ΕΡΕΥΝΑ : ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
Ημερομηνία:
26/3/2016, 20:02 - Εμφανίσεις: 329
 ΣÏμφωνα με ÎÏευνα του -Ï€Ïοσκείμενου στα γεÏμανικά συνδικάτα- ιδÏÏματος Χανς-ΜπÎÎºÎ»ÎµÏ Î· ενημÎÏωση των γεÏμανικών ΜΜΕ... για την ελληνική οικονομική κÏίση συχνά δεν ήταν αντικειμενική και υπήÏξε επιφανειακή, ενώ τα μÎλη της ελληνικής κυβÎÏνησης παÏουσιάστηκαν κυÏίως με αÏνητικό Ï„Ïόπο.
Όπως γÏάφει η σημεÏινή εφημεÏίδα του ΒεÏολίνου «Tagespiegel», επιστήμονες του πανεπιστημίου του ΒίÏτσμπουÏγκ εξÎτασαν συνολικά 1.142 δημοσιεÏματα διαφόÏων γεÏμανικών εφημεÏίδων («Die Welt», «Bild», «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «Süddeutsche Zeitung» και της «Tageszeitung», και της ηλεκτÏονικής σελίδας «Spiegel Online») του Ï€Ïώτου εξαμήνου του 2015 και κατÎληξαν στο συμπÎÏασμα ότι το θÎμα των ελληνικών μεταÏÏυθμίσεων δεν αναλÏθηκε ικανοποιητικά. ΣÏμφωνα με τους εÏευνητÎÏ‚, οι αÏθÏογÏάφοι ασχολήθηκαν Ï€Ïωτίστως γενικά με το Ï€ÏόγÏαμμα βοήθειας καθώς επίσης και με το παÏεπόμενο θÎμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστÏοφÎÏ‚ που Ï€Ïοκάλεσε η ΓεÏμανία στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε πολλά άÏθÏα τα Ï€Ïος ανάλυση θÎματα, δεν κατονομάζονταν σαφώς, ενώ αντιθÎτως γινόταν λόγος Ï€Î¿Î»Ï ÏƒÏ…Ï‡Î½Î¬ για ενδεχόμενο Grexit ως πιθανή συνÎπειά τους. Μια σε βάθος ανάλυση πεÏιείχαν μόνο λίγα άÏθÏα, κατά τους συντάκτες της ÎÏευνας.
ΣÏμφωνα με τους εÏευνητÎÏ‚, σε ποσοστό 26% τα άÏθÏα πεÏιείχαν γνώμες και οι αξιολογήσεις των ίδιων των συντακτών και στο 45% των πεÏιπτώσεων οι δημοσιογÏάφοι τοποθετοÏνταν αÏνητικά απÎναντι στην ελληνική κυβÎÏνηση. Μόνο 16% εκφÏάστηκε θετικά και 39% ουδÎτεÏα.
Στη εφημεÏίδα «Bild» δεν βÏÎθηκε οÏτε Îνα άÏθÏο το οποίο να πεÏιÎχει κάποια θετική τοποθÎτηση απÎναντι στην ελληνική κυβÎÏνηση. Στην εφημεÏίδα «Die Welt» τα αÏνητικά άÏθÏα ανÎÏχονταν σε 60%, στη «Süddeutsche Zeitung» σε 49%, στο «Spiegel Online» 35%, και στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε 33%.
Η αÏιστεÏή-εναλλακτική «Tageszeitung» ήταν η μοναδική εφημεÏίδα της ÎÏευνας στην οποία τα αÏνητικά και θετικά άÏθÏα για την ελληνική κυβÎÏνηση ανÎÏχονταν στο ίδιο ποσοστό (23,9%). Στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υπεÏίσχυαν τα ουδÎτεÏα άÏθÏα.
Ποιοτικά δημοσιογÏαφικά κÏιτήÏια όπως η ισοÏÏοπημÎνη Ï€ÏοσÎγγιση και η ουδετεÏότητα δεν ελήφθησαν ιδιαίτεÏα υπόψη, διαπίστωσαν οι εÏευνητÎÏ‚.
Πηγή: greekmme.blogspot.com
|
|
|