Από τα μακαρόνια με φράουλες μέχρι τον ελληνικό φραπέ: Τι τρώνε στην Ευρώπη για να δροσιστούν Ημερομηνία:
Σήμερα 12/7/2025, 10:28 - Εμφανίσεις: 11
Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια της, τα παραδοσιακά δροσιστικά ροφήματα και γεύματα κάθε χώρας έρχονται στην επιφάνεια όχι μόνο ως μέσο ανακούφισης από τη ζέστη, αλλά και ως φορείς πολιτιστικής ταυτότητας.
Από την παγωμένη σούπα της Πολωνίας μέχρι το τα γλυκά βότανα της Γερμανίας, και από την ιταλική grattachecca έως τον ελληνικό φραπέ, η γαστρονομία γίνεται ο καλύτερος τρόπος να «παλέψει» κανείς τον καύσωνα, σύμφωνα με τον Guardian.
Ιταλία: Grattachecca και Granita Στη Ρώμη, η grattachecca αποτελεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα την απάντηση των κατοίκων της Αιώνιας Πόλης στην αποπνικτική ζέστη.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Παρασκευάζεται με ξυσμένο πάγο, αρωματισμένο με φρουτένια σιρόπια και γαρνιρισμένο με φρέσκα φρούτα ή καρύδα.
Το ποτό έχει ιστορία που φτάνει στη ρωμαϊκή εποχή, ενώ σήμερα παραμένει «ιερό» για τους Ρωμαίους, με παραδοσιακά περίπτερα όπως το Alla Fonte D’Oro να κρατούν ζωντανή την παράδοση.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Στον ιταλικό νότο, τη θέση της grattachecca λαμβάνει η granita – ένα πιο πυκνό ημιπαγωμένο επιδόρπιο, κυρίως λεμονιού ή αμυγδάλου, που συχνά σερβίρεται με φρεσκοψημένα brioche.
Αν και παραπλήσιες στην όψη, οι δύο δημιουργίες διαφέρουν αισθητά στην υφή και στον τρόπο παρασκευής.
Γερμανία: Spaghettieis και Waldmeister Η Γερμανία, αν και φημίζεται για τις βαριές χειμωνιάτικες κουζίνες της, το καλοκαίρι στρέφεται σε γαστρονομικές απολαύσεις με δόσεις χιούμορ και φαντασίας.
Το Spaghettieis είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: παγωτό βανίλιας περασμένο από πρέσα ώστε να μοιάζει με μακαρόνια, με κομπόστα φράουλας αντί για σάλτσα ντομάτας και τριμμένο αμύγδαλο στη θέση του παρμεζάνα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Το καλοκαίρι στη Γερμανία έχει επίσης τη γεύση του Waldmeister – ενός ταπεινού βοτάνου, γνωστού και ως γλυκό ξυλόχορτο.
Το άρωμά του θυμίζει άχυρο και το σιρόπι του δίνει γεύση σε ...