
To επίθετό τους είναι «ΚομÎτ», δηλαδή «κομήτης». Σαν να μην Îφτανε όμως αυτή η «αστÏονομική κληÏονομιά, η οικογÎνεια ΚομÎÏ„ Îπεσε θÏμα ενός αÏχαίου μετεωÏίτη που σφηνώθηκε στην οÏοφή του ÏƒÏ€Î¹Ï„Î¹Î¿Ï Ï„Î¿Ï…Ï‚ Îξω από το ΠαÏίσι.
Ο διαστημικός βÏάχος, βάÏους 88 γÏαμμαÏίων και μεγάλος σαν αβγό, Îσπασε τα κεÏαμίδια της στÎγης το καλοκαίÏι, όταν οι ΚομÎÏ„ Îλειπαν σε διακοπÎÏ‚.
Όταν επÎστÏεψαν, παÏατήÏησαν ότι η οÏοφή Îβαζε νεÏά. Ο εÏγάτης που κλήθηκε να την επιδιοÏθώσει διαπίστωσε ότι Îνας μαυÏισμÎνος βÏάχος διαπÎÏασε τα κεÏαμίδια και σφηνώθηκε στη μόνωση.
Η ΜαÏτίν ΚομÎÏ„, δημόσιος υπάλληλος 32 χÏόνων, ζήτησε τη γνώμη του γεωλόγου ΑλÎν ΚλαÏόν, ο οποίος της δήλωσε ότι είχε κάνει μια «εξαίÏετη ανακάλυψη». ΔεδομÎνου ότι μόνο το 1/3 του πλανήτη είναι στεÏιά από την οποία κατοικείται μόνο το 1%, αλλά και αν λάβουμε Ï…Ï€' όψη μας ότι το 99,9% των μετεωÏιτών "καίγονται" μÎσα στην ατμόσφαιÏα Ï€Ïιν φτάσουν στο Îδαφος, οι πιθανότητες να Ï€Îσει μετεωÏίτης πάνω σε σπίτι ή άνθÏωπο είναι μία στο δισεκατομμÏÏιο. Πιο απίθανο κι από το να κεÏδίσει κάποιος το λαχείο. Κι όμως συνÎβη.
«Είναι εξαιÏετικά σπάνιο φαινόμενο. Μόλις 50 μετεωÏίτες Îχουν Ï€Îσει στη Γαλλία σε διάστημα τεσσάÏων αιώνων» ήταν το σχόλιο που Îκανε ο ΚλαÏόν στους δημοσιογÏάφους «Δεν Îχουμε ξαναβÏεί κάτι Ï„Îτοιο σε μια ακτίνα 80 χλμ από το ΠαÏίσι» είπε.
Όπως Ï€ÏοκÏπτει από τον εÏευνητή, ο μετεωÏίτης της οικογÎνειας ΚομÎÏ„ είναι Îνας χονδÏίτης, η συνηθÎστεÏη κατηγοÏία μετεωÏιτών.
Οι χονδÏίτες, που κινοÏνται σήμεÏα στη λεγόμενη ζώνη των αστεÏοειδών, ανάμεσα στον ΆÏη και τον Δία, πιστεÏεται ότι σχηματίστηκαν Ï€Ïιν από πεÏίπου 4,57 δισεκατομμÏÏια χÏόνια, την ίδια πεÏίοδο που σχηματίστηκε η Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες.
Αυτό σημαίνει ότι η μαυÏισμÎνη Ï€ÎÏ„Ïα της οικογÎνειας ΚολÎÏ„ είναι από τα αÏχαιότεÏα αντικείμενα που υπάÏχουν σήμεÏα στον πλανήτη.
ΠαÏόλο όμως που οι μετεωÏίτης πωλοÏνται σε επιστήμονες και συλλÎκτες Îως και για 1.000 ευÏÏŽ το γÏαμμάÏιο, οι ΚολÎÏ„ είναι αποφασισμÎνοι να τον κÏατήσουν.
«Έπεσε στα κεφάλια μας Îνα κομμάτι από την ιστοÏία του Διαστήματος, η οποία είναι συναÏπαστική, αλλά την αγνοοÏσαμε μÎχÏι σήμεÏα» ήταν το σχόλιο που Îκανε η κ. ΚολÎÏ„ στην εφημεÏίδα Le Parisien.
«Είναι σαν παÏαμÏθι, μας είπαν ότι ήταν λιγότεÏο πιθανό κι από το να κεÏδίσει κανείς το λαχείο» είπε.
ΤΑ ÎΕΑ