Έφηβοι και χρήση ουσιών: Σε τι είναι πιο ευάλωτοι οι 16χρονοι στην Ελλάδα Ημερομηνία:
Σήμερα 24/5/2025, 09:08 - Εμφανίσεις: 19
Οι έφηβοι στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από ό,τι οι συνομήλικοί τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το αλκοόλ και το κάπνισμα, και δευτερευόντως στην κάνναβη.
Ακόμα είναι πιο εκτεθειμένοι σε άλλες εν δυνάμει εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως η ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια, χωρίς όμως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εθισμού.
Όσο για τα social media, το πρόβλημα είναι ίδιο για όλη την Ευρώπη: Σχεδόν ο ένας στους δύο εφήβους αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της υπερβολικής ενασχόλησής του με αυτά.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη νέα «Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση ουσιών, άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές και την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων-μαθητών», μέρος της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) Η έρευνα, που ξεκίνησε το 1984 και υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας –ΕΠΙΨΥ, επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, και δίνει τη δυνατότητα μιας διαχρονικής παρακολούθησης του φαινομένου σε βάθος δεκαετιών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η πιο πρόσφατή έρευνα του ΕΠΙΨΥ, που μόλις παρουσιάστηκε, πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2024 και συμμετείχαν 6.810 μαθητές και μαθήτριες Α’ Λυκείου, από 488 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
πηγή: ΕΠΙΨΥ-ΕSPAD Αυξήθηκε η χρήση ουσιών στους εφήβους έπειτα από την πανδημία Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2019, πριν την πανδημία του Covid-19, η χρήση παράνομων ουσιών στην Ελλάδα ανάμεσα σε εφήβους αυξήθηκε αισθητά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Το 13% των εφήβων 16 χρόνων ή ο ένας στους οκτώ, δήλωσε ότι έχει κάνει χρήση κάποιας – οποιασδήποτε – παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης.
Το αντίστοιχο ποσοστό πριν τέσσερα χρόνια ήταν 9,4%.
Εδώ και 25 χρόνια, παρά τις μικρές διακυμάνσεις ανάμεσα στα έτη, η διάδοση της χρήσης παράνομων ουσιών ανάμεσα στους εφήβους βαίνει αυξανόμενη.