Κλειστόν λόγω έλλειψης μαθητών - Δεν θα χτυπήσει το κουδούνι φέτος σε δεκάδες σχολεία στην περιφέρεια Ημερομηνία:
Σήμερα 1/9/2025, 06:00 - Εμφανίσεις: 8
O Τάσος Ανέστης ζει με την οικογένειά του – τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ηλικίας 8 και 11 χρόνων – στη Βίτσα, στα Ζαγοροχώρια.
Για την ακρίβεια, ο ίδιος ζει εκεί καθημερινά.
Η γυναίκα του μένει με τα δυο παιδιά τους, μαθητές Δημοτικού, στα Γιάννινα – γιατί στο χωριό δεν υπάρχει σχολείο.
Η οικογένεια συναντιέται τα Σαββατοκύριακα στη Βίτσα.
Σχολεία σε όλη την περιφέρεια κλείνουν λόγω «μη συμπλήρωσης ελάχιστου απαιτούμενου μαθητικού δυναμικού» «Θα ήταν προτιμότερο να μπορούσαμε να ζήσουμε ως οικογένεια – γι’ αυτό εξάλλου φύγαμε από την Αθήνα», λέει.
Ο κ.
Ανέστης ήταν εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.
Οταν η κόρη τους, Αναστασία, ήταν 4 χρόνων, παραιτήθηκε για να εγκατασταθούν στη Βίτσα και να ζήσουν μια ζωή όπως την ήθελαν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Αγόρασαν ένα αρχοντικό με την προοπτική να στήσουν σχολείο ήπιων δεξιοτήτων.
Οταν το σχέδιο δεν ευδοκίμησε, έφτιαξαν εκεί ξενώνα.
Το δεύτερο παιδί, ο Κωνσταντίνος, γεννήθηκε στα Ζαγοροχώρια.
Την πρώτη χρονιά που τα παιδιά πήγαν σχολείο, η οικογένεια έκανε μια απόπειρα να μένουν όλοι μαζί στο χωριό και να πηγαινοέρχονται τα παιδιά στα Γιάννινα – 37 χλμ.
μακριά.
«Θέλεις 45 λεπτά να πας κι άλλα τόσα να γυρίσεις.
Ηταν πολύ κουραστικό για καθημερινή μετακίνηση».
Ο Τάσος Ανέστης τονίζει τη διαχρονική σχέση του Ζαγορίου με την εκπαίδευση.
«Καθένα από τα 46 χωριά του κάποτε είχε ένα και δύο σχολεία.
Υπήρχαν μάλιστα χωριά, όπως η Βίτσα, που είχαν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε μια εποχή που αυτό ήταν αδιανόητο.
Σήμερα σε ολόκληρο το Ζαγόρι υπάρχουν δύο δημοτικά – το ένα στο ανατολικότερο κομμάτι, στους Μηλιωτάδες, και το άλλο στο Πάπιγκο –, όπου θέλεις μία ώρα με έναν πολύ κακό δρόμο για να πας».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει τρόπος να ζήσει κάποιος στο χωριό, υπάρχει ζήτηση εργατικών χεριών.
Ομως, «το Ζαγόρι δεν έχει κοινότητα.
Ο ένας και μόνος λόγος, κατά τη γνώμη μου, γι’ αυτό είναι ότι δεν υπάρχει σχολείο».
Ετσι πια τους χειμώνες οι μόνιμοι κάτοικοι στη Βίτσα είναι περίπ...