ΣυνÎντευξη του υπουÏÎ³Î¿Ï Î•Ï€Î¹ÎºÏατείας Îίκου Παππά στο Βασίλη Κουφόπουλο
ΜÎσα στο επόμενο 15νθημεÏο θα δημοσιευτεί η Ï€ÏοκήÏυξη για τις τηλεοπτικÎÏ‚ άδειες. ΑυτÎÏ‚ θα είναι 4 εθνικής εμβÎλειας και μόνο Î³ÎµÎ½Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€ÎµÏιεχομÎνου , αποκλείοντας τις πανελλαδικÎÏ‚ θεματικÎÏ‚ , ενώ οι πεÏιφεÏειακÎÏ‚ θα ÎÏθουν αÏγότεÏα. Η Digea θα υποχÏεωθεί να διακόψει το επίγειο ψηφιακό σήμα όσων δεν λάβουν άδεια, ενώ η κυβÎÏνηση πιστεÏει πως θα κεÏδίσει την υπόθεση, αν υπάÏξει Ï€Ïοσφυγή. Αυτά είναι οÏισμÎνα και μόνο από τα σημεία της συνÎντευξης που παÏαχώÏησε το βÏάδυ της Î Îμπτης ο υπουÏγός ΕπικÏατείας Îίκος Παππάς στο «Π». Μιλάει για τους κατηγοÏοÏμενους ως εκβιαστÎÏ‚ «δημοσιογÏάφους και τη μήνυση που κατÎθεσε, το ΣταÏÏο ΘεοδωÏάκη και τη σχÎση με του με το δημόσιο και χαÏακτηÏίζει «όνειÏα θεÏινής νυκτός» τα σχÎδια για οικουμενική.
– Η δημοπÏάτηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβÎλειας θα γίνει με ξεχωÏιστή δημοπÏάτηση, 1+1;
Î.Î .: ΔημοπÏατώντας κάθε άδεια ξεχωÏιστά Îχουμε τη δυνατότητα καταÏχήν να μεγιστοποιήσουμε το δημοσιονομικό όφελος και κατά δεÏτεÏο να εξακÏιβώνουμε σε κάθε στάδιο ποιο είναι το αγοÏαστικό ενδιαφÎÏον.
Δεχθήκαμε κÏιτική γιατί δεν αφήνουνε την αγοÏά να καθοÏίσει. O διαφανής κλειστός διαγωνισμός, η δημοπÏασία είναι ακÏιβώς το ιδανικό μοντÎλο αγοÏάς. Îομίζω, λοιπόν, πως αυτή η κÏιτική Îχει ξεπεÏαστεί.
– Ο κ. ΒενιζÎλος με εÏώτηση του ζητάει να ενημεÏωθεί γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας τη μελÎτη της ΦλωÏεντίας ως Ï€Ïος το χαμηλότεÏο σενάÏιο (500.000-2,5 εκατ. ευÏÏŽ τιμή εκκίνησης) που Ï€Ïοτείνει και όχι το υψηλότεÏο.
Î.Î .: Την Ï€Ïόνοια του κ. ΒενιζÎλου να υπεÏασπίζεται όχι τα συμφÎÏοντα του Δημοσίου, αλλά εκείνων που θα ÎÏθουν να αγοÏάσουν δικαιώματα χÏήσης των συχνοτήτων δεν την αντιλαμβάνομαι. Έχουμε την υποχÏÎωση να υπηÏετοÏμε το δημόσιο συμφÎÏον όπως το αντιλαμβανόμαστε. Είχαμε Ï€Ïοσδοκία, δεν σας κÏÏβω, να είναι υψηλότεÏη η τιμή εκκίνησης, αλλά οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τη μελÎτη της ΦλωÏεντίας. Θα εξαντλήσουμε το ανώτεÏο εÏÏος και θεωÏοÏμε πως η δημοπÏασία θα μας δικαιώσει.
– Η αÏχική σας Ï€Ïοσδοκία στην Ï€Ïώτη διακυβÎÏνηση ήταν για 350 εκατ. σÏνολο εσόδων από τα media. Άλλαξε αυτή η εκτίμηση;
Î.Î .: Αυτή η Ï€Ïόταση ήταν στο κείμενο των 47 σελίδων, η οποία «Îσπαγε» σε 3 μÎÏη. Τα ποσά από τη χÏήση συχνοτήτων, από τον ειδικό φόÏο τηλεόÏασης και τη δημοπÏασία. Αυτός ο στόχος αποδεικνÏεται Ï€Î¿Î»Ï Ï†Î¹Î»ÏŒÎ´Î¿Î¾Î¿Ï‚. Είμαστε Ï€Î¿Î»Ï Î¼Î±ÎºÏιά από αυτό.
– Θα υπάÏξουν άδειες εθνικής εμβÎλειας Î¸ÎµÎ¼Î±Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€ÎµÏιεχομÎνου όπως οÏίζει ο νόμος σας; Î.Î .: Έχουν δίκιο όσοι Îχουν σκοπό να λάβουν μÎÏος στο διαγωνισμό. Î ÏÎπει να γνωÏίζουν ποιοι είναι οι ÏŒÏοι, σε ποια αγοÏά μπαίνουν και πόση θα είναι η διαφημιστική πίτα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάÏχει το φαινόμενο τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι διά της διολισθήσεως Îγιναν Î³ÎµÎ½Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€ÎµÏιεχομÎνου. Επειδή δεν Îχουμε καλή Ï€ÏοϊστοÏία επιβολής ελÎγχων συνολικά και επειδή φαίνεται πως με τους ÏŒÏους της οικονομικής βιωσιμότητας τα 4 κανάλια είναι υπεÏαÏκετά, η κατεÏθυνση μας είναι αυτή τη στιγμή να μην δημοπÏατήσουμε θεματικÎÏ‚ άδειες. ΑÏά θα δημοπÏατήσουμε άδειες Î³ÎµÎ½Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€ÎµÏιεχομÎνου εθνικής εμβÎλειας και πεÏιφεÏειακÎÏ‚.
– Γιατί Ï€Ïοκαταλαμβάνετε πως θα συμβεί αυτό;
Î.Î .: Η Ï€Ïόσφατη ιστοÏία μας διδάσκει πως ο κανόνας είναι να μην εφαÏμόζονται οι κανόνες. ΘÎλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες και γÏήγοÏα να συγκÏοτηθεί το ΕΣΡ. Είναι Îνα “παÏάθυÏο†που αφήνει πεÏιθώÏιο για “ατασθαλίεςâ€.
– Μήπως φοβάστε ότι θα εισπÏάξετε λιγότεÏα χÏήματα;
Î.Î .: Αυτό είναι Îνα θÎμα που απασχολεί σφόδÏα όσους θÎλουν να πάÏουν άδεια εθνικής εμβÎλειας. ΘεωÏοÏν ότι θα είναι αθÎμιτος ανταγωνισμός, διότι οÏισμÎνοι θα μποÏοÏν να δώσουν λιγότεÏα για να πάÏουν την άδεια. Îα μείνουμε σε αυτό. Την ÏŽÏα του Î´Î¹Î±Î³Ï‰Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î¸Î± γνωÏίζουν άπαντες ποιες δημοπÏασίες θα γίνουν και σε πόσους σταθμοÏÏ‚ θα αφοÏοÏν.
– Και ο χάÏτης συχνοτήτων. Θα είναι Îτοιμος;
Î.Î .: Ο νÎος χάÏτης συχνοτήτων που αφοÏά στην αÏξηση των σημείων εκπομπής θα είναι Îτοιμος κατά τη δημοπÏασία.
– Î Ïιν από την Ï€ÏοκήÏυξη;
Î.Î .: Δεν αλλάζουν πολλά στο νÎο χάÏτη. Αλλάζουν τα σημεία εκπομπής, οπότε μποÏοÏμε να Ï€ÏοχωÏήσουμε.
– Και οι πεÏιφεÏειακοί σταθμοί; ΥπάÏχει εκτίμηση για τον αÏιθμό των αδειών;
Î.Î .: Σε μεταγενÎστεÏο χÏόνο. Αυτή τη στιγμή επεξεÏγαζόμαστε Îνα κανόνα που θα λαμβάνει υπόψη πληθυσμιακά κÏιτήÏια Î¿Î¹ÎºÎ¿Î½Î¿Î¼Î¹ÎºÎ¿Ï ÎµÏ€Î¹Ï€Îδου και ανάπτυξης.
– Γιατί επιμÎνετε στον αÏιθμό «4» για τις άδειες εθνικής εμβÎλειας Î³ÎµÎ½Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€ÎµÏιεχομÎνου;
Î.Î .: Είναι ÏŒÏοι οικονομικής βιωσιμότητας. Κι από την αÏχή της συζήτησης με αυτό το κÏιτήÏιο πήγαμε. Δεν είναι τόσο το τεχνικό ζήτημα.
– Και γιατί να το επιλÎξετε εσείς, ως κυβÎÏνηση και όχι όπως λÎει η ΕΙΤΗΣΕΕ να αποφασίσει η αγοÏά ή το ΕΣΡ;
Î.Î .: Η αγοÏά Îχει αποδειχθεί πως δεν μποÏεί να Ïυθμίσει Ï€Ïάγματα που αφοÏοÏν στις μεγάλες υποδομÎÏ‚. Είχαμε Îνα σÏστημα που γÎννησε Ï„ÏομεÏÎÏ‚ στÏεβλώσεις και εξαÏτήσεις. ΆÏα εμείς, για να σπάσουμε το «τÏίγωνο της διαπλοκής», Ï€ÏÎπει να λάβουμε τα μÎÏ„Ïα μας ώστε τα σχήματα αυτά να είναι ποιοτικά, βιώσιμα και με πειστικό business plan.
– Και γιατί να το κάνετε εσείς και όχι το ΕΣΡ;
Î.Î .: Αυτή τη στιγμή Îχουμε μια υποχÏÎωση από το ΣÏνταγμα μας που λÎει πως Ï€ÏÎπει το κÏάτος να Ïυθμίζει την αγοÏά και μια υποχÏÎωση από τους εταίÏους που λÎει πως Ï€ÏÎπει να κάνουμε τους διαγωνισμοÏÏ‚. Η αντιπολίτευση δεν θα μου ασκοÏσε καμία απολÏτως κÏιτική αν Îδινα κι εγώ την παÏάταση της νόμιμης λειτουÏγίας των σταθμών στις 31 ΔεκεμβÏίου. ΆÏα, εμείς, ανταποκÏινόμενοι στη διπλή υποχÏÎωση αναλαμβάνουμε την ευθÏνη να κάνουμε την αδειοδότηση.
– Όμως, επιμÎνει η άλλη πλευÏά, πως υπάÏχει η δυνατότητα να δοθοÏν πεÏισσότεÏες άδειες και να αποφανθεί η ΑÏχή…
Î.Î .: Η ÎΔ ξÎÏετε τι θα Îκανε;. Θα μας Îφτανε σε αδιÎξοδο, αν αφήναμε τις αÏμοδιότητες στο ΕΣΡ και δεν συναινοÏσαμε σε Ï€Ïόσωπα που Îχουν άποψη πως δεν Ï€ÏÎπει να γίνει ο διαγωνισμός. Διότι αυτό ήταν ο μοναδικός στόχος της ÎΔ. Έχει αποδειχθεί από τα Ï€Ïάγματα . Και λυπάμαι που το λÎω.
– Η ÎΔ λÎει πως αν δώσετε την αÏμοδιότητα των αδειών θα συμφωνήσει στη συγκÏότηση του.
Î.Î .: Î Ïώτον, λÎει ψÎματα η ÎΔ. ΔεÏτεÏον, είμαστε ενώπιον της Ï€ÏοκήÏυξης. Το επόμενο 15θήμεÏο θα είμαστε σε θÎση να Îχουμε την Ï€ÏοκήÏυξη στη διαβοÏλευση. Θα ακοÏσουμε γνώμες από όλους τους ενδιαφεÏόμενους και θα Ï€ÏοχωÏήσουμε.
– Μήπως είχατε αποφασίσει Ï€Î¿Î»Ï Î½Ï‰ÏίτεÏα τον αÏιθμό των αδειών;
Î.Î .: Όχι. Είχαμε στο μυαλό μας πως ο αÏιθμός δεν Ï€ÏÎπει να είναι Ï€Î¿Î»Ï Î¼ÎµÎ³Î¬Î»Î¿Ï‚. Κι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε Ï€Ïόσφατα. Και όσοι Ï€Ïόσκεινται στη ÎΔ και στο ΠΑΣΟΚ θα βÏουν δηλώσεις δικών τους στελεχών που λÎνε πως στην Ελλάδα χωÏοÏν ως και δυόμισι κανάλια.
– Είναι δυνατόν να υπάÏχουν 4 ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβÎλειας και 3 κÏατικά;
Î.Î .: Δεν θεωÏÏŽ ότι είναι καθόλου υπεÏβολή. Τα κανάλια ελεÏθεÏης λήψης, είναι αναλόγου αÏÎ¹Î¸Î¼Î¿Ï Î¼Îµ όλη την ΕυÏώπη. Έγινε μια συζήτηση πλήÏης ψεμάτων, ως Ï€Ïος τον αÏιθμό των αδειών.
– Τι θα γίνει με τους σταθμοÏÏ‚ που δεν θα πάÏουν άδεια;
Î.Î .: ΜποÏεί ο καθÎνας να παÏάγει πεÏιεχόμενο να εκπÎμπει μÎσω διαδικτÏου, δοÏυφόÏου, να μπει στη συνδÏομητική τηλεόÏαση. Ο πάÏοχος δικτÏου είναι υποχÏεωμÎνος να μεταφÎÏει το σήμα μόνον όσων σταθμών Îχουν άδεια.
– Θα κόψει το σήμα η Digea π.χ. των μετόχων της;
Î.Î .: ΥποχÏεοÏται από το νόμο να το κάνει.
– Δεν θα γίνει αντάÏτικο;
Î.Î .: Η Ελλάδα είναι ευνοοÏμενη χώÏα και ο νομός θα εφαÏμοστεί.
– Κι αν δεν το κάνει;
Î.Î .: Αν δεν το κάνει θα αντιμετωπίσει τις συνÎπειες όπως όλοι μας. Αν δεν τηÏοÏμε το νόμο Îχουμε συνÎπειες. Και εσείς που είστε δημοσιογÏάφος και εγώ που είμαι μÎλος της κυβÎÏνησης.
– Η ιστοÏία δεν διδάσκει; Και η κυβÎÏνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επιχείÏησε να κλείσει το ΣΚΑΪ…
Î.Î .: Ήταν μια εποχή που ο κόσμος πεÏίμενε άνοιγμα του τοπίου της ενημÎÏωσης. Είμαστε τώÏα σε μια εποχή που όλη η κοινωνία συνηγοÏεί πως Ï€ÏÎπει να υπάÏξει και ÏÏθμιση. «Τσάμπα καβαλάÏηδες» των συχνοτήτων δεν θα Îχουμε.
– ΕπιμÎνω: Η ιστοÏία δεν διδάσκει;
Î.Î .: Η ιστοÏία διδάσκει πως Ï€ÏÎπει να υπάÏχει Îνα μÎÏ„Ïο. ΟÏτε τα κÏατικά μονοπώλια στην ενημÎÏωση, οÏτε η ασυδοσία είναι καλά Ï€Ïάγματα. Η ÏÏθμιση είναι η σωστή επιλογή. Και οι καθαÏοί κανόνες για όλους.
– Σας κατηγοÏεί η αντιπολίτευση πως θα Ïίξετε «μαÏÏο» στα ιδιωτικά κανάλια για να εκδικηθείτε…
Î.Î .: ΚανÎναν δεν θÎλουμε να εκδικηθοÏμε. Δεν Îχουμε Ï€Ïοσωπικά με κανÎναν. ΘÎλουμε κανόνες.
– ΚατηγοÏείστε όμως από την αντιπολίτευση πως θÎλετε να αντικαταστήσετε την υφιστάμενη διαπλοκή με μια δική σας. Τι λÎτε για αυτή την κατηγοÏία;
Î.Î .: Αν είναι βιώσιμα τα σχήματα, δεν χÏειάζονται δίπλα τους τον πολιτικό και τον Ï„Ïαπεζίτη. Δεν χÏειάζονται αβαÏίες και θαλασσοδάνεια.
– Αποκλείεται να υπάÏχουν επενδυτÎÏ‚ που θα πιÎζουν για δουλειÎÏ‚;
Î.Î .: Î Ïοφανώς Îνας επιχειÏηματίας που Îχει και άλλα συμφÎÏοντα μποÏεί να επιδιώξει να μπει σε αυτό το χώÏο. Αποκλείουμε την είσοδο οποιουδήποτε επιχειÏηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, αλλά δεν μποÏοÏμε να λÏσουμε δομικά Ï€Ïοβλήματα της κοινωνίας δια της αδειοδότησης.
– Ο αÏιθμός των εÏγαζομÎνων θα μειωθεί μάλλον αν ισχÏσει η Ï€Ïόβλεψη για 4 άδειες. Είναι αναπόφευκτες οι απολÏσεις…
Î.Î .: Οι απολÏσεις δεν είναι αναπόφευκτες. ΥπήÏχαν και υπάÏχουν τώÏα απολÏσεις. Η συγκÏότηση βιώσιμων σχημάτων θα αποκλείσει τις απολÏσεις.
– ΥπάÏχουν δανειακÎÏ‚ συμβάσεις των τηλεοπτικών εταιÏειών με τις Ï„Ïάπεζες και με άλλους φοÏείς. Αν κλείσουν;
Î.Î .: ΥπάÏχουν πεÏιουσιακά στοιχεία που μποÏοÏν να μεταβιβαστοÏν. Î .
.χ. Ταινιοθήκες.
– Μήπως επιβαÏυνθεί το Δημόσιο; ΥπάÏχουν υποχÏεώσεις και Ï€Ïος τις Ï„Ïάπεζες τις οποίες χÏηματοδοτεί ο ελληνικός λαός.
Î.Î .: Αυτό δεν μποÏεί να είναι δικαιολογία για να ακολουθοÏμε τους καταχÏεωμÎνους επιχειÏηματίες και να είμαστε υποχÏεωμÎνοι να τους κÏατάμε εσαεί στη ζωή. ΥπάÏχουν σχήματα που δεν είναι βιώσιμα, δεν βγαίνουν τα νοÏμεÏα τους. Τι Ï€ÏÎπει να κάνει το Δημόσιο; ΚανÎνας δεν υπάÏχει πεÏίπτωση να μείνει αν δεν βάλει χÏήματα.
– ΆÏα βάζεις, συνεχίζεις;
Î.Î .: Αν δεν βάλεις, πώς θα συνεχίσεις;
– Τι θα γίνει με τα δάνεια τελικά;
Î.Î .: ÎŒ,τι Ï€ÏοβλÎπει ο νόμος. Πάμε σε μια νÎα Ï€Ïαγματικότητα. Δεν υπάÏχει πεÏίπτωση να κουβαλήσουμε στις πλάτες μας όλες τις αμαÏτίες του παÏελθόντος του Ï„ÏÎ±Ï€ÎµÎ¶Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î¹ του Ï€Î¿Î»Î¹Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï„Î¿Î¼Îα. Εδώ, η παÏοÏσα κατάσταση του Ï„Î·Î»ÎµÎ¿Ï€Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï„Î¿Ï€Î¯Î¿Ï… είναι Îνα παγκόσμιο αντιπαÏάδειγμα.
– Με την ΕΡΤ είστε ευχαÏιστημÎνος;
Î.Î .: Η ΕΡΤ Îχει πεÏιθώÏια βελτίωσης. Έχει ανθÏώπινο δυναμικό που μποÏεί να αξιοποιηθεί με ακόμα καλÏτεÏο Ï„Ïόπο και νομίζω πως όσο θα πεÏνάει ο καιÏός, και με την αγοÏά Ï€ÏογÏαμμάτων, θα βελτιωθεί.
– Τα Ï€Ïόσωπα; Η διοίκηση της ΕΡΤ;
Î.Î .: Η διοίκηση απολαμβάνει της πλήÏους εμπιστοσÏνης μας.
– ΚατηγοÏείστε από την αντιπολίτευση ότι εφαÏμόζοντας το ΠΔ πεÏί κÏατικής διαφήμισης, αποκτάτε τον πλήÏη Îλεγχό της…
Î.Î .: Η αντιπολίτευση θα Ï€ÏÎπει να είναι πάÏα Ï€Î¿Î»Ï Ï€Ïοσεκτική, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, για το τι Ï„Ïπου κÏιτική εκστομίζει. Η κÏατική διαφήμιση είναι Îνα διαχÏονικό σκάνδαλο και θα Îλεγα σε άπαντες να είναι βÎβαιοι πως θα χυθεί άπλετο φως και από εδώ και Ï€ÎÏα η κÏατική διαφήμιση θα μοιÏάζεται με ÏŒÏους ισονομίας και ισηγοÏίας… Η ÎΔ αντιδÏά γιατί Îχει λεÏωμÎνη τη φωλιά της. Διότι κάτω από τις φτεÏοÏγες της ÎβÏισκαν κάλυψη.
– Η ΕΥΔΑΠ;
Î.Î .: Τα Ï€Ïάγματα είναι κÏυστάλλινα και Ï€Ïοκαλώ οποιονδήποτε Îχει να πει τίποτα, να το πει. ΚÏατηθείτε όμως γιατί η γνωστή υπόθεση είναι σε εξÎλιξη…
– Γιατί καταθÎσατε τη μήνυση στην πεÏίπτωση των δημοσιογÏάφων-εκδοτών που κατηγοÏοÏνται για εκβίαση;
Î.Î .: ΥπάÏχει μια συστηματική διαστÏÎβλωση και μια συκοφάντηση η οποία Ï€Ïοσπαθεί να πείσει πως το κÏκλωμα που βÏίσκεται πλÎον στη ΔικαιοσÏνη, λειτουÏγοÏσε για λογαÏιασμό της ΚυβÎÏνησης. Îομίζω πως αυτό αφοÏά άλλες σκοπιμότητες. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Αλλά υπάÏχουν και ÏŒÏια.
– Ο κ. ΘεοδωÏάκης σας κάλεσε να δώσετε εξηγήσεις. Θα το κάνετε;
Î.Î .: Ο κ. ΘεοδωÏάκης θα Ï€ÏÎπει να Îχει μÎÏ„Ïο. Ειδικά όταν μιλάει για τις σπάταλες του Δημοσίου. Διότι το Δημόσιο το Îχει υπηÏετήσει σε εποχÎÏ‚ που ήταν Ï€Î¿Î»Ï Î³Î±Î»Î±Î½Ï„ÏŒÎ¼Î¿.
Τι να σας πω; Îα απαντήσω στον ισχυÏισμό πως το κÏκλωμα αυτό δοÏλευε για την ΚυβÎÏνηση; Είναι αστείο.
– Την απόφαση για τη σÏλληψη ποιος την Îλαβε;
Î.Î .: Αποδείχθηκε πως υπάÏχουν δημόσιοι λειτουÏγοί που σÎβονται και τον ÏŒÏκο τους και τα χÏήματα του ÎµÎ»Î»Î·Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î»Î±Î¿Ï. Η διαδικασία Îγινε όπως ακÏιβώς ÎÏ€Ïεπε να γίνει. ΔÏάττομαι της ευκαιÏίας να σημειώσω πως η πολιτική ηγεσία του ΥπουÏγείου Î Ïοστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας κινήθηκαν με Ï„Ïόπο άÏτιο, εγκαίÏως και ÎÏ€Ïαξαν ÏŒ,τι ÎÏ€Ïεπε να Ï€Ïάξουν. Είμαστε σε μια φάση που οι επόμενες μÎÏες θα Îχουν Ï€Î¿Î»Ï ÎµÎ½Î´Î¹Î±Ï†ÎÏον.
– ΥπάÏχουν κι άλλα στοιχεία;
Î.Î .: Îομίζω ότι η υπόθεση αυτή βÏίσκεται στη ΔικαιοσÏνη και θα δώσει τη δυνατότητα να ξετυλιχτεί Îνα κουβάÏι…
– Στην κÏατική διαφήμιση και πάλι. Για παÏάδειγμα, η «Αυγή» που Îχει χαμηλή κυκλοφοÏία τι θα εισπÏάττει;
Î.Î .: Θα εισπÏάττει ανάλογα με την κυκλοφοÏία της. Θα Ï€ÏÎπει να οικοδομήσουμε κανόνες ώστε η κÏατική διαφήμιση να μοιÏάζεται με Ï„Ïόπο διαφανή. Και επανÎÏχομαι, επειδή η διαδικτυακή διαφήμιση ακουμπάει τον Ï„Ïόπο με τον οποίο φαίνεται πως λειτουÏγοÏν κάποια κυκλώματα -και εδώ συμφωνεί η ΕÎΕΔ και ο ΣΔΕ- η διαφήμιση Ï€ÏÎπει να λειτουÏγεί με διαφάνεια. Και για να υπάÏχει διαφάνεια Ï€ÏÎπει να υπάÏχει μητÏώο.
– Τι θα γίνει αν ÎÏθουν επενδυτÎÏ‚ από τη FYROM ή την ΤουÏκία να βάλουν χÏήματα στην τηλεόÏαση;
Î.Î .: Δεν υπάÏχει διαδικασία εκ Ï€Ïοοιμίου Î±Ï€Î¿ÎºÎ»ÎµÎ¹ÏƒÎ¼Î¿Ï ÎºÎ¬Ï€Î¿Î¹Î¿Ï…. Αλλά, σας βεβαιώνω πως η ελληνική κυβÎÏνηση Îχει πολλοÏÏ‚ και ποικίλους Ï„Ïόπους να Ï€ÏοστατεÏσει τα εθνικά συμφÎÏοντα. Ουδείς μποÏεί να ÎÏθει στην Ελλάδα να επενδÏσει για να υπονομεÏσει το κÏÏος της χώÏας.
– ΜονόδÏομος το κλείσιμο της ΕΡΤ, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον «ενικό» με τον Î. Χατζηνικολάου…
Î.Î .: Îομίζω πως είναι ντÏοπή. Μετά την Ï„Ïοπή που πήÏαν τα Ï€Ïάγματα, να ÎÏχεται εκ των υστÎÏων, να το λÎει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι αποκαλÏπτει τι Ï€Ïαγματικά σκÎφτεται.
– -Το ΕΣΡ θα το επαναφÎÏετε;
Î.Î .: Î ÏοσδοκοÏμε. Ρωτήστε τη ÎΔ.
– Εσείς κυβεÏνάτε…
Î.Î .: Δεν Îχουμε την πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Î ÏοÎδÏων της Βουλής.
– Εχετε σχÎδιο Î’, αν η διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών ακυÏωθεί από το ΣτΕ; Η ΕΙΤΗΣΕΕ ετοιμάζεται να Ï€ÏοσφÏγει επί της διαδικασίας.
Î.Î .: Όταν μια ΚυβÎÏνηση εφαÏμόζει αυτό που απαιτεί το ίδιο το ΣÏνταγμα, αυτό που παÏανόμως δεν εφάÏμοσαν όλες οι Ï€ÏοηγοÏμενες ΚυβεÏνήσεις, συντηÏώντας την ανομία επί 25 ολόκληÏα χÏόνια, Ï€Ïοφανώς η Ï€Ïώτη της σκÎψη δεν είναι το plan B. Είναι το plan A, δηλαδή η εφαÏμογή του Συντάγματος και η κάθαÏση του Ï„Î·Î»ÎµÎ¿Ï€Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Ï„Î¿Ï€Î¯Î¿Ï…. Îα σπάσει το Ï„Ïίγωνο της διαπλοκής «κανάλια-Ï„Ïάπεζες-πολιτικοί». Είμαι απόλυτα πεπεισμÎνος ότι η διαδικασία που Îχουμε ακολουθήσει είναι πλήÏως σÏμφωνη με το ΣÏνταγμα, πλήÏως θωÏακισμÎνη νομικά. Ασφαλώς, δικαίωμα του καθενός να Ï€ÏοσφÏγει όπου θÎλει, αλλά εγώ Ï€ÏοβλÎπω ότι δεν θα Îχουμε κανÎνα Ï€Ïόβλημα στο ΣτΕ. Και θα με θυμηθείτε.
– Και μια πολιτική εÏώτηση. ΠιστεÏετε πως μποÏείτε να αντÎξετε την πίεση του Ï€ÏÎ¿ÏƒÏ†Ï…Î³Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î¹ να πεÏάσετε το ασφαλιστικό και το φοÏολογικό; Μήπως θα Ï€ÏÎπει να γίνει από οικουμενική κυβÎÏνηση;
Î.Î .: Το Ï€Ïοσφυγικό είναι Îνα θÎμα που ξεπεÏνά κάθε μεμονωμÎνη ΚυβÎÏνηση. Η ελληνική Îχει κινηθεί σε όλα τα επίπεδα ώστε, αφενός να πιÎσει για τη λÏση του Ï€Ïοβλήματος στις πεÏιοχÎÏ‚ της σÏÏÏαξης, αφετÎÏου να εξασφαλίσει τις ευÏÏτεÏες δυνατÎÏ‚ συμμαχίες για να αντιμετωπιστοÏν οι Ï€ÏοσφυγικÎÏ‚ ÏοÎÏ‚ και να απομονωθοÏν οι λογικÎÏ‚ των τειχών στα σÏνοÏα.
Το ασφαλιστικό και το φοÏολογικό είναι χÏόνια Ï€Ïοβλήματα, που κληÏονόμησε η ΚυβÎÏνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναλαμβάνει την ευθÏνη να τα λÏσει οÏιστικά και με τον κοινωνικά δικαιότεÏο Ï„Ïόπο. Το αντιλαμβάνεται αυτό ο ελληνικός λαός, ολοÎνα και πεÏισσότεÏο και, ασφαλώς, το γνωÏίζουν ήδη Ï€Ïιν τις εκλογÎÏ‚ οι βουλευτÎÏ‚ της κυβεÏνητικής πλειοψηφίας. Ως εκ τοÏτου, όχι, δεν θα Îχουμε κανÎνα Ï€Ïόβλημα στη Βουλή.
Οσο για τα πεÏί οικουμενικής, Ï€Ïόκειται για όνειÏα θεÏινής νυκτός όσων ονειÏεÏονται να επανÎλθουν δια της πλαγίας στις καÏÎκλες που τους στÎÏησε ελληνικός λαός.
Πηγή: greekmme.blogspot.com