ΓÏάφει ο ΑνδÏÎας ΚυÏίτσης στο ΠΡΙÎ
Τι κÏÏβεται πίσω από την αντιπαÏάθεση που Îδωσε την αφοÏμή για την Ï€Ïόταση δυσπιστίας
«ΣτηÏίζουμε την κυβÎÏνηση, ελÎγχουμε την εξουσία» ήταν το σÏνθημα της παλιάς ΕλευθεÏοτυπίας στα χÏόνια της «αλλαγής», αλλά ο ΜαÏινάκης -που αγόÏασε τον τίτλο- επιχειÏεί να το κάνει Ï€Ïάξη με άλλη κυβÎÏνηση και στα μÎÏ„Ïα του βÎβαια! ΠλευÏÎÏ‚ των σχÎσεων διαπλοκής φάνηκαν και στις αποκαλÏψεις για τη συνάντηση που είχαν ο υπουÏγός ΕπικÏατείας ΣταÏÏος ΠαπασταÏÏου και ο υφυπουÏγός παÏά τω Î ÏωθυπουÏγώ Γιάννης ΜπÏατάκος, με τον επιχειÏηματία ΒαγγÎλη ΜαÏινάκη. Οι δυο υπουÏγοί υποχÏεώθηκαν να υποβάλουν την παÏαίτησή τους μετά το σάλο που Ï€Ïοκλήθηκε.
H συζήτηση της Ï€Ïότασης μομφής Îχει σαφώς πολιτική διάσταση, που σχετίζεται με το Îγκλημα των Τεμπών. Δεν μποÏεί όμως να παÏαγνωÏίσει κανείς ότι σε αυτή τη διαδικασία «καθÏεφτίστηκε» επίσης και μια σÏγκÏουση επιχειÏηματικών συμφεÏόντων με επίκεντÏο το ΜÎγαÏο Μαξίμου. Δεν θα μποÏοÏσε φυσικά να πεÏάσει απαÏατήÏητο το ότι αφοÏμή γι’ αυτή την κοινοβουλευτική εξÎλιξη υπήÏξε Îνα δημοσίευμα της εφημεÏίδας Το Βήμα, σχετικά με το μοντάζ που φÎÏεται να Ï…Ï€Îστη το ηχητικό υλικό από την βÏαδιά της σÏγκÏουσης των δÏο αμαξοστοιχιών το οποίο και διανεμήθηκε μετά την 28η ΦεβÏουαÏίου του 2023 σε επιλεγμÎνα ΜΜΕ.
Η εν λόγω εφημεÏίδα αποτελεί την «ναυαÏχίδα» του Ομίλου ΜαÏινάκη στον Ï„Ïπο, ενώ το ÏεποÏτάζ υποστηÏίχθηκε σθεναÏά από το MEGA που αποτελεί το βασικό κανάλι των εν λόγω επιχειÏηματικών συμφεÏόντων. Μάλιστα συνοδεÏθηκε από ανακοίνωση της εταιÏείας ALTER EGO MEDIA που απαντά στην ανακοίνωση της κυβÎÏνησης για «ανυπόστατο δημοσίευμα». Η ανακοίνωση του Î¼Î¹Î½Ï„Î¹Î±ÎºÎ¿Ï Î¿Î¼Î¯Î»Î¿Ï… είχε σαφή πολιτικά χαÏακτηÏιστικά. Όπως για παÏάδειγμα τις αναφοÏÎÏ‚ στη λειτουÏγία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, καθώς και σε «επιτελικό παÏακÏάτος». Επίσης ο κυβεÏνητικός εκπÏόσωπος ΠαÏλος ΜαÏινάκης σχολίασε πως «δεν είναι η Ï€Ïώτη φοÏά που ισχυÏά συμφÎÏοντα θÎλουν κυβεÏνήσεις όχι ισχυÏÎÏ‚. Αυτά τα συμφÎÏοντα δεν είναι γενικά και αόÏιστα, όταν μιλάμε για συγκεκÏιμÎνη εφημεÏίδα».
Έτσι λοιπόν διαμοÏφώθηκε Îνα σκηνικό ανάλογο της σÏγκÏουσης της κυβÎÏνησης με τον συγκεκÏιμÎνο επιχειÏηματικό όμιλο, που είχε καταγÏαφεί το 2022 με επίκεντÏο την υπόθεση των υποκλοπών. Σε αυτή θυμίζουμε είχε δημόσια αναφεÏθεί με συνÎντευξή του στον ΑντÎνα ο ίδιος ο ΚυÏιάκος Μητσοτάκης μιλώντας για επιχειÏηματικοÏÏ‚ παÏάγοντες που σκοπεÏουν να επηÏεάσουν τις πολιτικÎÏ‚ εξελίξεις. Τελικά η αντιπαÏάθεση φαίνεται πως είχε εκτονωθεί, με τον μιντιακό όμιλο να… επανÎÏχεται στη γÏαμμή στήÏιξης της κυβÎÏνησης, κάτι που συνÎχισε με Îμφαση Îως και τις πεÏσινÎÏ‚ εθνικÎÏ‚ εκλογÎÏ‚.
Η νÎα φάση της αντιπαÏάθεσης, όπως εÏλογα μποÏεί να εικάσει κανείς, σχετίζεται με το επίπεδο της επιÏÏοής των επιχειÏηματικών ομίλων στο ΜÎγαÏο Μαξίμου. Ιδίως των (μετÏημÎνων στα δάχτυλα) ομίλων που διαθÎτουν Ï„Îτοια διασποÏά δÏαστηÏιοτήτων ώστε να τους αφοÏοÏν ταυτόχÏονα τα κονδÏλια της «πÏάσινης ανάπτυξης», τα ζητήματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία και να διαθÎτουν ή να επηÏεάζουν ομίλους ΜΜΕ που σÏντομα θα μοιÏαστοÏν τα κονδÏλια για την καμπάνια ενημÎÏωσης σχετικά με την επιστολική ψήφο.
Η κυβÎÏνηση, στις νÎες συνθήκες που διαμοÏφώθηκαν μετά τις εκλογÎÏ‚ του Ιουνίου, φαίνεται πως επιχειÏεί να θÎσει νÎα δεδομÎνα στη λογική του «τÏοχονόμου συμφεÏόντων». ΤÎτοια που, όπως όλα δείχνουν, δημιουÏγοÏν αντιδÏάσεις.
Μάλιστα αυτÎÏ‚ φÎÏονται να σχετίζονται και με ποινικÎÏ‚ ÎÏευνες για υποθÎσεις του παÏελθόντος που παÏαμÎνουν ανενεÏγÎÏ‚, δίχως όμως ταυτόχÏονα να αÏχειοθετοÏνται Îτσι ώστε να αποτελοÏν δυνητική «απειλή» για συγκεκÏιμÎνα επιχειÏηματικά συμφÎÏοντα, ώστε αυτά να «τιθασευτοÏν» Επίσης υπάÏχει Îντονη φημολογία σχετικά με το ότι σε αυτÎÏ‚ τις «απειλÎς» Ï€ÏοστÎθηκε μία ακόμη που σχετίζεται με την εισαγγελική ÎÏευνα που διεξάγεται για τα οπαδικά επεισόδια που καταγÏάφηκαν στις αÏχÎÏ‚ ΔεκεμβÏίου 2023 στο γήπεδο του ΡÎντη με αποτÎλεσμα τον θανάσιμο Ï„Ïαυματισμό ενός αστυνομικοÏ.
Όλα αυτά ενώ είναι γνωστό πως για κάποια επιχειÏηματικά συμφÎÏοντα αποτελοÏν «κόκκινο πανί» συγκεκÏιμÎνα Ï€Ïόσωπα συνεÏγατών του Ï€ÏωθυπουÏγοÏ, τα οποία συσχετίζουν με ανταγωνιστÎÏ‚ τους. Σε αυτά πεÏιλαμβάνονταν αÏχικά ο γενικός γÏαμματÎας του Ï€ÏωθυπουÏÎ³Î¿Ï Î“ÏηγόÏης ΔημητÏιάδης, ενώ μετά την απομάκÏυνσή του λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών φαίνεται να βÏίσκεται στο στόχαστÏο ο υπουÏγός ΕπικÏατείας Άκης ΣκÎÏτσος. Κι αυτό, παÏά την Îνταξη στο «στενό» πυÏήνα του ΜεγάÏου Μαξίμου του ÎτεÏου υπουÏÎ³Î¿Ï Î•Ï€Î¹ÎºÏατείας, Μάκη ΒοÏίδη, που θεωÏήθηκε â€“Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î¬Î»Î»Ï‰Î½â€“ και «εξισοÏÏοπητική» κίνηση.
Πηγή: greekmme.blogspot.com