Οι τηγανητές πατάτες δεν είναι εν τέλει μόνο μια… ένοχη απόλαυση – μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τις βραστές ή τις ψητές πατάτες καθώς και με τον πουρέ.
Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The British Medical Journal.
Οι καθοριστικές τρεις μερίδες την εβδομάδα Πόσες τηγανητές πατάτες «εγκυμονούν» όμως διαβήτη; Με βάση τη μελέτη, τρεις μερίδες την εβδομάδα είναι αρκετές ώστε να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 20%! Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, η αντικατάσταση της πατάτας, με οποιονδήποτε τρόπο και αν έχει μαγειρευτεί, με δημητριακά ολικής αλέσεως φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Αντιθέτως η αντικατάσταση της πατάτας με λευκό ρύζι αύξανε τον κίνδυνο διαβήτη.
Τα θρεπτικά στοιχεία της πατάτας Οι πατάτες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τροφή… κενή περιεχομένου: περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγνήσιο.
Περιέχουν όμως και πολύ άμυλο άρα και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι έχουν συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ζουμ σε μια αδιερεύνητη σύνδεση Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαν εξεταστεί οι διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος της πατάτας και η σύνδεσή τους με τον διαβήτη.
Ετσι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες τους αποφάσισαν να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης πατατών μαγειρεμένων με διαφορετικούς τρόπους (βραστές, ψητές ή πουρές καθώς και τηγανιτές) και του διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την επίδραση στην υγεία όταν γινόταν αντικατάσταση της πατάτας με άλλους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το λευκό ρύζι.
Η μεγάλη ανάλυση Τα ευρήματά τους βασίστηκαν σε περισσότερους από 205.000 επαγγελματίες υγείας οι οποίοι έλαβαν μέρος σε τρεις μεγάλες αμερικανικές έρευνες μεταξύ του 1984 και του 2021.