ΚΑΙΡΟΣ · LIVE20.7°CΣχεδόν αίθριος53% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Ελλάδα
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

24ωρη απεργία εκπαιδευτικών στις 21 Οκτωβρίου για μισθούς και ασφαλή σχολεία

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

24ωρη απεργία εκπαιδευτικών στις 21 Οκτωβρίου για μισθούς και ασφαλή σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί θα απέχουν από τα καθήκοντά τους για 24 ώρες την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026, με απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και ασφαλή σχολεία.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν οριστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Σάμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η κινητοποίηση αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των σχολείων, καθώς το αν θα γίνουν μαθήματα θα κριθεί από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία και από ενδεχόμενες στάσεις εργασίας. Σε κινητοποιήσεις αναμένεται να κατέβουν και μαθητές και φοιτητές, με αιχμή τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και την ανάγκη ασφαλών σχολικών υποδομών.

Στην Αθήνα το κάλεσμα είναι για τις 12:00 στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση τοποθετείται στις 11:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στη Σάμο θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ. Οι διοργανωτές καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να μετάσχουν.

Μαθήματα και απουσίες την ημέρα της απεργίας

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου η καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων αναμένεται να διαφοροποιηθεί, ανάλογα με το πόσοι εκπαιδευτικοί θα απεργήσουν. Δεν θεωρείται δεδομένο ότι όλα τα σχολεία θα κινηθούν με τον ίδιο τρόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ή να μην καταστεί δυνατή η διεξαγωγή συγκεκριμένων μαθημάτων.

Σε κάθε σχολείο, το τελικό καθεστώς θα κριθεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν την ημέρα της κινητοποίησης. Για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα, γονείς και μαθητές ενημερώνονται από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων.

Οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών

Στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ περιγράφει ιδιαίτερα δύσκολη εικόνα στη δημόσια εκπαίδευση. Αναφέρεται σε ελλείψεις εκπαιδευτικών, οικονομική πίεση στις σχολικές μονάδες, ανεπαρκείς υποδομές και αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις.

Κεντρικό αίτημα είναι οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μαζί με την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ζητούνται ακόμη η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Στις διεκδικήσεις εντάσσονται μέτρα στήριξης για τη στέγαση και η δωρεάν μετακίνηση από και προς τις σχολικές μονάδες. Περιλαμβάνονται επίσης η βελτίωση των όρων εργασίας και η προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου.

Ελλείψεις εκπαιδευτικών και ασφάλεια των σχολείων

Ξεχωριστή θέση έχουν τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Κατά τη ΔΟΕ, οδηγούν σε συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων, σε υποχρεωτικές υπερωρίες και σε μετακινήσεις μαθητών. Η Ομοσπονδία ζητά άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και ανάκληση των συμπτύξεων τμημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, θέτει ως ανώτατο όριο τους 15 μαθητές ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και τους 20 στο δημοτικό σχολείο. Όπως υποστηρίζει, τέτοιες αναλογίες χρειάζονται για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των παιδιών.

Προτεραιότητα αποτελεί και η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων. Ζητείται επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση των υποδομών και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αξιολόγηση και νέο πειθαρχικό δίκαιο

Στο πλαίσιο της απεργίας οι εκπαιδευτικοί τάσσονται κατά της αξιολόγησης σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και ζητούν την κατάργηση του νόμου 4823/2021. Ζητούν ακόμη να καταργηθούν οι προβλέψεις του νέου πειθαρχικού δικαίου, όπως θεσπίστηκαν με τον νόμο 5225/2025, και να σταματήσουν οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις.

Κατά τη ΔΟΕ, η εντατικοποίηση της εργασίας, η οικονομική πίεση και η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης υποβαθμίζουν τον ρόλο του εκπαιδευτικού και αποτυπώνονται στη συνολική λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Με την 24ωρη απεργία της 21ης Οκτωβρίου οι εκπαιδευτικοί θέλουν να αναδείξουν τα προβλήματα του κλάδου και να ασκήσουν πίεση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αποδοχές, οι συνθήκες εργασίας, η ασφάλεια των σχολείων και η αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies