: 6
Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές σχεδιάζουν να απελάσουν τον μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία στην Ουγκάντα, κατήγγειλαν το Σάββατο οι δικηγόροι του, σε ένα νέο επεισόδιο έπειτα από την αρχική απέλασή του στη γενέτειρά του, την επιστροφή και τη φυλάκισή του στις ΗΠΑ και, τελικά, την απελευθέρωσή του την Παρασκευή.
Εδώ και 5 μήνες η υπόθεση του Αμπρέγο Γκαρσία έχει μετατραπεί σε δικαστική μάχη στις ΗΠΑ και έφτασε να συζητιέται ακόμα και σε επίπεδο προέδρων – μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Σαλβαδοριανού ομολόγου του, Ναγίμπ Μπουκέλε.
Οι δικηγόροι του, σε ένα έγγραφο που υπέβαλαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τενεσί, ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του πελάτη τους.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι μέλος «τρομοκρατικής» οργάνωσης που βοηθά παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Αμπρέγο Γκαρσία, που είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα και κατοικεί στο Μέριλαντ, αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της διακίνησης ανθρώπων, κάτι που θα του επέτρεπε, με βάση την πρόταση των αμερικανικών αρχών, να απελαθεί στην Κόστα Ρίκα, μια χώρα κοντά στο Ελ Σαλβαδόρ.
Η «Οδύσσεια» του Σαλβαδοριανού μετανάστη ελέω Τραμπ «Παρά τις εγγυήσεις της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα ότι θα τον δεχόταν εκεί, λίγα λεπτά έπειτα από την αποφυλάκισή του την Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος της ICE, της ομοσπονδιακής αστυνομίας μετανάστευσης, ενημέρωσε το δικαστικό συμβούλιο ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να τον απελάσει στην Ουγκάντα και διέταξε να εμφανιστεί στα γραφεία της ICE στη Βαλτιμόρη», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία αποφυλακίστηκε την Παρασκευή από το σωφρονιστικό κέντρο όπου είχε οδηγηθεί τον Ιούνιο, έπειτα από την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
Είχε απελαθεί στις 15 Μαρτίου, χωρίς να προηγηθεί καμία διαδικασία, και στάλθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ, μαζί με περίπου άλλους 250 άνδρες που η Ουάσινγκτον λέει ότι είναι μέλη της Βενεζουελάνικης συμμο...