χÏόνια συμπληÏώνονται σήμεÏα από την εξÎγεÏση του Πολυτεχνείου, στις 17 ÎοεμβÏίου του 1973, μια εξÎγεÏση που αποτÎλεσε την κοÏυφαία αντιδικτατοÏική εκδήλωση και υπήÏξε το Ï€ÏοανάκÏουσμα της πτώσης της ΧοÏντας. Αναδημοδίευουμε σήμεÏα Îνα κείμενο από το tvxs.gr Ï€Ïιν από Îξι χÏόνια με το πλήÏες ιστοÏικό. Η χοÏντα των ΣυνταγματαÏχών επÎβαλε καθεστώς στυγνής δικτατοÏίας στη χώÏα από τις 21 ΑπÏιλίου 1967, όμως το 1973 η «παντοδυναμία» της άÏχισε να κλυδωνίζεται. Στις 14 ΦεβÏουαÏίου 1973 φοιτητÎÏ‚ στην Αθήνα ξεσηκώθηκαν και συγκεντÏώθηκαν στο Πολυτεχνείο, ζητώντας την κατάÏγηση του Î.1347, ο οποίος Ï€ÏοÎβλεπε την υποχÏεωτική στÏάτευση των φοιτητών που ανÎπτυσσαν συνδικαλιστική δÏάση κατά τη διάÏκεια των σπουδών τους.
Το πανεπιστημιακό άσυλο παÏαβιάστηκε από την αστυνομία , που εισήλθε στον χώÏο του Πολυτεχνείου και Ï€ÏοχώÏησε στη σÏλληψη Îντεκα φοιτητών παÏαπÎμποντάς τους σε δίκη με την κατηγοÏία της «πεÏιÏβÏισης αÏχής». Από αυτοÏÏ‚, οι οκτώ καταδικάστηκαν σε διάφοÏες ποινÎÏ‚, ενώ πεÏίπου εκατό φοιτητÎÏ‚ αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδÎÏ‚ τους και να ντυθοÏν στο χακί.
Λίγες μÎÏες αÏγότεÏα, στις 21-22 ΦεβÏουαÏίου, οι φοιτητÎÏ‚ κατÎλαβαν το κτίÏιο της Îομικής σχολής στην Αθήνα με συνθήματα: «ΔημοκÏατία», «Κάτω η ΧοÏντα» και «Ζήτω η ΕλευθεÏία». ΠαÏά τη βίαιη επÎμβαση της αστυνομίας και την επίσης βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτήÏιο της Îομικής, η αγωνιστικότητά τους δεν κάμφθηκε.
Όπως φάνηκε από την ανταÏσία στο Πολεμικό Îαυτικό και τη διαφυγή του καταδÏÎ¿Î¼Î¹ÎºÎ¿Ï Â«Î’Îλος» στην Ιταλία τον Μάιο του 1973 καθώς και το μνημόσυνο του ΓεωÏγίου ΠαπανδÏÎου στις αÏχÎÏ‚ ÎοεμβÏίου, που εξελίχθηκε σε παλλαική αντιδικτατοÏική διαδήλωση, η δυσαÏÎσκεια κατά του δικτατοÏÎ¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î¸ÎµÏƒÏ„ÏŽÏ„Î¿Ï‚ δεν πεÏιοÏιζόταν στον φοιτητικό χώÏο.
Η εξÎγεÏση του ÎοεμβÏίου
Η εξÎγεÏση του ÎοεμβÏίου ξεκίνησε το Ï€Ïωί της 14ης ÎοεμβÏίου του 1973. Το Ï€Ïωί Ï€Ïαγματοποιήθηκε συγκÎντÏωση φοιτητών στο Ï€ÏοαÏλιο του Πολυτεχνείου που κατÎληξε σε κήÏυξη αποχής από τα μαθήματα. Οι φοιτητÎÏ‚ ζητοÏσαν να γίνουν εκλογÎÏ‚ για τους φοιτητικοÏÏ‚ συλλόγους τον ΔεκÎμβÏιο του ίδιου Îτους και όχι στα Ï„Îλη του επόμενου χÏόνου, όπως είχε ανακοινώσει το δικτατοÏικό καθεστώς.
ΑκολοÏθησαν συνελεÏσεις φοιτητών στην ΙατÏική και στη Îομική σχολή. Οι φοιτητÎÏ‚ της Îομικής, εξÎδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητοÏσαν την ανάκληση των αποφάσεων της ΧοÏντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκÏατισμό των πανεπιστημιακών ιδÏυμάτων, αÏξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του Ï€ÏÎ¿Ï‹Ï€Î¿Î»Î¿Î³Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ ανάκληση του Î.1347 για την -αναγκαστική- στÏάτευση των φοιτητών.
Όσο πεÏνοÏσε η μÎÏα άÏχισαν να μαζεÏονται ολοÎνα και πεÏισσότεÏοι φοιτητÎÏ‚ στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλων πολιτών, ενώ η αστυνομία ματαίως επιχείÏησε να εμποδίσει την Ï€ÏοσÎλευση του κόσμου.
Η απόφαση για την κατάληψη του Πολυτεχνείου πάÏθηκε το απόγευμα. Οι πόÏτες Îκλεισαν και από τότε άÏχισε η οÏγάνωση της εξÎγεÏσης.
ΕκλÎχθηκε Συντονιστική ΕπιτÏοπή στην οποία μετείχαν 22 φοιτητÎÏ‚ και δÏο εÏγάτες με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. ΔημιουÏγήθηκαν ακόμη επιτÏοπÎÏ‚ σε όλες τις σχολÎÏ‚ για να οÏγανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία. Οι σημαντικότεÏες αποφάσεις παίÏνονταν από τις συνελεÏσεις φοιτητών.
Ραδιοφωνικός σταθμός ξεκίνησε να λειτουÏγεί αÏχικά στο κτίÏιο του Î§Î·Î¼Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î¹ αÏγότεÏα στο κτίÏιο των Μηχανολόγων. ΠολÏγÏαφοι εγκαταστάθηκαν στο Πολυτεχνείο που δοÏλευαν μÎÏα-νÏχτα για να πληÏοφοÏοÏν τους φοιτητÎÏ‚ και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής ΕπιτÏοπής και των φοιτητικών συνελεÏσεων.
ΣυγκÏοτήθηκαν συνεÏγεία φοιτητών που ÎγÏαφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα Ï„Ïόλεϊ, στα λεωφοÏεία και στα ταξί για να τα γνωÏίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οÏγανώθηκε εστιατόÏιο και νοσοκομείο. Ομάδες φοιτητών ανÎλαβαν την πεÏιφÏοÏÏηση του χώÏου, ξεχωÏίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκÏάτες Αθηναίους από τους Ï€ÏοβοκάτοÏες.
Πλήθος κόσμου ÎÏ„Ïεξε στο Πολυτεχνείο για να ενωθεί με τους φοιτητÎÏ‚, ενάντια στη ΧοÏντα, ζητώντας «ΔημοκÏατία», «Ψωμί-παιδεία-ελευθεÏία» και φωνάζοντας «Κάτω η ΧοÏντα».
Η αντίδÏαση του καθεστώτος – Η επÎμβαση
Η χοÏντα αντÎδÏασε άμεσα, αÏχικά στÎλνοντας μυστικοÏÏ‚ Ï€ÏάκτοÏες να ανακατευθοÏν στο πλήθος που συνÎÏÏεε στο Πολυτεχνείο ενώ επίσης ακÏοβόλησε σκοπευτÎÏ‚ στα γÏÏω κτίÏια.
Στις 16 ÎοεμβÏίου μεγάλες αστυνομικÎÏ‚ δυνάμεις επιτÎθηκαν στο πλήθος που ήταν συγκεντÏωμÎνο Îξω από το Πολυτεχνείο με γκλομπς, δακÏυγόνα και σφαίÏες ντουμ-ντουμ, με αποτÎλεσμα οι πεÏισσότεÏοι να διαλυθοÏν
Όσοι Îμειναν Îστησαν οδοφÏάγματα ανατÏÎποντας Ï„Ïόλεϊ και συγκεντÏώνοντας υλικά από νεοανεγειÏόμενες οικοδομÎÏ‚ και άναψαν φωτιÎÏ‚ και άναψαν φωτιÎÏ‚ για να εξουδετεÏώσουν τα δακÏυγόνα.
ΑÏγότεÏα η αστυνομία Îκανε χÏήση όπλων, χωÏίς όμως να πετÏχει τον στόχο της την καταστολή δηλαδή της εξÎγεÏσης.
Ο δικτάτοÏας Παπαδόπουλος σÏντομα διαπίστωσε πως η αστυνομία αδυνατοÏσε να εισÎλθει στο Πολυτεχνείο. Και αποφάσισε να χÏησιμοποιήσει τον στÏατό.
Κοντά στο σταθμό ΛαÏίσης συγκεντÏώθηκαν Ï„Ïεις μοίÏες ΛΟΚ και μία μοίÏα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. ΤÏία άÏματα μάχης κατÎβηκαν από το Γουδί Ï€Ïος το Πολυτεχνείο. Τα δÏο στάθμευσαν στις οδοÏÏ‚ Τοσίτσα και ΣτουÏνάÏα αποκλείοντας τις πλαϊνÎÏ‚ Ï€Ïλες του ΙδÏÏματος και το άλλο Îλαβε θÎση απÎναντι από την κεντÏική Ï€Ïλη.
Η Συντονιστική ΕπιτÏοπή των φοιτητών ζήτησε διαπÏαγματεÏσεις, αλλά το αίτημά τους αποÏÏίφθηκε.
Η εισβολή
Στις 3 τα ξημεÏώματα της 17ης ÎοεμβÏίου το άÏμα που βÏισκόταν απÎναντι από την κεντÏική Ï€Ïλη Îλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην Ï€Ïλη, την ÎÏιξε, παÏασÎÏνοντας στο διάβα του μία κοπÎλα που ήταν σκαÏφαλωμÎνη στον πεÏίβολο κÏατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίÏες των ΛΟΚ μαζί με ομάδες μυστικών και μη αστυνομικών εισÎβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητÎÏ‚.
Οι φοιτητÎÏ‚ Ï€Ïοσπάθησαν, πηδώντας από τα κάγκελα, να διαφÏγουν στις γÏÏω από το Πολυτεχνείο οδοÏÏ‚. Τους κυνηγοÏσαν αστυνομικοί, πεζοναÏτες, ΕΣΑτζήδες. ΑÏκετοί σώθηκαν βÏίσκοντας άσυλο στις γÏÏω πολυκατοικίες. Πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφÎÏθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.
ΣÏμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας στις 17 ÎοεμβÏίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Ωστόσο, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακÏινόμενοι, ανÎφεÏαν ότι οι συλληφθÎντες ξεπÎÏασαν τα 2400 άτομα.
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, 17 ÎοεμβÏίου 1973, ÏŽÏα 10.00 Ï€.μ.
Οι νεκÏοί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκÏιση που διενεÏγήθηκε το φθινόπωÏο του 1975 εναντίον των Ï€Ïωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 πεÏιπτώσεις θανάσιμου Ï„ÏαυματισμοÏ. Όμως τα θÏματα Ï€ÏÎπει να ήταν Ï€Î¿Î»Ï Ï€ÎµÏισσότεÏα, διότι πολλοί βαÏιά Ï„ÏαυματισμÎνοι, Ï€ÏοκειμÎνου να διαφÏγουν τη σÏλληψη, αÏνήθηκαν να διακομιστοÏν σε νοσοκομείο.
Μετά το Πολυτεχνείο
Ο δικτάτοÏας ΓεώÏγιος Παπαδόπουλος κήÏυξε στÏατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 ÎοεμβÏίου ανατÏάπηκε με Ï€Ïαξικόπημα. Î ÏόεδÏος οÏίστηκε ο αντιστÏάτηγος Φαίδων Γκιζίκης και Ï€ÏωθυπουÏγός της νÎας κυβÎÏνησης ο Αδαμάντιος ΑνδÏουτσόπουλος. Όμως ο ισχυÏός άνδÏας του νÎου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της ΣτÏατιωτικής Αστυνομίας ταξίαÏχος ΔημήτÏιος Ιωαννίδης, που επÎβαλλε Îνα καθεστώς σκληÏότεÏο από εκείνο του Παπαδόπουλου.
Η πτώση
Η δικτατοÏία κατÎÏÏευσε στις 23 Ιουλίου του 1974 Î±Ï†Î¿Ï ÎµÎ¯Ï‡Îµ ήδη Ï€Ïοηγηθεί η τουÏκική εισβολή στην ΚÏÏ€Ïο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστÏάτηγος Îτάβος, διοικητής του Γ’ Σώματος ΣτÏατοÏ, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο ΚαÏαμανλή να επιστÏÎψει στην Ελλάδα για να επαναφÎÏει τη δημοκÏατική διακυβÎÏνηση.
Πηγή: Βλάσης Βλασίδης, «Η εξÎγεÏση του Πολυτεχνείου», Μακεδονικό Î ÏακτοÏείο Ειδήσεων.
ΦωτογÏαφίες: ΑÏχεία ΣÏγχÏονης Κοινωνικής ΙστοÏίας, ΑΣΚΙ
Πηγή: greekmme.blogspot.comΜείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter: