Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας;
Ημερομηνία:
25/12/2012, 17:44 - Εμφανίσεις: 351
Και ποιος δεν Îχει αναÏωτηθεί για ποιο λόγο ανοιγοκλείνουμε συνεχώς τα βλÎφαÏά μας! Το ακοÏσιο, στιγμιαίο, κλείσιμο των βλεφάÏων μας, αποτελεί κοινό χαÏακτηÏιστικό όλων των υγιών ανθÏώπων. Υπολογίζεται πως ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας 15-20 φοÏÎÏ‚ κάθε λεπτό, κατά μÎσο ÏŒÏο.
Για μια τόσο απλή και ενστικτώδη κίνηση, αναπόσπαστο μÎÏος της καθημεÏινότητάς μας, δεν είχε βÏεθεί μÎχÏι Ï€Ïότινος κάποια ικανοποιητική επιστημονική εξήγηση: η λίπανση του Î²Î¿Î»Î²Î¿Ï Ï„Î¿Ï… Î¼Î±Ï„Î¹Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ η Ï€Ïοστασία του από τη σκόνη και τα επιβλαβή μικÏοαντικείμενα, αποτελοÏν μεÏικώς ικανοποιητικά αίτια. Δεν εξηγοÏν όμως τον τόσο μεγάλο αÏιθμό βλεφαÏισμάτων.
Σε εÏγασία που δημοσιεÏθηκε στο πεÏιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», ομάδα επιστημόνων της Ιαπωνίας Ï€Ïοσπαθεί μια διαφοÏετική Ï€ÏοσÎγγιση. Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας Ï€Î¿Î»Ï ÏƒÏ…Ï‡Î½Î¬, επειδή αυτό μας βοηθά να συγκεντÏωθοÏμε αποτελεσματικότεÏα. ΠαÏατηÏώντας πως το πετάÏισμα των βλεφάÏων δεν είναι τυχαίο αλλά Ïυθμικό (σε συνάÏτηση με το αντικείμενο ενασχόλησης), εντοπίστηκε ότι τα βλÎφαÏα ανοιγοκλείνουν συνήθως στο Ï„Îλος της κάθε Ï€Ïότασης ενώ διαβάζουμε Îνα βιβλίο αλλά και στο Ï„Îλος κάθε Ï€Ïότασης του συνομιλητή μας, εάν συζητάμε.
Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει με την παÏακολοÏθηση αποσπασμάτων βίντεο. Τα ευÏήματα που Ï€ÏοÎκυψαν από σχετικά πειÏάματα, με τη χÏήση τεχνολογιών απεικόνισης του εγκεφάλου, επιβεβαιώνουν τις αÏχικÎÏ‚ υποθÎσεις: η εγκεφαλική δÏαστηÏιότητα μειωνόταν σε κάθε πετάÏισμα των βλεφάÏων.
ΜικÏά διαλείμματα οπτικής και εγκεφαλικής αυτοσυγκÎντÏωσης λοιπόν, αναγκαία για την ενσωμάτωση και την επεξεÏγασία των πληÏοφοÏιών του πεÏιβάλλοντος.
-
|
|
|