ΚΑΙΡΟΣ · LIVE17.5°CΑσθενής βροχή72% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Μεταφραστικές συναντήσεις κατά την αρχαιότητα (Μέρος Β')

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 559



Στην Ελληνιστική Περίοδο ανάγονται και οι παλαιότερες μεταφράσεις (ως επί το πλείστον, ελεύθερες αποδόσεις) ελληνικών λογοτεχνικών κειμένων στη λατινική, με πρώτη εκείνη της Οδύσσειας από τον ποιητή Λίβιο Ανδρόνικο τον 3ο αιώνα π.Χ.

Στα χρόνια της Ύστερης Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, τον 1ο αιώνα π.Χ., ο Κικέρων έφερε εις πέρας ένα σημαντικό αριθμό μεταφράσεων –τόσο ποιητικών όσο και φιλοσοφικών κειμένων–, από τις οποίες σώζονται λιγοστά αποσπάσματα.

Πολύ περισσότερες είναι οι μαρτυρίες για το μεταφραστικό έργο που συντελέστηκε επί Αυτοκρατορικής Περιόδου, από τα λατινικά στα ελληνικά και αντίστροφα, ως αποτέλεσμα αφενός της παράλληλης χρήσης των δύο κυρίαρχων γλωσσών στον ελληνορωμαϊκό κόσμο και αφετέρου των εκάστοτε διοικητικών αναγκών.

Το έργο αυτό αφορούσε επίσημα κείμενα, όπως τα Res Gestae (Πεπραγμένα), δίγλωσσα κείμενα (με κατά λέξη μετάφραση) διδακτικού χαρακτήρα (παραδείγματος χάριν, η Αινειάδα του Βιργιλίου), αλλά και ελεύθερες αποδόσεις λογοτεχνικών κειμένων, όπως οι χαμένες μεταφράσεις έργων του Σαλλουστίου από τον Ζηνόβιο (2ος αιώνας μ.Χ.).

Αρχής γενομένης από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

η μετάφραση κατέστη σημαντικό κομμάτι της όλης λογοτεχνικής παραγωγής, με την προσοχή να επικεντρώνεται σε θρησκευτικά –κατά κύριο λόγο– και φιλοσοφικά κείμενα.

Συχνά, μάλιστα, οι μεταφραστές ήταν συγγραφείς καταξιωμένοι, γνωστοί ήδη χάρη στο δικό τους έργο, όπως ο Ιερώνυμος, ο Ρουφίνος, ο Αμβρόσιος και ο Μάριος Βικτωρίνος.

Όσον αφορά τις μεταφράσεις από τα λατινικά στα ελληνικά, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σωζόμενα αποσπάσματα από μια λογοτεχνική μετάφραση της Τετάρτης Εκλογής του Βιργιλίου (οι Εκλογές ήταν μια συλλογή βουκολικών ποιημάτων ή ασμάτων), που παρατίθεται στο συγγραφικό έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου Oratio ad sanctorum coetum (Λόγος ον έγραψε τω των αγίων συλλόγω).

Και τούτο, διότι το εδώ μεταφραστικό ύφος είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που συναντούμε στα προαναφερθέντα δίγλωσσα σχολικά κείμενα της Αινειάδας.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα επισήμανση είναι ότι στις μεταφ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Ασθενής βροχή · 17.5 °C · 72%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies