ΚΑΙΡΟΣ · LIVE17.4°CΝεφώσεις77% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Η ετεοκρητική γλώσσα (Μέρος Β')

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 552



Οι έξι γνωστές ετεοκρητικές επιγραφές που αναφέραμε στο τελευταίο άρθρο μας συγκροτούν ένα επιγραφικό σώμα περιορισμένης κλίμακας, με λίγο περισσότερα από 400 γράμματα εν συνόλω.

Ακόμα, καμία από τις εν λόγω επιγραφές δεν είναι πλήρης –όλες τους είναι λιγότερο ή περισσότερο ακρωτηριασμένες–, ενώ μόνο στις μισές, και μάλιστα σε εκείνες με τα συντομότερα κείμενα, είναι οι λέξεις χωρισμένες μεταξύ τους (στις υπόλοιπες η γραφή είναι συνεχής, χωρίς διαχωρισμό των λέξεων, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό πού ξεκινά και πού τελειώνει καθεμία από αυτές).

Τα ανωτέρω, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερές το έργο των μελετητών που αποσκοπούν στην ερμηνεία των ετεοκρητικών κειμένων.

Πάντως, υφίστανται και κάποια δεδομένα που βοηθούν μέχρις ενός σημείου τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τα υπό εξέταση κείμενα.

Κατ’ αρχάς, οι Ετεόκρητες χρησιμοποιούν όταν γράφουν το ελληνικό αλφάβητο (μόνο δύο χαρακτήρες του ετεοκρητικού σώματος επιγραφών δεν προέρχονται από αυτό).

Κατά δεύτερον, μία από τις έξι επιγραφές, και ειδικότερα εκείνη που ανακαλύφθηκε στη Δρήρο, περιλαμβάνει δύο κείμενα, ένα ετεοκρητικό και ένα ελληνικό.

Η πιθανότητα να πρόκειται για μια δίγλωσση στην πραγματικότητα επιγραφή είναι μάλλον αμυδρή, καθώς το σε μεγάλο βαθμό ακρωτηριασμένο ελληνικό κείμενο –κατά τα φαινόμενα, επίσημο ψήφισμα σχετιζόμενο με θρησκευτικά αναθήματα– πρέπει να χαράχτηκε στο λίθο περίπου μισόν αιώνα μετά το ετεοκρητικό (δηλαδή, περί το 600 π.Χ.).

Σε κάθε περίπτωση, η ετεοκρητική επιγραφή της Δρήρου είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα επίσημο κείμενο, μια και ήλθε στο φως μαζί με επτά ακόμα ελληνικές επιγραφές των Αρχαϊκών Χρόνων, οι οποίες είναι μετά σιγουριάς τέτοιου είδους κείμενα, με διατάξεις πολιτικού ή θρησκευτικού περιεχομένου.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις 5 ετεοκρητικές επιγραφές της Πραισού, καθώς και αυτές εντοπίστηκαν μαζί με επίσημα κείμενα γραμμένα στην ελληνική.

Όσον αφορά τώρα τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουν και επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Νεφώσεις · 17.4 °C · 77%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies