Μπορεί ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης να ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο στις -41,6 μονάδες έναντι -47,8 μονάδες τον Ιούλιο, ωστόσο και αυτόν τον μήνα οι Ελληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ με διαφορά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να ακολουθούν, ενώ υψηλό παραμένει το ποσοστό για τα νοικοκυριά που οριακά βγάζουν στο μήνα.
Τα νοικοκυριά που «μόλις τα βγάζουν πέρα» Τα στοιχεία της Έρευνας Συγκυρίας του ΙΟΒΕ είναι και πάλι για άλλη μία φορά αποκαλυπτικά για τη σημερινή κατάσταση των νοικοκυριών αλλά και για τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον.Σε ό,τι έχει να κάνει με με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 58%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα περιορίστηκε ελαφρά στο 12% (από 13%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 22% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 7% όσο και το προηγούμενο διάστημα.
Το 60% των νοικοκυριών έκανε εκτίμηση ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση, τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.
document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Καθόλου πιθανή η αποταμίευση Αντίστοιχα, οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους κατά τους προσεχείς 12 μήνες περιορίστηκαν ελαφρά τον Σεπτέμβριο στις –41,0 (από -44,4).
Το 55% (από 59%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση.
Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -5,5 και -6,1 μονάδες αντίστοιχα.
Το 46% (από 53%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 5% αναμένει το αντίθετο.
Παράλληλα, το 82% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ε...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































