ΚΑΙΡΟΣ · LIVE12.1°CΤοπικά νέφη62% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Ελλάδα
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Δύο θάνατοι από γρίπη και 156 εισαγωγές COVID-19 στα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Δύο θάνατοι από γρίπη και 156 εισαγωγές COVID-19 στα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφουν δύο θανάτους από γρίπη την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια περίοδο, η θετικότητα του κορονοϊού εμφανίζει αυξητική τάση.

Η νέα έκθεση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις αφορά το διάστημα από τις 26 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου. Σε αυτό σημειώθηκαν δύο νέοι θάνατοι και δύο σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αναδρομικά δηλώθηκε και ένα ακόμη σοβαρό κρούσμα, με ημερομηνία εισαγωγής την εβδομάδα 19-25 Οκτωβρίου.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών με γρίπη ανήλθαν σε 57, έναντι 46 την προηγούμενη εβδομάδα. Στην κοινότητα η θετικότητα υποχώρησε ελαφρά και παραμένει κάτω από το 10%, το επιδημικό κατώφλι που δείχνει την έναρξη της εποχικής δραστηριότητας.

Αντίθετη είναι η πορεία του SARS-CoV-2, με τη θετικότητα να ανεβαίνει. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19, πάντως, μειώθηκαν σε 156, από 196 την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά δεδομένα της έκθεσης

Γριπώδης συνδρομή ILI, ανεξαρτήτως παθογόνου

Τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με ανοδική τάση. Την εβδομάδα 44/2026 δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη.

Σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού SARI, ανεξαρτήτως παθογόνου

Τα κρούσματα SARI ανά 1.000 εισαγωγές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, με μικρές εβδομαδιαίες αυξομειώσεις. Την εβδομάδα 44/2026 αυξήθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη.

SARS-CoV-2 και λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα από το σύνολο των διαγνωστικών ελέγχων για SARS-CoV-2 στην επικράτεια ακολουθεί ανοδική τάση. Την εβδομάδα 44/2026 ήταν υψηλότερη από την προηγούμενη.

Την εβδομάδα 44/2026 καταγράφηκαν 156 νέες εισαγωγές COVID-19, λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα (Ν=196).

Από την αρχή του καλοκαιριού του προηγούμενου έτους καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων. Την εβδομάδα 44/2026 δεν υπήρξε νέα διασωλήνωση και δεν σημειώθηκε νέος θάνατος. Από την εβδομάδα 01/2025 μέχρι την εβδομάδα 44/2026, οι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά, διασωληνωμένους ή και με νοσηλεία σε ΜΕΘ, φτάνουν τους 95.

Την εβδομάδα 44/2026 το σταθμισμένο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχθηκαν κινείται σε μέτρια επίπεδα.

Ο ιός της γρίπης

Στην κοινότητα, σύμφωνα με την εκτίμηση του δικτύου επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ, η θετικότητα για γρίπη παραμένει κάτω από το όριο του 10%, που αποτελεί το επιδημικό κατώφλι για την εποχική δραστηριότητα, και σημείωσε μικρή πτώση έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, με βάση το δίκτυο επιτήρησης SARI, η θετικότητα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Την εβδομάδα 44/2026 έγιναν 57 νέες εισαγωγές γρίπης, περισσότερες από την προηγούμενη εβδομάδα (Ν=46).

Την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και δύο νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά και ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 43/2026.

Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2026 έως και την 44/2026, τα κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι 15 και οι θάνατοι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τρεις. Στο διάστημα από την εβδομάδα 01/2025 έως την εβδομάδα 44/2026, οι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ανέρχονται σε 173.

Από την εβδομάδα 40/2026 έως και την εβδομάδα 44/2026, ανάμεσα σε 477 δείγματα από το Sentinel της κοινότητας, την επιτήρηση SARI και νοσοκομεία εκτός δικτύων επιτήρησης, εντοπίστηκαν 27 θετικά για ιούς γρίπης. Όλα ήταν τύπου Α.

Υποτυποποιήθηκαν 23 στελέχη τύπου Α. Τα 21 (91%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα δύο (9%) στον υπότυπο Α(Η3).

Την εβδομάδα 44/2026 το σταθμισμένο ιικό φορτίο της γρίπης τύπου Α στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχθηκαν βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV

Η θετικότητα μένει σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο στην κοινότητα, στο δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ, όσο και στο δίκτυο επιτήρησης SARI. Την εβδομάδα 44/2026 δεν βρέθηκαν θετικά για RSV δείγματα στις δειγματοληψίες της κοινότητας, ούτε σε εκείνες του δικτύου επιτήρησης SARI. Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συστήνεται εμβολιασμός έναντι του RSV για άτομα άνω των 75 ετών και για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σημαντικός αριθμός θανάτων μεταξύ σοβαρών περιστατικών συνδέεται με τη γρίπη και με τη λοίμωξη COVID-19. Ο εμβολιασμός και για τα δύο νοσήματα συστήνεται σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, ιδίως σε όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων, δηλαδή σε ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies