Σε πολιτική «νάÏκη» για την κυβÎÏνηση τείνει να μετεξελιχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικÎÏ‚ άδειες, στον οποίο ο Ï€ÏωθυπουÏγός ΑλÎξης ΤσίπÏας είχε υπεÏεπενδÏσει ως Îνα Ï€Ïονομιακό πεδίο αντιπαÏάθεσης με τη ÎÎα ΔημοκÏατία και τον Ï€ÏόεδÏο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΚυÏιάκο Μητσοτάκη, αλλά και ευÏÏτεÏα, αναπτÏσσοντας το αφήγημα ότι η κυβÎÏνηση είναι η μόνη δÏναμη που μάχεται τη «διαπλοκή».
Μάλιστα, με τους χειÏισμοÏÏ‚ του τελευταίου διαστήματος, που Îχουν Ï€ÏοκαλÎσει την οξÏτατη αντίδÏαση όχι μόνον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των δικαστικών ενώσεων, Îχει καταστεί ευάλωτη στην κατηγοÏία ότι κινείται στις παÏυφÎÏ‚ της θεσμικής νομιμότητας.
Ετσι, την κυβεÏνητική ευφοÏία μετά την ολοκλήÏωση του Î´Î¹Î±Î³Ï‰Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Îχει διαδεχθεί Îντονος Ï€Ïοβληματισμός, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της ΕπικÏατείας (ΣτΕ) επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, που θεωÏείται Ï€Î¿Î»Ï Ï€Î¹Î¸Î±Î½ÏŒÎ½ να εκδοθεί ακόμη και την Ï€Ïοσεχή ΤετάÏτη. Μάλιστα, ο φόβος να κÏιθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, σε συνδυασμό με τα αÏνητικά μηνÏματα που Îλαβε ο Ï€ÏωθυπουÏγός για το ζήτημα του χÏÎους κατά τις επαφÎÏ‚ που είχε στο πεÏιθώÏιο της Συνόδου ΚοÏυφής στις Î’ÏυξÎλλες με τη ΓεÏμανίδα καγκελάÏιο Αγκελα ΜÎÏκελ και τον Γάλλο Ï€ÏόεδÏο ΦÏανσουά Ολάντ, εξηγεί εν πολλοίς την επιλογή του κ. ΤσίπÏα όχι μόνον να επισπεÏσει τον ανασχηματισμό, αλλά και να τον Ï€Ïοαναγγείλει μÎσω της κυβεÏνητικής εκπÏοσώπου Ολγας ΓεÏοβασίλη.
Η δημοσιοποίηση των σκÎψεων του κ. ΤσίπÏα για άμεσες αλλαγÎÏ‚ στο κυβεÏνητικό σχήμα είναι Îνα όχημα ώστε η πολιτική ατζÎντα να μην κυÏιαÏχείται από τους άστοχους κυβεÏνητικοÏÏ‚ χειÏισμοÏÏ‚ σε σχÎση με το ΣτΕ. ΠαÏάλληλα, δε, «φÏενάÏει» τα σενάÏια πεÏί Ï€ÏόωÏων εκλογών, τα οποία, σε άλλη πεÏίπτωση, θα είχαν Îλθει ήδη στο Ï€Ïοσκήνιο.
ΓÏαμμÎÏ‚ άμυνας
ΣÏμφωνα με πληÏοφοÏίες, το ΜÎγαÏο Μαξίμου αναζητεί ήδη γÏαμμÎÏ‚ άμυνας ενόψει μιας πιθανής αÏνητικής απόφασης του ΣτΕ. Οπως αναφÎÏουν κυβεÏνητικÎÏ‚ πηγÎÏ‚, εάν ο νόμος για τις τηλεοπτικÎÏ‚ άδειες κÏιθεί αντισυνταγματικός στο σκÎλος του που αφοÏά τον πεÏιοÏισμό τους σε Ï„ÎσσεÏις, το πολιτικό κόστος θα είναι διαχειÏίσιμο: Η κυβÎÏνηση μποÏεί να αναγκαστεί να Ï€ÏοχωÏήσει σε νÎο διαγωνισμό, το «αφήγημα» που είχε οικοδομήσει θα δεχθεί ισχυÏÏŒ πλήγμα, αλλά δεν θα Îχει Ï„Ïωθεί στον πυÏήνα του.
ΑντιθÎτως, εάν ο νόμος Παππά κÏιθεί αντισυνταγματικός στο σκÎλος που αφοÏά την αφαίÏεση της αÏμοδιότητας για τη διενÎÏγεια του Î´Î¹Î±Î³Ï‰Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î±Ï€ÏŒ το ΕΣΡ, όλη η κυβεÏνητική επιχειÏηματολογία της τελευταίας διετίας θα καταÏÏεÏσει. Και τοÏτο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει ως αντισυνταγματική τη σχετική Ï€Ïόβλεψη του νόμου για τα τηλεοπτικά κανάλια ήδη κατά την πεÏίοδο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Το «χαμηλό βαÏομετÏικό» που επικÏατεί στο ΜÎγαÏο Μαξίμου ενόψει των τελικών εξελίξεων στο μÎτωπο των τηλεοπτικών αδειών αποτυπώνεται και στις επιλογÎÏ‚ του ίδιου του κ. ΤσίπÏα. Ενώ κυβεÏνητικÎÏ‚ πηγÎÏ‚ μετÎδιδαν την πεÏασμÎνη ΤετάÏτη ότι την επομÎνη ο κ. ΤσίπÏας θα μετÎβαινε στη Βουλή Ï€ÏοκειμÎνου να τοποθετηθεί για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αίφνης ο Ï€ÏωθυπουÏγός επÎλεξε να μην το Ï€Ïάξει. Επίσης, την ΠαÏασκευή κατά τη συνÎντευξη που παÏαχώÏησε, μετά την ολοκλήÏωση της Συνόδου ΚοÏυφής της Ε.Ε., ο κ. ΤσίπÏας ζήτησε να μην του υποβληθοÏν εÏωτήσεις για την εσωτεÏική επικαιÏότητα.
Η Ï„Ïοπολογία
ΤÎλος, μÎχÏι και την επιστÏοφή του Ï€ÏωθυπουÏÎ³Î¿Ï Î±Ï€ÏŒ τις Î’ÏυξÎλλες η απόφαση του ΜεγάÏου Μαξίμου ήταν η Ï„Ïοπολογία του υπουÏÎ³Î¿Ï Î•Ï€Î¹ÎºÏατείας Î. Παππά –που Ï€ÏοÎβλεπε τεÏματισμό λειτουÏγίας των μη αδειοδοτημÎνων τηλεοπτικών σταθμών εντός Ï€Îντε ημεÏών από την υπογÏαφή της σχετικής απόφασης– να μην κατατεθεί στη Βουλή, τουλάχιστον μÎχÏι την Ï€Ïοσεχή ΤετάÏτη, οπότε και αναμÎνονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕπικÏατείας.
Πάντως, παÏότι πολλοί υπουÏγοί αναγνωÏίζουν πως εάν ο νόμος για τις άδειες κÏιθεί αντισυνταγματικός, η κυβÎÏνηση θα Îχει υποστεί δεινή πολιτική ήττα, αποκλείουν το σενάÏιο πυÏοδότησης εξελίξεων, όπως οι Ï€ÏόωÏες εκλογÎÏ‚. Οπως αναφÎÏουν –με Ï€Ïόσθετο επιχείÏημα τον Ï€ÏοαναγγελθÎντα ανασχηματισμό– ο κ. ΤσίπÏας δεν Ï€Ïόκειται να μεταβάλει τον σχεδιασμό του, που Ï€ÏοβλÎπει να κεÏδίσει χÏόνο επενδÏοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει και η ανάταξη του Ï€Î¿Î»Î¹Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ»Î¯Î¼Î±Ï„Î¿Ï‚ Ï…Ï€ÎÏ Ï„Î¿Ï… ΣΥΡΙΖΑ. 'ΚαθημεÏινή'
Πηγή: greekmme.blogspot.com