Πλήρωσαν 565.000 ευρώ για ένα τόνο! Ημερομηνία:
5/1/2012, 17:30 - Εμφανίσεις: 181
Είπαμε τόνος… τόνος αλλά πολύ βαρύς έπεσε σε αγοραστή η πρώτη δημοπρασία της νέας χρονιάς στην ψαραγορά Τσουκίτζι στο Τόκιο, ο οποίος έδωσε 565.000 ευρώ για ένα κόκκινο τόνο. Το ψάρι αλιεύθηκε στα ανοιχτά της επαρχίας Αομόρι στη βόρεια Ιαπωνία, ζύγιζε 269 κιλά και αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη διάσημης αλυσίδας εστιατορίων σούσι του Τόκιο, Σούσι Ζανμάϊ.
Η τιμή πώλησης αποτελεί ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τον πιο ακριβό τόνο στην ιστορία της χώρας, μετά το αστρονομικό ποσό των 32,49 εκατομμυρίων γιέν που είχαν δοθεί πέρσι για ένα ψάρι 342 κιλών. Όπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, στην τιμή αυτή, το κομμάτι του φιλέτου σε σασίμι (ωμό ψάρι) ή σούσι (συνοδευμένο με ξυδάτο ρύζι) θα έπρεπε να διατίθεται για περίπου 5.000 γεν (50 ευρώ) το κομμάτι, όμως ο ιδιοκτήτης του Σούσι Ζανμάι θα το πωλεί στην κανονική τιμή των 418 γεν (4 ευρώ). Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιαπωνία καταναλώνει το 80% των ερυθρών τόνων που αλιεύονται στον κόσμο, βασικά σε μορφή σούσι.