@Οι αναθÎσεις από την Ï€ÏοσωÏινή διοίκηση της ÎΕΡΙΤ συνεχίζονται στο ΡαδιομÎγαÏο σε όλη τη λειτουÏγία της εταιÏείας. Ωστόσο, Îνας Ï€Ïόσφατος διαγωνισμός για τη δοÏυφοÏική Ï„Ïοφοδοσία των πομπών και αναμεταδοτών της ψηφιακής τηλεόÏασης Îχει Ï€ÏοκαλÎσει μεγάλες αντιδÏάσεις. Όχι τόσο για το Ïψος του διαγωνισμοÏ, αξίας 2,7 εκατ. ευÏÏŽ, όσο για τη δÎσμευση της ÎΕΡΙΤ σε μια μακÏοχÏόνια επÎνδυση, η οποία απαιτεί μακÏοχÏόνια Îξοδα αντικατάστασης πομπών και αναμεταδοτών σε όλη τη χώÏα.
Οι αποφάσεις αυτÎÏ‚ λαμβάνονται από Îναν Ï€ÏοσωÏινά τοποθετημÎνο διευθÏνοντα σÏμβουλο σε Îνα ΔΣ το οποίο Ï€ÏÎπει να αντικατασταθεί, κατόπιν εισηγήσεων συνεÏγατών υπαλλήλων που δεν είναι κανονικοί εÏγαζόμενοι της ÎΕΡΙΤ, άÏα δεν Îχουν ευθÏνες Îναντι της εταιÏείας. Τα εÏωτηματικά που Ï€ÏοκαλοÏνται τόσο για τη διοίκηση της εταιÏείας όσο και για τους αÏμόδιους εποπτεÏοντες υπουÏγοÏÏ‚, είναι σοβαÏά. Ποιος καλÏπτει την Ï€ÏοσωÏινή διοίκηση της ÎΕΡΙΤ δεσμεÏοντας τις επόμενες διοικήσεις με ενÎÏγειες που εκτοξεÏουν τα Îξοδα της εταιÏείας;Ο παÏαπάνω διαγωνισμός της ÎΕΡΙΤ ανακοινώθηκε τον ΑÏγουστο και ÏστεÏα από παÏάταση που δόθηκε, ολοκληÏώθηκε την πεÏασμÎνη εβδομάδα. Η ÎΕΡΙΤ θÎλει να αλλάξει δοÏυφόÏο και να Ï„Ïοφοδοτεί τους πομποÏÏ‚ της είτε από άλλον δοÏυφόÏο (Astra) είτε από άλλο σημείο του ίδιου δοÏυφόÏου (EutelSat) στον οποίο βÏίσκεται σήμεÏα. Αυτή η μετακίνηση, ωστόσο, σημαίνει πως η ÎΕΡΙΤ θα χÏειαστεί να λειτουÏγεί για Ï€Î¿Î»Ï ÎºÎ±Î¹ÏÏŒ δÏο συστήματα δοÏυφοÏικής εκπομπής, άÏα πεÏισσότεÏα Îξοδα. Θα Ï€ÏÎπει επίσης να αλλάξουν ή να Ï„ÏοποποιηθοÏν όλοι οι ψηφιακοί πομποί, ακόμη κι αυτοί που αγόÏασε μόλις Ï€Ïόσφατα από τη γεÏμανική εταιÏεία Rothe & Swartz. Είναι φανεÏÏŒ πως η απόφαση αλλαγής δοÏυφόÏου θα επιφÎÏει για τη ÎΕΡΙΤ μια άγνωστη σε Ïψος επÎνδυση αλλά και συνÎχεις αναθÎσεις για εξωτεÏικά τεχνικά συνεÏγεία. Και το εÏώτημα που τίθεται, είναι: Ποιος καλÏπτει την Ï€ÏοσωÏινή διοίκηση της ÎΕΡΙΤ, η οποία θα εγκαταλείψει το ΡαδιομÎγαÏο σÏντομα, δεσμεÏοντας την επόμενη διοίκηση με Îνα τόσο μεγάλο Îξοδο;
@ Ο ΟΤΕ βγήκε νικητής στη μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ChampionsLeague και του EuropaLeague. Αν και δεν Îχουν γίνει ακόμη οι επίσημες ανακοινώσεις, η συνδÏομητική τηλεόÏαση του ΟΤΕ θα μεταδίδει τους αγώνες των δÏο διοÏγανώσεων για τις επόμενες Ï„Ïεις τηλεοπτικÎÏ‚ χÏονιÎÏ‚, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018.
Οι πληÏοφοÏίες αναφÎÏουν πως το τίμημα που επÎλεξε να καταβάλει ο ΟΤΕ στην TEAM θα φτάσει τα 120 εκατ. ευÏÏŽ για 3 χÏόνια, καταθÎτοντας υπεÏδιπλάσια Ï€ÏοσφοÏά από τη Nova. Θυμίζουμε πως οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν Ï€ÏοκαλÎσει την παÏÎμβαση του εισαγγελÎα όταν η ΕΡΤ για το διάστημα 2012-2015 είχε καταθÎσει Ï€ÏοσφοÏά 32 εκατ. ευÏÏŽ, αποκτώντας το δικαίωμα ελεÏθεÏης μετάδοσης του ChampionsLeague.Η Ï€ÏοσφοÏά αυτή εκτιμάται πως θα ανεβάσει το κόστος για τον συνδÏομητή, όπως συνÎβη και στη Μεγάλη Î’Ïετανία όταν Ï€ÎÏυσι η British Telecom απÎκτησε τα δικαιώματα του Champions League Ï€Ïος 1 δισ. ευÏÏŽ και στη συνÎχεια αÏξησε τη συνδÏομή κατά 6,5%. Την ÏŽÏα που ο ΟΤΕ επιλÎγει να δαπανήσει αυτό το ποσόν, κοντÏάÏοντας στα ίσια τη Nova και αφαιÏώντας της δÏο σημαντικÎÏ‚ διοÏγανώσεις, η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της αναφÎÏει πως η Διοίκηση ζήτησε πεÏαιτÎÏω μείωση των αποδοχών, επικαλοÏμενη τη βιωσιμότητα της εταιÏείας.Îα σημειώσουμε ότι η Αγγλία πλήÏωσε 1 δισ. ευÏÏŽ, ήτοι αÏξηση 125%, η Ισπανία 450 εκατ. ευÏÏŽ (+45%), η Γαλλία 435 εκατ. ευÏÏŽ (+30%). ΞεχωÏιστό ενδιαφÎÏον Îχει η ΓεÏμανία, μια και ο ΟΤΕ ελÎγχεται από την Deutsche Telekom. Με οκταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, θα πληÏώσει 240 εκατ. ευÏÏŽ (+50%). Στις υπόλοιπες χώÏες το ChampionsLeague παÏουσιάζει Ï€Î¿Î»Ï Î¼ÎµÎ³Î±Î»ÏτεÏο «εθνικό» ενδιαφÎÏον απ’ ÏŒ,τι στην Ελλάδα. Για να είναι πιο πλήÏης η εικόνα, σημασία Îχει το κόστος ανά αγώνα σε συνάÏτηση με το ενδιαφÎÏον κάθε χώÏας αλλά και την Ï€ÏοσÎλκυση διαφημίσεων. Στην Αγγλία, για παÏάδειγμα, οι αγγλικÎÏ‚ ομάδες Ï€ÎÏυσι Îδωσαν 40 αγώνες στο ChampionsLeague, οι ισπανικÎÏ‚ αντίστοιχα 41 αγώνες, ενώ ÎµÎ»Î»Î·Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎµÎ½Î´Î¹Î±Ï†ÎÏοντος και στην ουσία οι αγώνες για τους οποίους είναι διατεθειμÎνος να πληÏώσει ο συνδÏομητής, ήταν μόλις 8, και αυτό λόγω της καλής ποÏείας του ΟλυμπιακοÏ.
Πηγή: greekmme.blogspot.com