
ΣαÏωτικά είναι τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της κÏίσης στον χώÏο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως πεÏιγÏάφονται στο επίσημο υπόμνημα που κατÎθεσε στον υπουÏγό Ψηφιακής Πολιτικής Îίκο Παππά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην Ï€Ïόσφατη συνάντησή τους, που Îγινε στο πλαίσιο της υπόσχεσης του υπουÏÎ³Î¿Ï Î³Î¹Î± ενίσχυση του ΤÏπου στη χώÏα μας στα Ï€Ïότυπα των ευÏωπαϊκών χωÏών. ΣÏμφωνα με πληÏοφοÏίες μας, στη συζήτηση Ï„Îθηκε με Î¿Î¾Ï Ï„Ïόπο το γεγονός ότι οι εκδότες και λοιποί ιδιοκτήτες ΜΜΕ αÏνοÏνται να συζητήσουν την υπογÏαφή συλλογικής σÏμβασης εÏγασίας, κάτι που Ï„Îθηκε ως Ï€Ïοϋπόθεση από την Ένωση Συντακτών για οποιαδήποτε ενίσχυση των εκδοτών.
Από την πλευÏά της ΕΣΗΕΑ δόθηκε υπόμνημα στον Îίκο Παππά, στο οποίο πεÏιγÏάφεται με στοιχεία το μεγάλο κÏαχ των ΜΜΕ από το 2009 Îως και το 2017, Îτος κατά το οποίο οδηγήθηκαν σε πτώχευση τα δÏο μεγαλÏτεÏα εκδοτικά συγκÏοτήματα, Πήγασος και ΔΟΛ. ΣυγκεκÏιμÎνα:
– Από το 2009 Îως και το 2010 Îκλεισαν 4 εφημεÏίδες: «Απογευματινή», «ΧώÏα», «Σφήνα» και «ΕλεÏθεÏος ΤÏπος», που επανεκδόθηκε υπό άλλη ιδιοκτησία.
– Από το 2011 Îως και το 2012 Îβαλαν λουκÎτο άλλες 12 εφημεÏίδες: «ΕλευθεÏοτυπία», «ΑδÎσμευτος ΤÏπος», «ΑυÏιανή», «ΕλεÏθεÏος», «ΕξπÏÎς», «Ισοτιμία», «ΕξÎδÏα των ΣποÏ», «ΚιτÏινόμαυÏη ÎÏα», «Score Live», «Financial Box», «Φίλαθλος» και «ΣÏμβουλος».
– Από το 2013 Îως και το 2014 σταμάτησε η Îκδοση 7 ακόμη εντÏπων: «ΚÎÏδος», «ΠαÏασκευή και 13», «Îίκη», «Ελλάδα ΑÏÏιο», «Derby News», «Newsbomb», ενώ ανεστάλη και η καθημεÏινή Îκδοση της «ΒÏαδυνής».
– Το 2017 είναι το Îτος της κατάÏÏευσης των μεγάλων συγκÏοτημάτων αλλά και της εξαφάνισης του Îντυπου ΤÏπου στη Θεσσαλονίκη («Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη»), ενώ Îκλεισαν οι εφημεÏίδες «Έθνος», «Έθνος της ΚυÏιακής», «ΗμεÏησία» και «ΗμεÏησία ΣαββατοκÏÏιακου». Οι Ï„Ïεις Ï€Ïώτοι τίτλοι επανήλθαν στην κυκλοφοÏία από την Dimera, σε συνεÏγασία με την 24Media.
Από το 2009 μÎχÏι και σήμεÏα οι αποδοχÎÏ‚ των εÏγαζομÎνων, όσων δηλαδή Îχουν παÏαμείνει στον χώÏο του ΤÏπου, Îχουν υποστεί μείωση κατά 60%. Χιλιάδες θÎσεις εÏγασίας Îχουν χαθεί, ενώ στα πεÏισσότεÏα Îντυπα κυÏιαÏχεί η πληÏωμή Îναντι. Στους καταλόγους της ΕΣΗΕΑ υπάÏχουν καταγεγÏαμμÎνοι 669 άνεÏγοι, εκ των οποίων οι 370 Ï€ÏοÎÏχονται από εφημεÏίδες. Ακόμη, 323 δημοσιογÏάφοι βÏίσκονται σε επίσχεση εÏγασίας. Οι άνεÏγοι, βÎβαια, στην Ï€Ïαγματικότητα είναι Ï€Î¿Î»Ï Ï€ÎµÏισσότεÏοι, καθώς πολλοί από αυτοÏÏ‚ που Îχασαν τη δουλειά τους δεν κατάφεÏαν να αποÏÏοφηθοÏν στα ΜΜΕ που συνεχίζουν να λειτουÏγοÏν σήμεÏα.
Στο υπόμνημα της ΕΣΗΕΑ κατατÎθηκε και το καθεστώς των άμεσων κÏατικών ενισχÏσεων που ισχÏει στις χώÏες-μÎλη της ΕυÏωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε και στη συνάντηση, καμία κÏατική ενίσχυση Ï€Ïος τον ΤÏπο δεν μποÏεί να δοθεί μονομεÏÏŽÏ‚ και αποσπασματικά, αν δεν συνοδευτεί παÏάλληλα με υπογÏαφή συλλογικής σÏμβασης εÏγασίας και συμφωνία για μίνιμουμ θÎσεις εÏγασίας. Από το ΠΑΡΟÎ
Πηγή: greekmme.blogspot.com