ΕΚΠΑ: Ο διαβήτης και η σημασία της ευεξίας για την αντιμετώπισή του Ημερομηνία:
14/11/2024, 07:48 - Εμφανίσεις: 141
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας, τα δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες ζουν με τη νόσο.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και επιδεινώνει την ποιότητα ζωής τους.
Στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη στήριξη των ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) παγκοσμίως.
Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ευεξία, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιο καλή ποιότητα ζωής των ασθενών, την ορθή διαχείριση των επιπλοκών και την ισότιμη πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με το νόσημα, την αναγκαιότητα για πρώιμη διάγνωση και την προώθηση της ευεξίας.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις στρατηγικές και τους τρόπους βελτίωσης της υγείας και της καθημερινής ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας, αλλαγές στον τρόπο ζωής και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Χωρίς σωστή ρύθμιση, ο διαβήτης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια.
Ειδικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των διαβητικών ασθενών, καθώς οι πάσχοντες έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου εν συγκρίσει με το γενικό πληθυσμό.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2024, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη, την Πανελλήνι...