
Την ÏŽÏα που ελληνικά μίντια επιχειÏοÏν να “ξεπλÏνουν†τις ευθÏνες της ελληνικής κυβÎÏνησης και των αÏμοδίων αÏχών για το Îγκλημα της Î Ïλου, και σιωποÏν συστηματικά για το καθεστώς των επαναπÏοωθήσεων και την διεθνή ÎÏευνα για την εγκληματική αυτή πολιτική, 28 οÏγανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ανακοίνωσαν πως κατÎθεσαν αναφοÏά Ï€Ïος τους Εισαγγελείς του Îαυτοδικείου ΠειÏαιά, Î Ïωτοδικείου Μυτιλήνης και ΕισαγγελÎα του ΑÏείου Πάγου, ώστε να διεÏευνηθοÏν τυχόν αξιόποινες Ï€Ïάξεις που Ï€ÏοκÏπτουν από δημοσίευμα των New York Times για πεÏιστατικό επαναπÏοώθησης αιτοÏντων άσυλο από τις ελληνικÎÏ‚ αÏχÎÏ‚.
Υπενθυμίζεται πως στις 19 ΜαÎου, η αμεÏικανική εφημεÏίδα είχε δημοσιεÏσει ÏεποÏτάζ και υλικό βίντεο με λεπτομεÏή καταγÏαφή επιχείÏησης επαναπÏοώθησης που συνÎβη στις 11 ΑπÏιλίου στη ΛÎσβο. Στο βίντεο των NYT, φαίνονται 12 αιτοÏντες άσυλο Ï€Ïώτα να αποβιβάζονται από λευκό βαν χωÏίς διακÏιτικά, Îπειτα να μεταφÎÏονται σε ταχÏπλοο το οποίο τους οδηγεί σε σκάφος του ÎµÎ»Î»Î·Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î›Î¹Î¼ÎµÎ½Î¹ÎºÎ¿Ï Î£ÏŽÎ¼Î±Ï„Î¿Ï‚. Στη συνÎχεια το Λιμενικό τους οδηγεί στα ανοιχτά και τους παÏατά εκεί, μÎσα σε μία φουσκωτή σχεδία Îκτακτης ανάγκης.
Οι υπογÏάφουσες οÏγανώσεις, Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Ï‰Î½ οποίων το ελληνικό τμήμα των ΓιατÏών ΧωÏίς ΣÏνοÏα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ΑνθÏώπου, και το Ελληνικό ΣυμβοÏλιο για τους Î Ïόσφυγες, τονίζουν πως για το πεÏιστατικό «πÎÏαν της ανάθεσης της υπόθεσης στην Εθνική ΑÏχή Διαφάνειας, ΑÏχή η οποία Îχει πολλαπλώς επικÏιθεί ως Ï€Ïος την Îλλειψη αποτελεσματικότητας στη διεÏεÏνηση παÏόμοιων πεÏιστατικών, καμία άλλη ÎÏευνα σχετικά με το πεÏιστατικό δεν είχε γίνει γνωστή.»
ΑναδημοσιεÏουμε το Δελτίο ΤÏπου. Την αναφοÏά Ï€Ïος τις ΑÏχÎÏ‚ και τις οÏγανώσεις που συνυπογÏάφουν μποÏείτε να δείτε εδώ.
Με κοινή ΑναφοÏά Ï€Ïος τους Εισαγγελείς του Îαυτοδικείου ΠειÏαιά, Î Ïωτοδικείου Μυτιλήνης και ΕισαγγελÎα του ΑÏείου Πάγου, 28 οÏγανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητοÏν την αποτελεσματική διεÏεÏνηση τυχόν αξιοποίνων Ï€Ïάξεων σε σχÎση με τα όσα δημοσιεÏθηκαν στις 19 ΜαÎου 2023 από τους New York Times (ÎΥΤ).
Υπενθυμίζεται ότι στα μÎσα ΜαÎου οι NYT δημοσιοποίησαν βιντεοληπτικό υλικό φεÏόμενης επαναπÏοώθησης από το νησί της ΛÎσβου, που φÎÏεται να Îλαβε χώÏα τις μεσημεÏιανÎÏ‚ ÏŽÏες της 11ης ΑπÏιλίου 2023.[1] ÎœÎµÏ„Î±Î¾Ï Î¬Î»Î»Ï‰Î½, το δημοσίευμα είχε Ï€ÏοκαλÎσει την αντίδÏαση της ΕπιτÏόπου ΕσωτεÏικών ΥποθÎσεων της ΕυÏωπαϊκής ΕπιτÏοπής, κας. Ylva Johansson, η οποία είχε ζητήσει από τις ελληνικÎÏ‚ ΑÏχÎÏ‚ να διεξάγουν πλήÏη και ανεξάÏτητη ÎÏευνα για το αναφεÏόμενο πεÏιστατικό, ενώ ο Î ÏωθυπουÏγός, σε συνÎντευξή του στο CNN, είχε δεσμευθεί για τη διεÏεÏνηση του πεÏιστατικοÏ, χαÏακτηÏίζοντάς το ως μια «απολÏτως απαÏάδεκτη Ï€Ïακτική».[2]
Ωστόσο, Ï€ÎÏαν της ανάθεσης της υπόθεσης στην Εθνική ΑÏχή Διαφάνειας,[3] ΑÏχή η οποία Îχει πολλαπλώς επικÏιθεί ως Ï€Ïος την Îλλειψη αποτελεσματικότητας στη διεÏεÏνηση παÏόμοιων πεÏιστατικών,[4] καμία άλλη ÎÏευνα σχετικά με το πεÏιστατικό δεν είχε γίνει γνωστή.
Υπενθυμίζεται, επιπλÎον, ότι μÎχÏι και σήμεÏα και παÏά τον σημαντικό αÏιθμό αξιόπιστων και συνεκτικών αναφοÏών για φεÏόμενες επαναπÏοωθήσεις στα σÏνοÏα της Ελλάδος, που καταγÏάφονται συστηματικά τα τελευταία χÏόνια σε εκθÎσεις οÏγάνων του ΟΗΕ και της ΕΕ, όπως και σε Ï€Ïόσφατη Îκθεση του ÎœÎ·Ï‡Î±Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï ÎšÎ±Ï„Î±Î³Ïαφής ΠεÏιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών ΕπιστÏοφών, που Îχει ιδÏυθεί και λειτουÏγεί στο πλαίσιο της Εθνικής ΕπιτÏοπής για τα Δικαιώματα του ΑνθÏώπου (ΕΕΔΑ),[5] δεν Îχει γίνει γνωστή καμία υπόθεση που να Îχει εξεταστεί Ï€ÎÏαν του Ï€ÏοκαταÏÎºÏ„Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ„Î±Î´Î¯Î¿Ï… από την ελληνική ΔικαιοσÏνη και να Îχει Ï„Ïχει αποτελεσματικής εξÎτασης.[6]
Η απουσία αποτελεσματικής ÎÏευνας από την ελληνική ΔικαιοσÏνη, αποτÎλεσε άλλωστε Îναν από τους λόγους για τους οποίους το ΕυÏωπαϊκό ΔικαστήÏιο Δικαιωμάτων του ΑνθÏώπου διαπίστωσε παÏαβίαση των ελληνικών ΑÏχών, στην εμβληματική απόφαση που εκδόθηκε Îνα χÏόνο Ï€Ïιν για την υπόθεση του ΦαÏμακονησίου.
Η κοινή αναφοÏά, με τη λίστα των υπογÏαφουσών οÏγανώσεων, είναι διαθÎσιμη εδώ
[1] https://www.nytimes.com/2023/05/19/world/europe/greece-migrants-abandoned.html
[2] https://www.primeminister.gr/2023/05/23/31874
[3] https://www.kathimerini.gr/society/562438798/metanasteytiko-ereyna-apo-tin-ethniki-archi-diafaneias-gia-to-vinteo-apo-ti-lesvo/
[4] https://rsaegean.org/el/michanismoi-dierevnisis/
[5] Η ΕΕΔΑ αποτελεί το ανεξάÏτητο συμβουλευτικό ÏŒÏγανο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα Ï€Ïοστασίας και Ï€Ïοώθησης των δικαιωμάτων του ανθÏώπου σÏμφωνα με τον ν. 4780/2021.
[6] https://www.gcr.gr/media/k2/attachments/GCR_HLHR_letter_final.pdf
Πηγή: greekmme.blogspot.com