Με (νÎα) υπουÏγική απόφαση οι αμοιβÎÏ‚ των δημοσιογÏάφων στο Δημόσιο
Σχετική διάταξη πεÏιλαμβάνεται στο νόμο για τα «πÏοαπαιτοÏμενα»
Î ÎÏασε, στην αÏχή, απαÏατήÏητο, αλλά το Ï€ÏοσεχÎÏ‚ διάστημα είναι ιδιαίτεÏα πιθανό να αποτελÎσει νÎο σημείο «τÏιβής» Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Î¿Ï… δημοσιογÏÎ±Ï†Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÏŒÏƒÎ¼Î¿Ï… και της κυβÎÏνησης. Στο νομοσχÎδιο για τα λεγόμενα ως «πÏοαπαιτοÏμενα» (νόμος 4354/2015 – ΦΕΚ Α’ 176 / 16-12-2015: «ΔιαχείÏιση των μη εξυπηÏετοÏμενων δανείων, μισθολογικÎÏ‚ Ïυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαÏμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαÏθÏωτικών μεταÏÏυθμίσεων»), που ψηφίστηκε από το κοινοβοÏλιο στις 15 ΔεκεμβÏίου, πεÏιλαμβάνεται και διάταξη η οποία αφοÏά τις αμοιβÎÏ‚ των δημοσιογÏάφων που εÏγάζονται στο Δημόσιο.
ΕιδικότεÏα, στην παÏ. 2 του άÏθÏου 22 του νόμου αναφÎÏεται: «Οι κάθε είδους αποδοχÎÏ‚ των δημοσιογÏάφων που απασχολοÏνται με σχÎση εÏγασίας Î¹Î´Î¹Ï‰Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Î´Î¹ÎºÎ±Î¯Î¿Ï… στους φοÏείς που υπάγονται στο πεδίο εφαÏμογής της παÏαγÏάφου 1 του άÏθÏου 7 (σ.σ.: Ο.Τ.Α., Î.Î .Δ.Δ., Î.Î .Ι.Δ. που ανήκουν στο κÏάτος, Δ.Ε.Κ.Ο. κ.ά.) καθοÏίζονται με κοινή απόφαση του ΥπουÏÎ³Î¿Ï ÎŸÎ¹ÎºÎ¿Î½Î¿Î¼Î¹ÎºÏŽÎ½ και του κατά πεÏίπτωση αÏμόδιου ΥπουÏγοÏ». Υπενθυμίζεται ότι από την 1η ΙανουαÏίου 2013, οι αμοιβÎÏ‚ των δημοσιογÏάφων στους φοÏείς αυτοÏÏ‚ καθοÏίζονται με την Κοινή ΥπουÏγική Απόφαση (Κ.Î¥.Α.) αÏιθ. 2/17805/0022/13.3.2013 (ΦΕΚ Β’ 662 / 21-03-2013).
Η νÎα διάταξη επιβεβαιώνει το γεγονός πως το θÎμα της επαναφοÏάς των συλλογικών συμβάσεων στον κλάδο παÏαπÎμπεται για μία ακόμα φοÏά στις… ελληνικÎÏ‚ καλÎνδες, τη στιγμή μάλιστα που η Î .Ο.Ε.ΣΥ. σε Ï€Ïόσφατη ανακοίνωσή της (21 ΔεκεμβÏίου 2015) υπογÏαμμίζει πως «την απόφαση του Î”Î¹Î¿Î¹ÎºÎ·Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Î£Ï…Î¼Î²Î¿Ï…Î»Î¯Î¿Ï… της ΠΟΕΣΥ για απεÏγιακÎÏ‚ κινητοποιήσεις διαÏκείας εάν δεν ικανοποιηθοÏν οι διεκδικήσεις του κλάδου, τόσο για το Ασφαλιστικό, όσο και τις εÏγασιακÎÏ‚ σχÎσεις -με Ï€ÏοεξάÏχον θÎμα τη σÏναψη Συλλογικών Συμβάσεων (σ.σ.: η επισήμανση του συντάκτη)-, αποδÎχτηκε το Γενικό ΣυμβοÏλιο της Ομοσπονδίας που συνήλθε το Σάββατο 19 ΔεκεμβÏίου 2015. […]». ΕπιπλÎον, θεωÏείται σχεδόν βÎβαιο πως η νÎα υπουÏγική απόφαση θα μειώνει και άλλο τις ήδη θεαματικά πεÏικομμÎνες απολαβÎÏ‚ των συναδÎλφων και αυτής της «κατηγοÏίας».
Όμως, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστικÎÏ‚ πηγÎÏ‚, η διάταξη αυτή είναι πιθανό να «υποκÏÏπτει» την οÏιστική κατάÏγηση και όλων των άλλων θεσμικών θεμάτων που, ως Îνα βαθμό, «καλÏπτονταν» από τη Κ.Î¥.Α του 2013. Ήδη, όπως μαθαίνουμε, Ï€ÏαγματοποιοÏνται διαβουλεÏσεις με νομικοÏÏ‚ για τη διεξοδική διεÏεÏνηση του θÎματος και την εξεÏÏεση των κατάλληλων Ï„Ïόπων αντίδÏασης από την πλευÏά των δημοσιογÏάφων.
Έτσι, μετά τα «ανοικτά» μÎτωπα του Î±ÏƒÏ†Î±Î»Î¹ÏƒÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î¸ÎµÏƒÏ„ÏŽÏ„Î¿Ï‚ των δημοσιογÏάφων (ενοποίηση ταμείων, αγγελιόσημο κ.λπ.) και της μονοθεσίας των δημοσιογÏάφων στην Ε.Ρ.Τ., το Α.Î .Ε. και τη Γ.Γ.Ε.Ε. (παÏ. 11, άÏθÏου 56 ν. 4339/2015, ΦΕΚ 133 Α’/29.10.2015), Îνα ακόμη κÏίσιμο θÎμα θα απασχολήσει -όπως όλα δείχνουν- τον κλάδο τους Ï€Ïοσεχείς μήνες.
Ίδωμεν…
Πηγή: greekmme.blogspot.com