Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Î¥ ΠΟ Î¥ Οι δημοσιογÏάφοι της Αθήνας ενώνουν τη φωνή τους με τη Διεθνή Ομοσπονδία ΔημοσιογÏάφων, εκφÏάζοντας τη βαθιά τους θλίψη για τους Ï€Îντε συναδÎλφους που «Îπεσαν» την ÏŽÏα του καθήκοντος και επισημαίνουν τις Ï€Ïοφυλάξεις που Ï€ÏÎπει να λαμβάνονται στο πεδίο του πολÎμου.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση που εξÎδωσε η ΔΟΔ:
«Παλαιστίνη: Τουλάχιστον Ï€Îντε δημοσιογÏάφοι Îχασαν τη ζωή τους στη Γάζα
[ΕÎΗΜΕΡΩΣΗ 10.10.2023]
Î Îντε Παλαιστίνιοι δημοσιογÏάφοι σκοτώθηκαν, αÏκετοί Ï„Ïαυματίστηκαν και άλλοι αγνοοÏνται κατά τη διάÏκεια των συνεχιζόμενων στÏατιωτικών επιχειÏήσεων Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Î·Ï‚ Χαμάς και του ΙσÏαήλ στη ΛωÏίδα της Γάζας. Η Διεθνής Ομοσπονδία ΔημοσιογÏάφων (ΔΟΔ) και το Συνδικάτο Παλαιστινίων ΔημοσιογÏάφων (PJS) καταδικάζουν τις δολοφονίες και τις συνεχιζόμενες επιθÎσεις εναντίον δημοσιογÏάφων. Η ΔΟΔ καλεί για την άμεση διενÎÏγεια ÎÏευνας για τους θανάτους τους.
Παλαιστίνιοι αναζητοÏν επιζώντες Îπειτα από ισÏαηλινή αεÏοποÏική επιδÏομή σε κτίÏια στον Ï€Ïοσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη ΛωÏίδα της Γάζας, στις 9 ΟκτωβÏίου 2023. Credit: Mahmud Hams / AFP
Σε Ï„Îτοιες επικίνδυνες συνθήκες, η ΔΟΔ υπενθυμίζει στους δημοσιογÏάφους που βÏίσκονται στο πεδίο να λαμβάνουν Ï€Ïοφυλάξεις, να φοÏοÏν επαγγελματικό εξοπλισμό ασφαλείας και να μην ταξιδεÏουν χωÏίς τα ΜÎσα που εÏγάζονται να τους παÏÎχουν όλον τον εξοπλισμό που απαιτείται για την κάλυψη των γεγονότων. ΚανÎνα ÏεποÏτάζ δεν αξίζει όσο η ζωή ενός δημοσιογÏάφου.
Τα ξημεÏώματα της 7ης ΟκτωβÏίου, η Χαμάς εξαπÎλυσε μια άνευ Ï€ÏοηγουμÎνου επίθεση στο νότιο ΙσÏαήλ. Το ΙσÏαήλ ανταπÎδωσε με αεÏοποÏικÎÏ‚ επιδÏομÎÏ‚ πάνω από την πολιοÏκημÎνη ΛωÏίδα της Γάζας και κήÏυξε επισήμως τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.
Στις 10 ΟκτωβÏίου, το Συνδικάτο PJS ανÎφεÏε σε ανακοίνωσή του ότι Ï„Ïεις Παλαιστίνιοι δημοσιογÏάφοι, ο Said al-Taweel, διευθυντής του Ï€ÏακτοÏείου ειδήσεων Al-Khamisa, ο φωτοÏεπόÏÏ„ÎµÏ Mohammed Sobboh και ο Hisham Nawajhah, ανταποκÏιτής Ï€ÏακτοÏείου ειδήσεων στη Γάζα, σκοτώθηκαν σε ισÏαηλινή αεÏοποÏική επιδÏομή που χτÏπησε πολυκατοικία κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας. Η κυβÎÏνηση της Χαμάς δήλωσε ότι οι Ï„Ïεις δημοσιογÏάφοι κάλυπταν την εκκÎνωση πολυκατοικίας εκεί κοντά, όταν χτÏπησε ο Ï€ÏÏαυλος, μετÎδωσε το Γαλλικό Î ÏακτοÏείο Ειδήσεων.
Η ΔΟΔ βÏίσκεται στη διαδικασία επαλήθευσης των πληÏοφοÏιών για δÏο άλλους Παλαιστίνιους δημοσιογÏάφους που ενδÎχεται να Îχουν σκοτωθεί από την ÎναÏξη των εχθÏοπÏαξιών στις 7 ΟκτωβÏίου.
Στις 7 ΟκτωβÏίου, ο Παλαιστίνιος φωτοÏεπόÏÏ„ÎµÏ Mohammad Al-Salhi , που εÏγαζόταν στο Ï€ÏακτοÏείο ειδήσεων Fourth Authority, Îχασε τη ζωή του από πυÏοβολισμό ενώ κάλυπτε τις στÏατιωτικÎÏ‚ επιχειÏήσεις στα σÏνοÏα ανατολικά του Ï€Î±Î»Î±Î¹ÏƒÏ„Î¹Î½Î¹Î±ÎºÎ¿Ï Ï€ÏÎ¿ÏƒÏ†Ï…Î³Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Ï„Î±Ï…Î»Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Al-Bureij, που βÏίσκεται στην κεντÏική ΛωÏίδα της Γάζας, σÏμφωνα με το κÏατικό Ï€ÏακτοÏείο ειδήσεων WAFA.
Την ίδια ημÎÏα, ο Ibrahim Lafi από το Ï€ÏακτοÏείο ειδήσεων Ain Media σκοτώθηκε ενώ Îκανε ÏεποÏτάζ κοντά στο σημείο ελÎγχου Beit Hanoun, κοντά στον διαχωÏιστικό φÏάχτη με το ΙσÏαήλ, στη βόÏεια ΛωÏίδα της Γάζας, ανÎφεÏαν τα ΜÎσα ΕνημÎÏωσης.
Το PJS Ï€Ïοειδοποίησε ότι στις 7 ΟκτωβÏίου χάθηκε η επαφή με τον τοπικό δημοσιογÏάφο Nidal Al-Wahidi από τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Najah και τον φωτογÏάφο Haitham Abdel Wahed από το Ï€ÏακτοÏείο Ain Media. Και οι δÏο επαγγελματίες κάλυπταν τις συγκÏοÏσεις κοντά στον διαχωÏιστικό φÏάχτη με το ΙσÏαήλ, πλησίον του σημείου ελÎγχου Beit Hanoun. Την επόμενη μÎÏα, η οικογÎνεια του Al-Wahidi ενημÎÏωσε τα ΜÎσα ΕνημÎÏωσης ότι ο δημοσιογÏάφος είχε συλληφθεί από τον ισÏαηλινό στÏατό.
Στις 7 ΟκτωβÏίου, στη νότια ΛωÏίδα της Γάζας, ο ανταποκÏιτής του Ï„Î·Î»ÎµÎ¿Ï€Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î½Î±Î»Î¹Î¿Ï Al-Ghad, Ibrahim Qanan, Ï„Ïαυματίστηκε στο πόδι από επίθεση πυÏαÏλων με στόχο το νοσοκομείο Nasser στην πόλη Khan Yunis. Σε Îνα παÏόμοιο πεÏιστατικό, το PJS ανÎφεÏε ότι ο δημοσιογÏάφος Salah Abu Salah Ï„Ïαυματίστηκε από σκάγια βλήματος στην πόλη Abasan.
Στην πόλη της Γάζας, Ï„Ïαυματίσθηκε ο δημοσιογÏάφος Saleh Al-Masry και η σÏζυγός του από ισÏαηλινά πυÏά, τα οποία κατÎστÏεψαν τα σπίτια του διευθυντή του Ïαδιοφώνου Zaman, Rami Al-Sharafi και του δημοσιογÏάφου Basil Khair Al-Din, που εÏγάζεται για τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Quds Today, αναφÎÏει η ανακοίνωση του PJS.
Η στιγμή που ο Î ÏÏγος της Παλαιστίνης στη Γάζα δÎχεται χτÏπημα από ισÏαηλινά πυÏά στις 7 ΟκτωβÏίου καταγÏάφηκε στην τηλεόÏαση κατά τη διάÏκεια ζωντανής μετάδοσης από τη ÏεπόÏÏ„ÎµÏ Ï„Î¿Ï… Al Jazeera, Youmna Al-Sayed.
Καθ’ όλη τη διάÏκεια του ΣαββατοκÏÏιακου, ισÏαηλινÎÏ‚ αεÏοποÏικÎÏ‚ επιδÏομÎÏ‚ αντιποίνων κατÎστÏεψαν πλήÏως ή εν μÎÏει τα κεντÏικά γÏαφεία πολλών ΜÎσων ΕνημÎÏωσης, συμπεÏιλαμβανομÎνης της αίθουσας σÏνταξης της εφημεÏίδας Al-Ayyam, του ÏÎ±Î´Î¹Î¿Ï†Ï‰Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ„Î¿Ïντιο Gaza FM που βÏισκόταν στον Î ÏÏγο της Παλαιστίνης και των κεντÏικών γÏαφείων του Ï€ÏακτοÏείου ειδήσεων Shehab, Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î¬Î»Î»Ï‰Î½. Τα γÏαφεία του Ï€Î±Î»Î±Î¹ÏƒÏ„Î¹Î½Î¹Î±ÎºÎ¿Ï Ï€ÏακτοÏείου ειδήσεων Ma’an Ï…Ï€Îστησαν σοβαÏÎÏ‚ ζημιÎÏ‚ λόγω της ισοπÎδωσης του Î ÏÏγου Al-Watan.
Ο Γενικός ΓÏαμματÎας της ΔΟΔ Anthony Bellanger δήλωσε: «Οι εÏγαζόμενοι στα ΜΜΕ σε πεÏιοχÎÏ‚ Îνοπλων συγκÏοÏσεων Ï€ÏÎπει να αντιμετωπίζονται και να Ï€ÏοστατεÏονται ως πολίτες και να τους επιτÏÎπεται να εκτελοÏν το ÎÏγο τους χωÏίς παÏεμβάσεις. Η ΔΟΔ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη σÏγκÏουση να κάνουν ÏŒ,τι μποÏοÏν για να Ï€ÏοστατεÏσουν τους δημοσιογÏάφους και τους επαγγελματίες των ΜÎσων ΕνημÎÏωσης. ΥπάÏχει Îντονο ενδιαφÎÏον και ανησυχία για αυτή τη σÏγκÏουση σε όλο τον κόσμο, αλλά το κοινό θα μποÏÎσει να καταλάβει τι Ï€Ïαγματικά συμβαίνει, μόνο εάν επιτÏαπεί στους δημοσιογÏάφους να κάνουν τη δουλειά τους».
Πηγή: greekmme.blogspot.comΜείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter: