Στο ΦΕΚ 80 Α’ (ν.4334/2015) δημοσιεÏθηκε το Ï€Ïώτο πακÎτο αλλαγών στο ασφαλιστικό που Ï€ÏοβλÎπει η συμφωνία με τον ΕυÏωπαϊκό Μηχανισμό ΣτήÏιξης (Ε.Μ.Σ.): (…)
27. Στους συνταξιοδοτοÏμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.6.2015, χοÏηγείται σÏνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφοÏÎÏ‚ και
μετά τη συμπλήÏωση του 67ου Îτους, χοÏηγείται το πλήÏες ποσό της κατώτατης εγγυημÎνης σÏνταξης (κατώτατο ÏŒÏιο).
Η Ï€Ïώτη πεÏίοδος της παÏαγÏάφου 1 του
άÏθÏου 4 του N. 3863/2010(Α΄ 115) Ï„Ïοποποιείται ως ακολοÏθως:
«1. Όσοι Îχουν υπαχθεί για Ï€Ïώτη φοÏά στην ασφάλιση οποιοδήποτε φοÏÎα κÏÏιας ασφάλισης ή το Δημόσιο Îως και 31.12.2010 και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για σÏνταξη γήÏατος ή αναπηÏίας μετά την 1.1.2015 δικαιοÏνται:».
28. Από 1.1.2015 εντάσσονται υποχÏεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο ΕπικουÏικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουÏικής ασφάλισης που δεν Îχουν ενταχθεί μÎχÏι τη δημοσίευση του παÏόντος. Κάθε αντίθετη με το πεÏιεχόμενο της ÏÏθμισης αυτής διάταξη καταÏγείται.
29. Από την ανωτÎÏω ημεÏομηνία
πόÏοι όλων των εντασσόμενων ταμείων επικουÏικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ είναι οι Ï€Ïοβλεπόμενοι στο άÏθÏο 38 του N. 4052/2012.
30. Από 1.1.2016 Îως 31.12.2021 οι εγγυημÎνες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικÎÏ‚ εισφοÏÎÏ‚ (κÏατική επιχοÏήγηση) Ï€Ïος τα ασφαλιστικά ταμεία κÏÏιας ασφάλισης διατηÏοÏνται σε ονομαστικοÏÏ‚ ÏŒÏους, στο Ïψος που Ï€ÏοβλÎπεται για την 31.7.2015.
31. Από 1.7.2015 οι εισφοÏÎÏ‚ υγειονομικής πεÏίθαλψης όλων των φοÏÎων κÏÏιας ασφάλισης διαμοÏφώνονται σε 6% και παÏακÏατοÏνται από τις κÏÏιες συντάξεις. Από την ανωτÎÏω ημεÏομηνίαθεσπίζεται εισφοÏά 6% Ï…Ï€ÎÏ Ï…Î³ÎµÎ¹Î¿Î½Î¿Î¼Î¹ÎºÎ®Ï‚ πεÏίθαλψης για όλες τις επικουÏικÎÏ‚ συντάξεις που παÏακÏατείται από τις καταβαλλόμενες επικουÏικÎÏ‚ συντάξεις.
32. Με αποφάσεις του ΥπουÏÎ³Î¿Ï Î•Ïγασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής ΑλληλεγγÏης, που θα εκδοθοÏν Îως τις 31 Ιουλίου 2015, Ïυθμίζονται θÎματα εφαÏμογής των Ï€ÏοηγοÏμενων άÏθÏων, που αφοÏοÏν τους ÏŒÏους Îνταξης ταμείων ή τομÎων στο Ενιαίο Ταμείο ΕπικουÏικής Ασφάλισης τις λεπτομÎÏειες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομÎÏεια.
Ασφαλιστικό: Î ÎÏασε το Ï€Ïώτο, ÎÏχεται δεÏτεÏο πακÎτο
Σε ÏεποÏτάζ του Δημ. Κατσαγάνη, το capital.gr σημειώνει: «ΚοÏωνίδα των αλλαγών στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που Ï€ÏοÎβλεπε η συμφωνία Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï ÎµÎ»Î»Î·Î½Î¹ÎºÎ®Ï‚ κυβÎÏνησης και ΕΕ ήταν η επιβολή εισφοÏών 6% στις κÏÏιες και επικουÏικÎÏ‚ συντάξεις για τη στήÏιξη της υγειονομικής πεÏίθαλψης, βασικά δηλαδή του ΕΟΠΥΥ. Έτσι ο κλάδος της δημόσιας υγείας αναμÎνεται να ενισχυθεί κατά 422 εκατ. ευÏÏŽ φÎτος (β ΄εξάμηνο) και κατά 854 εκατ. ευÏÏŽ το 2016 μÎσω μεταβίβασης πόÏων από τους συνταξιοÏχων στον ΕΟΠΥΥ. Συνολικά, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει «Îνεση» Ïευστότητας πάνω από 1,2 δισ. ευÏÏŽ τον επόμενο ενάμισι χÏόνο.
(…)
Κατά τη συμφωνία κυβÎÏνησης – ΕΕ θα Ï€ÏÎπει να ληφθοÏν φιλόδοξες συνταξιοδοτικÎÏ‚ μεταÏÏυθμίσεις και να συγκεκÏιμενοποιηθοÏν πολιτικÎÏ‚ για την πλήÏη αποκατάσταση των δημοσιονομικών ζημιών που Ï€ÏοκÏπτουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕπικÏατείας σε σχÎση με συνταξιοδοτική μεταÏÏÏθμιση του 2012 και την εφαÏμογή της ÏήτÏας Î¼Î·Î´ÎµÎ½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎµÎ»Î»ÎµÎ¯Î¼Î¼Î±Ï„Î¿Ï‚ ή εναλλακτικά μÎÏ„Ïα τα οποία θα είναι από ÎºÎ¿Î¹Î½Î¿Ï ÏƒÏ…Î¼Ï†Ï‰Î½Î·Î¼Îνα.
(…)
ΚοÏωνίδα του επόμενου πακÎτου, το οποίο Ï€ÏÎπει να ψηφιστεί Îως την ΤετάÏτη 22 Ιουλίου, θα είναι η σταδιακή αÏξηση των οÏίων συνταξιοδότησης, στο διάστημα 2016 -2022, σε όλους τους ασφαλισμÎνους πλην εκείνων που Îχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οÏισμÎνων άλλων ειδικών κατηγοÏιών. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι η αναχαίτιση της ανόδου των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών την επόμενη εξαετία λόγω της συνÎχισης των Ï€ÏόωÏων συνταξιοδοτήσεων. Η Îμμεση εξοικονόμηση από την αÏξηση των οÏίων συνταξιοδότησης την οποία Îχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται από υπηÏεσιακοÏÏ‚ παÏάγοντες του Υπ. ΕÏγασίας σε 180 εκατ. ευÏÏŽ φÎτος (β΄ εξάμηνο ) και σε 360 εκατ. ευÏÏŽ το 2016. Συνολικά, δηλαδή, η κυβÎÏνηση Ï€Ïοσδοκά Îμμεση εξοικονόμηση 540 εκατ. ευÏÏŽ το 2015-2016.
(…)
ΜÎχÏι τις 22 Ιουλίου θα Ï€ÏÎπει να Îχουν ψηφιστεί οι ακόλουθες διατάξεις:
• Σταδιακή αÏξηση των οÏίων συνταξιοδότησης. Από την 1η ΙανουαÏίου 2023, τα ÏŒÏια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση ÏƒÏ…Î½Ï„Î±Î¾Î¹Î¿Î´Î¿Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Î´Î¹ÎºÎ±Î¹ÏŽÎ¼Î±Ï„Î¿Ï‚ για να πάÏει κάποιος ασφαλισμÎνος σÏνταξη διαμοÏφώνονται ως εξής:
– Για πλήÏη σÏνταξη γήÏατος, χÏειάζεται για οποιαδήποτε κατηγοÏία ασφαλισμÎνων η συμπλήÏωση του 62ου Îτους με 40 χÏόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημÎÏες ασφάλισης) και το 67ο Îτος με 15 Îτη (ή 4.500 ημÎÏες ασφάλισης).
– Για μειωμÎνη σÏνταξη γήÏατος, για όλους τους ασφαλισμÎνους χÏειάζεται η συμπλήÏωση του 62ου Îτους ηλικίας με 15 Îτη (ή 4.500 ημÎÏες ασφάλισης).
Τα Ï€Ïοβλεπόμενα μÎχÏι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότεÏα από τα παÏαπάνω ÏŒÏια ηλικίας συνταξιοδότησης θα Ï€ÏοσαÏμοστοÏν σταδιακά και, συγκεκÏιμÎνα, θα αυξηθοÏν κατά 6 μήνες ανά Îτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μÎχÏι και το Îτος 2022.
Στις πεÏιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμÎνος στη σÏνταξη δεν Ï€ÏοβλÎπεται κάποιο ÏŒÏιο ηλικίας, η μεταβατική Ï€Ïοσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η ΙανουαÏίου 2016 με ÏŒÏιο ηλικίας το 58ο Îτος, εφόσον ο ασφαλισμÎνος βγαίνει στη σÏνταξη με τη συμπλήÏωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη πεÏίπτωση με ÏŒÏιο ηλικίας το 55ο Îτος.
Κατά χÏονικό διάστημα Ï€ÏοσαÏμογής των οÏίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του Ï€Î¿ÏƒÎ¿Ï ÏƒÏνταξης κατά 16% μηνιαίως και μÎχÏι τη συμπλήÏωση του διαμοÏφοÏμενου, κατά πεÏίπτωση Ï€Ïοβλεπόμενου νÎου οÏίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι κατηγοÏίες ασφαλισμÎνων για τους οποίους ισχÏουν οι Ï€ÏοϋποθÎσεις συνταξιοδότησης όπως Îχουν διαμοÏφωθεί από τις γενικÎÏ‚, ειδικÎÏ‚ και καταστατικÎÏ‚ διατάξεις των ισχυόντων νόμων είναι οι ακόλουθες:
α) υπαγόμενοι σε καθεστώς βαÏÎων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμÎνοι απασχολοÏμενοι σε οÏυχεία, λιγνιτωÏυχεία και υπόγειες στοÎÏ‚.
β) μητÎÏες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποÏιστική εÏγασία.
γ) σÏζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήÏων
δ) ασφαλισμÎνοι ανάπηÏοι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77.
ΘεμελιωμÎνα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μÎχÏι 30 Ιουνίου 2015 λόγω ικανοποίησης των Ï€ÏοϋποθÎσεων του χÏόνου ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και των οÏίων ηλικίας (όπου αυτά Ï€ÏοβλÎπονται) δεν θίγονται και δÏνανται να ασκηθοÏν οποτεδήποτε.
Σε όσους συνταξιοδοτοÏνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, δίδεται σÏνταξη που αναλογεί στις εισφοÏÎÏ‚ που Îχουν καταβάλλει. Μετά την συμπλήÏωση του 67ου Îτους, χοÏηγείται το πλήÏες ποσό της κατώτατης εγγυημÎνης σÏνταξης.
• Σταδιακή κατάÏγηση του Επιδόματος ΑλληλεγγÏης ΣυνταξιοÏχων (ΕΚΑΣ) μÎχÏι το 2019. Το ΜάÏτιο του 2016 θα Ï€ÏÎπει να καταÏγηθεί το ΕΚΑΣ που λαμβάνει το 20% των οικονομικά πιο εÏποÏων συνταξιοÏχων.»
Πηγή: greekmme.blogspot.com