Κάμερα-αστραπή τραβά 5 τρισ. εικόνες το δευτερόλεπτο
Ημερομηνία:
30/4/2017, 14:21 - Εμφανίσεις: 293
ΕÏευνητÎÏ‚ στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι κατασκεÏασαν την ταχÏτεÏη κάμεÏα στον κόσμο, η οποία θα μποÏοÏσε να Ï„Ïαβήξει Ï€Îντε Ï„ÏισεκατομμÏÏια εικόνες το δευτεÏόλεπτο, ή μία εικόνα ανά 0,2 Ï„ÏισεκατομμυÏιοστά του δευτεÏολÎπτου.
Οι ταχÏτεÏες κάμεÏες σήμεÏα Ï„Ïαβάνε Îως 100.000 διαδοχικÎÏ‚ εικόνες το δευτεÏόλεπτο. Αντί για μία εικόνα τη φοÏά, η νÎα κάμεÏα Ï„Ïαβά πολλαπλÎÏ‚ εικόνες ταυτόχÏονα και χÏησιμοποιεί Îναν ειδικό αλγόÏιθμο για να τις βάλει στη σειÏά σε μοÏφή βίντεο.
Η νÎα κάμεÏα Ï€ÏοοÏίζεται για επιστημονικοÏÏ‚ κυÏίως σκοποÏÏ‚, με σκοπό να παÏατηÏήσει Ï„ÏομεÏά γÏήγοÏες φυσικÎÏ‚, χημικÎÏ‚, βιολογικÎÏ‚ κ.ά. διαδικασίες. Στο μÎλλον θα μποÏοÏσε να Îχει επίσης βιομηχανικÎÏ‚ και άλλες εφαÏμογÎÏ‚.
Ήδη οι επιστήμονες χÏησιμοποίησαν την κάμεÏα για να παÏακολουθήσουν φωτόνια που ταξιδεÏουν μια απόσταση όσο το πάχος ενός φÏλλου χαÏτιοÏ, μια διαδικασία που διαÏκεί πεÏίπου Îνα Ï„ÏισεκατομμυÏιοστό του δευτεÏολÎπτου (picosecond).
Οι εÏευνητÎÏ‚ του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τον Ελίας ΚÏίστενσον, που Îκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πεÏιοδικό «Light: Science & Applications», ονόμασαν τη νÎα τεχνολογία FRAME (Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures).
Ήδη μια γεÏμανική εταιÏεία αναπτÏσσει τη νÎα τεχνολογία και αναμÎνεται σε πεÏίπου δÏο χÏόνια να θα μποÏοÏσε να χÏησιμοποιηθεί ευÏÏτεÏα.
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|