Σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μουλέν, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη διόρθωση στις αποτιμήσεις των αμερικανικών εταιριών τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Οι μαζικές επενδύσεις στον τομέα, τόνισε, στηρίζονται ολοένα περισσότερο σε χρέος.
Τους τελευταίους μήνες οι τεχνολογικοί κολοσσοί πολλαπλασιάζουν τις τεράστιες τοποθετήσεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα ποσά, όμως, μοιάζουν δυσανάλογα σε σχέση με τα κέρδη που αποφέρουν και ενισχύουν στην αγορά τους φόβους για φούσκα ανάλογη με εκείνη που γνώρισε το Διαδίκτυο τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο Εμανουέλ Μουλέν δηλώνει αισιόδοξος για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να αυξήσει την παραγωγικότητα. Προειδοποίησε πάντως ότι το εύρος των επενδύσεων, η αυξημένη προσφυγή στον δανεισμό και οι προσδοκίες για υψηλά κέρδη θα συνιστούσαν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Ακόμη κι αν στην αρχή χρηματοδοτήθηκαν με μετοχές, οι επενδύσεις αυτές καλύπτονται σήμερα ολοένα περισσότερο από χρέος και στηρίζονται σε προοπτικές κέρδους που είναι πολύ υψηλές», δήλωσε σε συνέδριο στη Βαρκελώνη.
Επισήμανε ακόμη ότι τα υψηλά επιτόκια μπορεί να αποδυναμώσουν τις αναμενόμενες αποδόσεις και να δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους, με επακόλουθο αντίκτυπο στις αποτιμήσεις τους.
Ο Μουλέν, που μετέχει επίσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, διαθέτουν από 15% έως 20% των αμερικανικών τίτλων.
«Έτσι, αν υποχωρήσουν οι αποτιμήσεις των εταιριών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ, μπορεί να εμφανιστεί φαινόμενο μετάδοσης στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης ανησυχία για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, κυρίως στους νέους. Οι εταιρίες που έχουν ενσωματώσει περισσότερο την τεχνολογία αυτή, σημείωσε, ήδη μειώνουν τις προσλήψεις τους.

































