Νικητές οι απεργοί πείνας στο Ην. Βασίλειο: Μπλόκαραν συμφωνία 2 δισ. με ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Ημερομηνία:
Σήμερα 15/1/2026, 09:52 - Εμφανίσεις: 7
Νικητές βγήκαν κρατούμενοι απεργοί πείνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κατάφεραν, μετά από πολλές μέρες αποχής από σίτιση, να αναγκάσουν τη κυβέρνηση Κιρ Στάρμερ να μην αναθέσει σύμβαση ύψους 2 δισ.
λιρών στη βρετανική θυγατρική της ισραηλινής εταιρείας οπλικών συστημάτων Elbit Systems.
Ειδικότερα, τρεις κρατούμενοι που συνδέονται με την ομάδα Palestine Action ανακοίνωσαν τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης πείνας τους, ενώ άλλοι τέσσερις, που είχαν διακόψει προσωρινά τη διαμαρτυρία τους, αποφάσισαν επίσης να μην τη συνεχίσουν.
Όπως τονίζει ο Guardian, μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν και το κλείσιμο της Elbit Systems, σύνθημα που χρησιμοποιεί η Palestine Action στην εκστρατεία της κατά των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Άλλα αιτήματα ήταν η μεταφορά κρατουμένων σε άλλες φυλακέςgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Πάντως, οι ανησυχίες για την υγεία όσων πήραν μέρος είχαν ενταθεί.
Την Τετάρτη, η 31χρονη Heba Muraisi θα βρισκόταν στην 73η ημέρα αποχής από την τροφή.
Να υπενθυμιστεί ότι το 1981 είχαν πεθάνει πάνω από 10 άνθρωποι μετά από απεργιακή κινητοποίηση πείνας, γεγονός που αύξανε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ζωής των κρατουμένων που βρίσκονται στη φυλακή εν αναμονή δίκης για αδικήματα που σχετίζονται με διαμαρτυρίες τις οποίες αποδίδουν στην Palestine Action.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης 14 Ιανουαρίου, η οργάνωση Prisoners for Palestine δήλωσε ότι η απόφαση να μην δοθεί στην Elbit Systems UK η σύμβαση -στο πλαίσιο της οποίας θα εκπαίδευε 60.000 Βρετανούς στρατιώτες το χρόνο- ικανοποίησε ένα βασικό αίτημα.
Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία είχε κερδίσει περισσότερες από 10 δημόσιες συμβάσεις από το 2012 και ότι η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας σηματοδοτεί αλλαγή νοοτροπίας στους κόλπους των αρμοδίων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Διαδικασία επανασίτισης Η Prisoners for Palestine αναφέρθηκε ακόμα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή...