Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στο Περθ και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μια ευρεία γκάμα τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή όπως το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών νόσων και θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για να ζήσουν περισσότερο.
Πρόληψη σοβαρών νόσων Τα νέα ευρήματα που μόλις δημοσιεύθηκαν στο «Nature Food» αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της ποικιλίας των φλαβονοειδών στη διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης νόσων όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι νευρολογικές διαταραχές.
Οι πηγές των φλαβονοειδών Τα φλαβονοειδή εντοπίζονται σε φυτικές τροφές όπως το τσάι, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα σταφύλια, ακόμα και στη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); H κατανάλωση πολύχρωμων τροφίμων είναι πολύτιμη για τη διατήρηση καλής υγείας Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 120.000 εθελοντές ηλικίας 40 ως 70 χρόνων για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.
Η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει όφελος από την κατανάλωση πολλών και διαφορετικών φλαβονοειδών σε σύγκριση με την απλή κατανάλωση μόνο μεγάλης ποσότητάς τους.
Μείωση του κινδύνου θνησιμότητας Ο ερευνητής του ECU, πρώτος συγγραφέας της μελέτης δρ Μπέντζαμιν Πάρμεντερ, ήταν εκείνος που ανακάλυψε πρώτος ότι η διατροφή με ποικιλία φλαβονοειδών αποτελεί «διαβατήριο» καλής υγείας.
«Η πρόσληψη φλαβονοειδών της τάξεως των περίπου 500 mg την ημέρα φάνηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από όλα τα αίτια κατά 16% καθώς και με μείωση του κινδύνου περίπου 10% σε ό,τι αφορούσε την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικών παθήσεων.
Αυτή η ποσότητα φλαβονοειδών περιέχεται για παράδειγμα σε μόλις δύο κούπες τσάι».