Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Τοπικά νέφη
17.5 °C 64%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Το πρόχειρο φαγητό ίσως πλήττει τη μνήμη μέσα σε μόλις 4 ημέρες
Ημερομηνία: Σήμερα 30/9/2025, 10:28 - Εμφανίσεις: 24



Τέσσερις ημέρες πρόχειρου φαγητού είναι αρκετές ώστε να πληγεί το κέντρο της μνήμης του εγκεφάλου! Αυτό προέκυψε από μια νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron και η οποία έδειξε ότι το junk food θα μπορούσε να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο γνωστικών δυσλειτουργιών.

Η υπερδραστηριότητα κυττάρων-«κλειδιών» Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Φαρμακολογίας Τζουάν Σονγκ και τον δρα Τέιλορ Λάντρι από το Τμήμα Φαρμακολογίας του UNC ανακάλυψε ότι μια ειδική ομάδα κυττάρων του εγκεφάλου (CCK διανευρώνες) που έχει την έδρα της στον ιππόκαμπο, το κέντρο της μνήμης, υπερενεργοποιείται έπειτα από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά.

Αυτή η υπερδραστηριότητα διαταράσσει την ικανότητα επεξεργασίας της μνήμης, ακόμα και μετά από λίγες ημέρες κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών – στο πρότυπο της δυτικού τύπου διατροφής, πλούσιας σε μπέργκερ και τηγανιτές πατάτες, στην οποία «βασιλεύουν» τα κορεσμένα λιπαρά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η πρωτεΐνη-«ρυθμιστής» Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PKM2 και η οποία ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν την ενέργεια παίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της αρνητικής επίδρασης της ανθυγιεινής τροφής στη μνήμη.

Αμεσο πλήγμα στη μνήμη «Γνωρίζαμε ότι η διατροφή και ο μεταβολισμός μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου αλλά δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε μια τόσο εξειδικευμένη και ευάλωτη ομάδα νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, τους διανευρώνες CCK στον ιππόκαμπο, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι πλήττονται άμεσα ακόμα και μετά από τη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά» δήλωσε η καθηγήτρια Σονγκ η οποία είναι μέλος του Κέντρου Νευροεπιστήμης του UNC και προσέθεσε: «Εκείνο που μας εξέπληξε περισσότερο από όλα ήταν το πόσο γρήγορα τα κύτταρα αυτά άλλαζαν τη δραστηριότητα τους ως απόκριση στη μειωμένη διαθεσιμότητα γλυκόζης η οποία προκαλείτο από την κ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
ARTICLES
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
· Netflix has extended its crackdown on password sharing from Latin America to Canada, New Zealand, Portugal, and Spain
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Τοπικά νέφη
17.5 °C 64%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies