ΚΑΙΡΟΣ · LIVE16.5°CΤοπικά νέφη72% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Ελλάδα
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Οργή στην Πλάκα για τους κατηγορούμενους της φονικής έκρηξης στη Λυσικράτους

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Οργή στην Πλάκα για τους κατηγορούμενους της φονικής έκρηξης στη Λυσικράτους

Στη γειτονιά της Λυσικράτους, στην Πλάκα, επικρατούν οργή και αγανάκτηση μετά τις τρεις συλλήψεις για την ισχυρή έκρηξη και την κατάρρευση διώροφου κτιρίου στις 25 Σεπτεμβρίου. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στον δεύτερο όροφο και δύο ζευγάρια Αμερικανών στον πρώτο, ο οποίος λειτουργούσε ως διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο Ανδρέας Μαρτζάκης βρέθηκε ανάμεσα στους πρώτους που έτρεξαν στο σημείο μόλις ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος. Από την αρχή έχει πει ότι η έκρηξη τον ώθησε να βγει έξω, για να δει τι είχε συμβεί.

Μιλώντας στο ΕΡΤnews, μεταφέρει την εικόνα που τον σόκαρε και το ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής. Την ώρα της έκρηξης, μπροστά από το κτίριο του αριθμού 15 περνούσε ένα Mini Cooper και ο οδηγός του τραυματίστηκε στο κεφάλι από θραύσματα. Ελάχιστα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε περάσει σχολικό βανάκι με 12 μαθητές, που πρόλαβε να απομακρυνθεί μερικά μέτρα. Μέσα στο χάος ο κ. Μαρτζάκης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον οδηγό, άνθρωπο που γνώριζε.

Αναφέρει ακόμη ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει αντιληπτές στην Πλάκα ύποπτες κινήσεις ατόμων, τα οποία φέρονται να έψαχναν χαλκό και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Είχαν καταγραφεί και είσοδοι σε κατοικίες, πολυκατοικίες, ακόμη και σε ξενοδοχείο, με σκοπό την αφαίρεση μεταλλικών εξαρτημάτων.

«Αδιανόητο να κυκλοφορούν ελεύθεροι»

Το κατάστημά του, προσθέτει, είχε στοχοποιηθεί από διαρρήκτες δύο φορές. Εκφράζει παράλληλα αγανάκτηση, γιατί οι τρεις κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη στη Λυσικράτους είχαν συλληφθεί επανειλημμένα, χωρίς όμως να σταματήσει η δράση τους.

«Είναι αδιανόητο να έχουν συλληφθεί τόσες φορές και να είναι έξω», λέει, ζητώντας αυστηρότερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Η αγανάκτηση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, καθώς ανάμεσα στα θύματα στην Πλάκα ήταν και οι δύο ηλικιωμένοι που οι κάτοικοι συναντούσαν καθημερινά. Η απώλειά τους έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη γειτονιά.

«Είμαστε τόσο πολύ αγανακτισμένοι, τόσο πολύ νευριασμένοι και θυμωμένοι» για την τραγωδία, που προκλήθηκε για την αφαίρεση ενός ευτελούς υλικού και είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για ανθρώπινες ζωές. Πέρα από το βαρύ κλίμα, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρακτικές συνέπειες του αποκλεισμού του δρόμου.

Τριάντα έξι ημέρες μετά τη φονική έκρηξη ο δρόμος παραμένει κλειστός, μολονότι αποτελεί βασική οδική πρόσβαση προς την Πλάκα. Κατά τον κ. Μαρτζάκη, από την κατάσταση επηρεάζονται περίπου 470 επιχειρήσεις, ενώ σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι. Γι' αυτό απηύθυνε έκκληση στον Δήμο Αθηναίων, στο αρμόδιο υπουργείο και στις υπηρεσίες να εξετάσουν αν μπορεί να ανοίξει έστω μία λωρίδα κυκλοφορίας, με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και με τοποθέτηση υποστυλωμάτων, εφόσον αυτό κριθεί τεχνικά εφικτό.

Γιάννης Αρτοποιός: Η πορεία προς την εξιχνίαση

Στις λεπτομέρειες της έρευνας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που οδήγησε στη σύλληψη των τριών κατηγορουμένων, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Οι έρευνες, όπως εξήγησε, διήρκεσαν 34 ημέρες. Βασικός στόχος ήταν να προσδιοριστεί τι προκάλεσε τη δημιουργία του εκρηκτικού μείγματος αερίου, το οποίο οδήγησε στην ισχυρή έκρηξη και στην κατάρρευση του κτιρίου στην οδό Λυσικράτους. Αξιοποιήθηκαν καταγραφές από κάμερες κατοικιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων. Από τον χώρο του περιστατικού συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν πειστήρια και επιστημονικά ευρήματα.

Υπήρξε επίσης συνεργασία με πραγματογνώμονες και ειδικούς επιστήμονες από το Πολυτεχνείο, μεταξύ των οποίων χημικοί και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ώστε να αποσαφηνιστεί πώς έγινε η παρέμβαση στις σωληνώσεις. «Έπρεπε να συνδυαστούν όλα τα τεκμήρια και να φτάσουμε, μέσα από τη σύνθεση των εικόνων καρέ καρέ, στην αλληλουχία αυτών των γεγονότων», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. Υπογράμμισε ότι η έρευνα έγινε υπό συνθήκες μυστικότητας, για να μην επηρεαστεί η συλλογή των στοιχείων.

Καθοριστική, σύμφωνα με τον ίδιο, στάθηκε η αξιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού. Μέσω αυτού οι Αρχές συνέθεσαν τα γεγονότα και οδηγήθηκαν στους τρεις συλληφθέντες, 34, 37 και 55 ετών αντιστοίχως. Στην κατοχή τους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μεταλλικοί κόφτες, κάβουρες και εργαλεία που χρησιμεύουν στην κοπή καλωδίων και σωλήνων, καθώς και κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.

Οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπρησμό και έκρηξη από πρόθεση, ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη σωματική βλάβη, κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Ζήτησαν προθεσμία και την έλαβαν, ώστε να απολογηθούν την προσεχή Δευτέρα ενώπιον του ανακριτή.

Νίκος Ρήγας: Οι κλοπές χαλκού στο προσκήνιο

Η εξιχνίαση της υπόθεσης στην Πλάκα επαναφέρει ένα ευρύτερο ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τις αστυνομικές Αρχές: τις επαναλαμβανόμενες κλοπές χαλκού και μεταλλικών εξαρτημάτων από δημόσιες υποδομές, αλλά πλέον και από ιδιωτικά κτίρια και κατοικίες.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων, Νίκος Ρήγας. Επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων αφαιρούν τα μέταλλα.

Ο χαλκός που αφαιρείται από καλώδια, σωληνώσεις και εγκαταστάσεις, εξήγησε, αποκτά οικονομική αξία όταν διοχετεύεται στην αγορά. Γι' αυτό, όπως τόνισε, χρειάζεται να ελεγχθεί και το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή οι επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν και διαχειρίζονται τέτοια υλικά.

«Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τι γίνεται με αυτές τις περιβόητες επιχειρήσεις σκραπ», ανέφερε, θέτοντας το ζήτημα των συνθηκών υπό τις οποίες αγοράζονται τα μέταλλα και της πιθανότητας να περνούν στην αγορά υλικά που έχουν αφαιρεθεί παράνομα.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies