Η τράπεζα που μοιράζει «θεϊκό» μέρισμα Ημερομηνία:
13/6/2025, 06:08 - Εμφανίσεις: 26
Από γραφεία τους ακριβώς έξω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Jean-Baptiste Douville de Franssu, πρώην στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης χρημάτων Invesco Ltd.
, και ο Gian Franco Mammì επιβλέπουν πάνω από 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μία από τις πιο «ιδιωτικές» τράπεζες στον κόσμο.
Μπορεί το ποσό αυτό να φαντάζει πενιχρό σύγκριση με τα τρισεκατομμύρια που διαχειρίζονται οι Γολιάθ του κλάδου στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη, ωστόσο η διαχείριση των εν λόγω assets και επενδύσεων έχει βάλει στο στόχαστρο την Καθολική Εκκλησία εδώ και χρόνια.
Το Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων, ή αλλιώς η Τράπεζα του Βατικανού όπως είναι γνωστό, παρέχει παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες και επιβλέπει επενδύσεις για ιδρύματα που συνδέονται με την εκκλησία.
Όπως γράφει το Bloomberg, πέρυσι, συνέχισε να αντλεί νέα μετρητά, αυξάνοντας τα υπό διαχείριση περιουσιακά του στοιχεία σε υψηλό 10 χρόνων, και επιδιώκει να αξιοποιήσει το ιστορικό του δείχνοντας ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να ξεπερνά τα διάφορα ορόσημα, παρά το γεγονός ότι τηρεί τις επενδύσεις σύμφωνα «με την ηθική της πίστης».
Τουλάχιστον έτσι αναφέρει.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν έλεος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο de Franssu, πρόεδρος του IOR.
«Εάν το IOR δεν προσφέρει αυτά που αναμένεται από το IOR, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα».
Τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν κατά περίπου 7% στα 32,8 εκατομμύρια ευρώ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Αυτά τα κέρδη, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταβολή μερισμάτων στην εκκλησία, δεν θα αντισταθμίσουν το κενό που έχει απομείνει στον προϋπολογισμό του Βατικανού εξαιτίας της μείωσης των παγκόσμιων δωρεών, των διοικητικών εξόδων και των λογαριασμών συνταξιοδότησης.
Βήματα προόδου Πάντως, όπως τονίζει το Bloomberg, αυτό δείχνει ότι η τράπεζα κάνει κάποια βήματα προς την απαλλαγή από τη φήμη της για κακοδιαχείριση και μυστικότητα που οδήγησαν σε πολλά δημόσια σκάν...