Ματίνα ΠαπαχÏιστοÏδη στο ΠΡΙΠτου ΣαββατοκÏÏιακου
Το 2020 είναι Îτος-οÏόσημο για ΜΜΕ και δημοσιογÏάφους σε όλο τον κόσμο. Με άλλοθι την Ï€Ïοστασία της υγείας εξαπολÏθηκε μια ευÏείας κλίμακας επιχείÏηση ολοκληÏÏ‰Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÎµÎ»Îγχου της ενημÎÏωσης, των μÎσων και των ανθÏώπων τους. Η χÏονιά της Covid-19 Îγινε η καλÏτεÏη ευκαιÏία για κάθε κυβεÏνητική εξουσία να επιβάλει φίμωτÏο στα μÎσα ενημÎÏωσης. Τη χÏονιά αυτή αυξήθηκαν κατακόÏυφα οι επιθÎσεις της αστυνομίας εναντίον δημοσιογÏάφων και τα κÏοÏσματα φυλάκισής τους. Σχεδόν σε όλες τις χώÏες, ακόμη και στη δυτική ΕυÏώπη, καταγÏάφονται παÏαβιάσεις της κατοχυÏωμÎνης συνταγματικά ελευθεÏίας του ΤÏπου, με ψήφιση νόμων ή διαταγμάτων.
Ειδικά στην Ελλάδα, εκτός από την αφόÏητη λογοκÏισία που επιβλήθηκε στην ελεÏθεÏη Ïοή της πληÏοφόÏησης ήδη από το Ï€Ïώτο lockdown, παÏατηÏείται η δημιουÏγία του μοντÎλου της «κÏατικής δημοσιογÏαφίας». Η διπλή κÏίση, υγειονομική και οικονομική, Îγινε το όχημα για την παÏάδοση των μίντια κυÏιολεκτικά στην… αÏχισυνταξία του ΜεγάÏου Μαξίμου. Η απώλεια εσόδων από τη διαφήμιση για την τηλεόÏαση, η κατÏακÏλα της κυκλοφοÏίας των εφημεÏίδων, άλλαξαν τους ÏŒÏους της συνήθους διαπÏαγμάτευσης ανάμεσα σε μιντιακή και πολιτική εξουσία. Σε αυτό οφείλονται τα κÏαυγαλÎα κÏοÏσματα λογοκÏισίας και αυθαιÏεσίας, η βάÏβαÏη Ï€Ïοπαγάνδα, η εξάλειψη της αντίθετης άποψης (ακόμη και ως άλλοθι πλουÏαλισμοÏ), η καταστολή στη διάÏκεια ÏεποÏτάζ. Η ενημÎÏωση στηÏίζεται σχεδόν εξολοκλήÏου στη διανομή πληÏοφοÏιών και στοιχείων από κÏατικÎÏ‚ και κυβεÏνητικÎÏ‚ πηγÎÏ‚.
Τα μίντια στηÏίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην κÏατική χÏηματοδότηση και επιδότηση, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουÏγία τους. Για τους τηλεοπτικοÏÏ‚ σταθμοÏÏ‚ η σχÎση αλληλεξάÏτησης είναι ξεκάθαÏη, οι ιδιοκτήτες εξαÏγυÏώνουν την απÏοκάλυπτη χειÏαγώγηση και μετατÏοπή των τηλεοπτικών ειδήσεων σε πασαÏÎλα της κυβεÏνητικής ενημÎÏωσης, με τη χοÏήγηση ÏÎµÏ…ÏƒÏ„Î¿Ï ÏŒÏ€Ï‰Ï‚ τα διαφημιστικά κονδÏλια ή το σβήσιμο-χάÏισμα οικονομικών υποχÏεώσεων (όπως η δόση των τηλεοπτικών αδειών, η μείωση φοÏολογίας για τη Digea, κ.λπ.). Για τον ΤÏπο και τις ιστοσελίδες, η κÏατική επιδότηση γίνεται μÎσω της αναστολής σÏμβασης με την πληÏωμή μισθών και ασφαλιστικών εισφοÏών για τους εÏγαζόμενους.
Πηγή: greekmme.blogspot.com