
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πεÏάσει η επιβάÏυνση των ασφαλιστικών εισφοÏών του δελτίου παÏοχής υπηÏεσιών από τον εÏγαζόμενο στον εÏγοδότη με σχετική διάταξη του Î±ÏƒÏ†Î±Î»Î¹ÏƒÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï Î½ÏŒÎ¼Î¿Ï…. Σε μια αγοÏά διαÏκώς συÏÏικνοÏμενη, στην οποία Îγιναν αλλεπάλληλες μειώσεις τα τελευταία χÏόνια, ακόμη και μετά την επιβολή των capital controls, είναι ιδιαίτεÏα αισιόδοξος όποιος πιστεÏει πως οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ θα δεχθοÏν μια αÏξηση του κόστους κατά 35,1% στα ΔΠΥ. Στόχος του νόμου είναι να αντικατασταθοÏν τα ΔΠΥ με συμβάσεις, ώστε να μπουν πεÏισσότεÏοι στο ασφαλιστικό σÏστημα, μήπως και αντισταθμιστοÏν οι απώλειες από την κατάÏγηση του αγγελιοσήμου.
Στο σκÎλος των μισθωτών η επιβάÏυνση ανά εÏγαζόμενο σε κάθε κατηγοÏία ΜΜΕ θα είναι μικÏότεÏη, με την ελπίδα, Ï€.χ., πως οι εÏγοδότες θα πληÏώνουν πεÏισσότεÏα. Αντί για την καταβολή εισφοÏών στο ΕΤΑΠ– ΜΜΕ, τώÏα οι πληÏωμÎÏ‚ θα γίνονται στο «Ταμείο-κουβά», τον ΕΦΚΑ. Ο εÏγαζόμενος θα είναι υποχÏεωμÎνος να εισφÎÏει το 6,67% των αποδοχών του, αντί του 8,5% που πληÏώνει σήμεÏα, ενώ οι εÏγοδοτικÎÏ‚ εισφοÏÎÏ‚ θα φτάσουν στο 13,33%.
Οι δημοσιογÏάφοι που αμείβονται με δελτίο παÏοχής υπηÏεσιών από Îναν ή και δÏο εÏγοδότες θα αντιμετωπίζονται σαν να είναι μισθωτοί και θα καταβάλλουν όμοιες εισφοÏÎÏ‚. Αν η σχÎση παÏοχής υπηÏεσιών ξεπεÏνάει τους 9 μήνες, θα μετατÏÎπεται σε σχÎση εÏγασίας μισθωτοÏ… Οπότε, όπως συμβαίνει εδώ και χÏόνια στην τηλεόÏαση, οι συμβάσεις αυτÎÏ‚ θα διακόπτονται. Οι επιβαÏÏνσεις είναι επί του καθαÏÎ¿Ï Ï€Î¿ÏƒÎ¿Ï (μετά από φόÏο 20%):
– Για τον ΕΦΚΑ, ο εÏγαζόμενος πληÏώνει 6,67% και ο εÏγοδότης 13,33%. ΣÏνολο 20%.
– Για την ιατÏοφαÏμακευτική πεÏίθαλψη, ο εÏγαζόμενος 3,55% και ο εÏγοδότης 4,55%. ΣÏνολο 8,10%.
– Για το επικουÏικό, ο εÏγοδότης και ο εÏγαζόμενος από 3,5%. ΣÏνολο 7%.
Η συνολική επιβάÏυνση φθάνει στο… 35,1%. Στην πεÏίπτωση των εÏγαζομÎνων το μόνο πλεονÎκτημα είναι ότι οι ασφαλιστικÎÏ‚ εισφοÏÎÏ‚ αφαιÏοÏνται από το φοÏολογητÎο εισόδημα και συνεκτιμώνται στη… σÏνταξη, αν θα υπάÏχει στο μÎλλον. Αν συνυπολογίσει κανείς την επιβάÏυνση του ΔΠΥ με φόÏο 20% και ΦΠΑ 24%, τον οποίο συχνά πληÏώνουν οι εÏγαζόμενοι, είναι σαφÎÏ‚ πως καθίσταται απαγοÏευτική η χÏήση του και ανοίγονται δÏο δÏόμοι: είτε η Îνταξη στις μισθωτÎÏ‚ υπηÏεσίες (κάτι που στην τηλεόÏαση είναι δÏσκολο να γίνει, καθώς ήδη με την Ï€ÏοκήÏυξη των αδειών το 50% του Ï€ÏÎ¿ÏƒÏ‰Ï€Î¹ÎºÎ¿Ï Î¸Î± είναι ξεκÏÎμαστο, χωÏίς ειδικότητα) είτε μαÏÏα και μειωμÎνα χÏήματα.
Πηγή: greekmme.blogspot.com