Η Κομισιόν σχεδιάζει «ασπίδα» 395 δισ. ευρώ για μελλοντικές κρίσεις Ημερομηνία:
Σήμερα 18/7/2025, 00:04 - Εμφανίσεις: 13
Μετά τα σκληρά μαθήματα της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται αποφασισμένη να μην πιαστεί ξανά απροετοίμαστη.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέθεσε το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034, αναδεικνύοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την ευελιξία και την ικανότητα ταχείας αντίδρασης σε απρόβλεπτες κρίσεις.
Στην καρδιά του σχεδίου είναι η πρόταση για έναν νέο μηχανισμό χρηματοδότησης κρίσεων ύψους έως 395 δισ.
ευρώ.
Το χαρακτηριστικό του;googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Τα κεφάλαια δεν θα προέρχονται από τα ήδη δεσμευμένα κονδύλια, αλλά από την έκδοση κοινού χρέους στις αγορές — όπως συνέβη με τα Ταμεία Ανάκαμψης NextGen κατά την πανδημία.
«Οι κρίσεις δεν είναι πια η εξαίρεση, αλλά η νέα κανονικότητα», ανέφερε επί του θέματος η φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας πως το 90% του σημερινού προϋπολογισμού έχει ήδη δεσμευτεί για τρέχουσες ανάγκες.
Έτσι, η Κομισιόν φέρνει στο τραπέζι ένα σχέδιο που θα θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα όποτε η Ευρώπη βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη κρίση.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αποφασίζεται από τα κράτη-μέλη μέσω του Συμβουλίου, και μόλις αυτό συμβεί, η Επιτροπή θα βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει κεφάλαια.
Τα χρήματα θα διατίθενται στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων — όχι επιχορηγήσεων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Σαν το SURE Η φιλοσοφία θυμίζει τη δημιουργία του προγράμματος SURE, που βοήθησε κράτη-μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία να στηρίξουν την απασχόληση στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης που κινητοποίησε συνολικά περίπου 650 δισ.
ευρώ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει και το Catalyst Europe, ένα νέο πρόγραμμα 150 δισ.
ευρώ που θα χρηματοδοτεί στρατηγικές επενδύσεις, όπως στην αμυντική βιομηχανία, τις υποδομές και τις τεχνο...