Μια απίστευτη ιστοÏία από την ΚÏήτη... Κάθε χÏόνο στα Ï„Îλη του Μάη, με την Ï€Ïωινή δÏοσιά εμφανίζονται οι «ΔÏοσουλίτες», τα φαντάσματα των νεκÏών πολεμιστών του Χατζή Μιχάλη Îταλιάνη που υπεÏασπίστηκαν το κάστÏο ΦÏαγκοκάστελλο από τους ΤοÏÏκους (ΦÏαγκοκάστελλο, ιστοÏία).
Εξακόσια παλικάÏια πολÎμησαν ενάντια σε 8.000 τοÏÏκους. Αντεξαν πεÏισσότεÏο από μια βδομάδα αλλά στο Ï„Îλος χάθηκαν οι 335 από αυτοÏÏ‚, μαζί κι ο αÏχηγός τους. Οι απώλειες των ΤοÏÏκων ήταν 800 στÏατιώτες.
Οπως λÎει ο θÏÏλος, τα κοÏμιά των πολεμιστών του Îταλιάνη Îμειναν άταφα, ώσπου δυνατός άνεμος φÏσηξε κι ÎφεÏε την άμμο από τοÏÏ‚ αμμόλοφους της παÏαλίας "ΟÏθή Αμμος" και τα σκÎπασε.
Πολλοί ισχυÏίζονται ότι Îχουν δει τις σκιÎÏ‚ από τους ΔÏοσουλίτες και, σÏμφωνα με μια εÏμηνεία, Ï€Ïόκειται για αντικατοπτÏισμό που οφείλεται στη διάθλαση των ηλιακών ακτίνων στο νÎφος της Ï€Ïωινής δÏοσιάς.
Διαβάστε αναλυτικά
-






















