Λέσβος: «Ο βράχος ζυγίζει 40 τόνους»- Δρόμος επικίνδυνος, χτισμένος το 1980 σε σαθρό έδαφος με απότομα πρανή Ημερομηνία:
Σήμερα 8/10/2025, 16:56 - Εμφανίσεις: 19
«Αποτελεί έναν δρόμο υψηλής επικινδυνότητας, ο οποίος θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο έπειτα από εκτεταμένες παρεμβάσεις» λέει στο in για τον πολύ μεγάλου μεγέθους βράχο που αποκολλήθηκε στον επαρχιακό δρόμο Μελίντας- Πλωμαρίου στη Λέσβο, μετά τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.
Σύμφωνα με τον κ.
Λέκκα, οι βροχοπτώσεις δρομολογούν στο συγκεκριμένο σημείο, φαινόμενα προδιαγεγραμμένα να συμβούν, εξαιτίας της πολύ κακής κατάστασης του δρόμου.
Το 2017 , στο μεγάλο σεισμό της Βρίσας, είχαν σημειωθεί πολλές αποκολλήσεις μεγάλων βράχων.
Οσο για τις μικρότερες κατολισθήσεις, αυτές είναι συνηθισμένο φαινόμενο, με τις τελευταίες να έχουν σημειωθεί μόλις πριν από λίγες μέρες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο σημείο όπου αποκολλήθηκε ο τεράστιος βράχος, βάρους 40 τόνων «Κατά καιρούς έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, όμως απαιτείται ένα εκτεταμένο έργο για να γίνει αυτός ο δρόμος ασφαλής.
Αποτελεί ένα πολύ ακριβό έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει πολύ να γίνει» τονίζει ο κ.
Λέκκας.
Χτισμένος το 1980 σε σαθρό έδαφος «Αποτελεί δρόμο που είναι κάτω από μεγάλους βράχους και κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορα ζητήματα», σημειώνει με τη σειρά του και ο μηχανικός στο επάγγελμα, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ο δρόμος είναι χτισμένος σε σαθρό έδαφος, με πρανή απότομα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη κλίση.
«Οταν σημειώνονται βροχοπτώσεις και σεισμικές δονήσεις, μικρότερα ή μγαλύτερα βράχια αποκολλώνται από τα πρανή.
Ο συγκεκριμένος βράχος είναι ο πιο μεγάλος που έχει πέσει ποτέ.
Ζυγίζει 40 τόνους και αφού έσπασε την άσφαλτο βυθίστηκε 2 μέτρα μέσα στο έδαφος, μετακινώντας το παρακείμενο τοιχίο» περιγράφει ο κ.
Μουτζούρης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Ο δρόμος κατασκευάστηκε το 1980 από την τότε υπηρεσία του στρατού ...