Ένα βήμα πριν το μεγάλο «κανόνι» οι εφημερίδες Μπόμπολα
Ημερομηνία:
2/4/2015, 11:04 - Εμφανίσεις: 118
 Τι αποκαλÏπτει η Moore Stephens -Τα δάνεια του ομίλου Ï€Ïος τις Ï„Ïάπεζες φτάνουν τα 196,5 εκατ. ευÏÏŽ
Σήμα κινδÏνου εκπÎμπει η "Πήγασος Εκδοτική" (Έθνος, Έθνος της ΚυÏιακής, ΗμεÏησία κλπ) της οικογÎνειας Μπόμπολα. Η Îκθεση του οÏκωτή λογιστή δεν αφήνει πεÏιθώÏια παÏεÏμηνειών για τη μελλοντική ποÏεία της ναυαÏχίδας των δÏαστηÏιοτήτων της οικογενείας Μπόμπολα, με βάση τα οικονομικά μεγÎθη του 2014. Η MOORE STEPHENS ως ελεγκτική εταιÏεία στην ετήσια Îκθεση της διαπιστώνει καθεστώς αβεβαιότητας την ποÏεία της εταιÏείας Πήγασος και την ίδια στιγμή διατυπώθηκαν βάσιμες αμφιβολίες για την ικανότητά της να συνεχίσει τη δÏαστηÏιότητάς της". Με την κÏίσιμη αυτή επισήμανση κλείνει η Îκθεση της ελεγκτικής εταιÏείας. Στο ίδιο μήκος κÏματος είναι και η ετήσια Îκθεση του Î´Î¹Î¿Î¹ÎºÎ·Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ…Î¼Î²Î¿Ï…Î»Î¯Î¿Ï… του ομίλου που.. στα κÏίσιμα ζητήματα, υπάÏχει πλήÏη ταÏτιση. Το πεÏιεχόμενο της Îκθεσης του Î´Î¹Î¿Î¹ÎºÎ·Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ…Î¼Î²Î¿Ï…Î»Î¯Î¿Ï… στην ουσία Ï€Ïοετοιμάζει τους πιστωτÎÏ‚ για το μεγάλο γεγονός. Η Îκθεση της εταιÏείας πεÏιγÏάφει με πεÏισσότεÏες λεπτομÎÏειες την Ï„Ïαγική οικονομική κατάσταση της εκδοτικής επιχείÏησης. ΑναφÎÏεται ότι η διοίκηση αξιολογεί τις επιπτώσεις των συσσωÏευμÎνων ζημιών επι της ταμειακής Ïευστότητας της εταιÏείας και του ομίλου σε συνδυασμό με ληξιπÏόθεσμες δόσεις των δανείων, γεγονός που υποδηλώνει την ÏπαÏξη ουσιωδώς αβεβαιότητας για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δÏαστηÏιότητά του. Την ίδια στιγμή όμως η διοίκηση Ï€Ïοτίθεται να αναλάβει όλα τα αναγκαία μÎÏ„Ïα που θα επιτÏÎπουν τι συνÎχιση της λειτουÏγίας της επιχείÏησης.
Στα ÏŒÏια του κÏαχ η Πήγασος Εκδοτική Οι βÏαχυπÏόθεσμες υποχÏεώσεις είναι υψηλότεÏες κατά 131 εκατομμÏÏια ευÏÏŽ για τον Όμιλο και 79 εκατ. για την εταιÏεία σε σχÎση με την Ï„ÏÎχουσα αξία των πεÏιουσιακών της στοιχείων που Îχει στην κατοχή της η Πήγασος Εκδοτική. Δηλαδή στην πεÏίπτωση που πουληθοÏν όλα τα πεÏιουσιακά στοιχεία της εταιÏείας του μεγαλοεκδότη Μπόμπολα θα Îχει οφειλÎÏ‚ 131 εκατ. ευÏÏŽ Îναντι των Ï„Ïαπεζών.
Πόσα χÏωστάει στις Ï„Ïάπεζες Το Ïψος των δανείων διαμοÏφώθηκε στα 196,5 εκατ. ευÏÏŽ το ΔεκÎμβÏιο του 2014 Îναντι 181 εκατ. ευÏÏŽ το 2013 Ï€ÎÏυσι. Η Πήγασος παÏουσίασε ζημίες Ïψους 32,8 εκατ. ευÏÏŽ ενισχυμÎνες από τα 31,5 εκατ. ευÏÏŽ Ï€ÏόπεÏσι. Ο κÏκλος εÏγασιών παÏÎμεινε σταθεÏός σε 58,9 εκατ. ευÏÏŽ, ενώ τα ebitda αν και βελτιώθηκαν παÏÎμειναν αÏνητικά σε 2,54 εκατ. ευÏÏŽ. Îα σημειωθεί ότι Ï€Ïιν τη εκδήλωση της υφεσιακής λαίλαπας στη χώÏα ο τζίÏος «άγγιζε» τα 150 εκατ. ευÏÏŽ. Τα ταμειακά διαθÎσιμα της εταιÏείας Îφθαναν μόλις το 1 εκατ. ευÏÏŽ το ΔεκÎμβÏιο του 2014.
Η «σωτηÏία» της Πήγασος Η διοίκηση Îχει ÎÏθει σε συμφωνία με Ï„Ïεις Ï„Ïάπεζες για την Îκδοση Î¿Î¼Î¿Î»Î¿Î³Î¹Î±ÎºÎ¿Ï Î´Î±Î½ÎµÎ¯Î¿Ï… Ïψους 80 εκατ. ευÏÏŽ, με σκοπό την αναχÏηματοδότηση του χÏÎους. Η συμφωνία όμως είναι στον αÎÏα, καθώς δεν Îπεσαν ακόμη οι υπογÏαφÎÏ‚ για την υλοποίηση του σχεδίου, όπως αναφÎÏει η διοίκηση στην Îκθεση της. Ο Ï€ÏόεδÏος και διευθÏνων σÏμβουλος της Πήγασος Εκδοτικής κ. Φώτης Μπόμπολας, καλείται να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» που σκοπό θα Îχουν τη διάσωση της εκδοτικής επιχείÏησης, η οποία να σημειωθεί ότι τα τελευταία 34 χÏόνια Îχει να επιδείξει αÏκετÎÏ‚ δημοσιογÏαφικÎÏ‚ επιτυχίες μÎσα από τις σελίδες του Έθνους και του Έθνους της ΚυÏιακής.
Η συγχώνευση ΔΟΛ - Πήγασος και στο βάθος το άÏθÏο 99.... ΣτελÎχη του Ï„ÏÎ±Ï€ÎµÎ¶Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ»Î¬Î´Î¿Ï… θεωÏοÏν ότι η συγχώνευση των δÏο παÏαδοσιακών ομίλων της Îντυπης ενημÎÏωσης θα λειτουÏγήσει ως «πικÏό» φάÏμακο για τη διάσωσής τους. ΜÎχÏι σήμεÏα το σενάÏιο αυτό Îχει διαψευστεί από τον όμιλο Πήγασος. Τον πεÏασμÎνο ΙοÏλιο, με αφοÏμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημεÏίδας που Îλεγε Îδωσαν τα χÎÏια Μπόμπολας – ΨυχάÏης, με ανακοίνωσή της, η Πήγασος το διÎψευσε κατηγοÏηματικά. Το άÏθÏο 99 του Ï€Ï„Ï‰Ï‡ÎµÏ…Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÏŽÎ´Î¹ÎºÎ± θα ήταν μια κάποια λÏση. Το ενδεχόμενο αυτό δεν το είχε αποκλείσει στο παÏελθόν οÏτε ο κ. Φώτης Μπόμπολας. Ωστόσο, τα οικονομικά αδιÎξοδα της «Πήγασος Εκδοτικής» με τους 620 εÏγαζόμενους μποÏοÏν να ξεπεÏαστοÏν, αÏκεί ο CEO κ. Φώτης Μπόμπολας να κάνει τη δική του Ï€Ïοσωπική Ï…Ï€ÎÏβαση.
Îίκος ΘεοδωÏόπουλος ntheo@bankingnews.gr
Πηγή: greekmme.blogspot.com
|
|
|