Τέλος εποχής - Τι ακολουθεί έπειτα από την παγκοσμιοποίηση; Ημερομηνία:
Σήμερα 13/7/2025, 08:24 - Εμφανίσεις: 8
Για δεκαετίες, η παγκοσμιοποίηση χρησίμευε ως η προεπιλεγμένη ρύθμιση για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.
Οι ανοικτές αγορές, οι ελεύθερες ροές κεφαλαίων και οι ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού δεν ήταν απλώς μέσα πολιτικής, αλλά άρθρα πίστης.
Από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, η πεποίθηση ήταν ότι η οικονομική ολοκλήρωση θα έφερνε ευημερία, θα εξασφάλιζε την ειρήνη και τελικά θα έφερνε πολιτική σύγκλιση.
Αυτή η συναίνεση έχει πλέον καταρρεύσει.
Αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι ένας τακτικός αναπροσανατολισμός της εμπορικής πολιτικής, αλλά μια ρήξη στην ίδια την πολιτική οικονομία της παγκοσμιοποίησης.
Τα προειδοποιητικά ίχνη ήταν πάντα παρόντα.
Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αποκάλυψε την ευπάθεια της διασυνοριακής χρηματοδότησης και τους κινδύνους των απορρυθμισμένων αγορών.
Πάντως, αντί για επανεξισορρόπηση, η αντίδραση ήταν η περιστολή.
Η δημοσιονομική λιτότητα, τα οπισθοδρομικά φορολογικά συστήματα και η μισθολογική στασιμότητα απογοήτευσαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Η ανισότητα εκτοξεύθηκε και η διαπραγματευτική δύναμη της εργασίας διαβρώθηκε.
Τα κέρδη της παγκοσμιοποίησης κατέληγαν όλο και περισσότερο στο κεφάλαιο και όχι στους πολίτες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Αυτή η εκτεταμένη δυσαρέσκεια βρήκε σαφή πολιτική έκφραση.
Τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κινήματα, που κάποτε απορρίπτονταν ως περιθωριακά, έγιναν κυρίαρχες εκλογικές δυνάμεις σε όλες τις προηγμένες οικονομίες.
Απέρριψαν τη φιλελεύθερη οικονομική συναίνεση, όχι μόνο αναφορικά με τον τόνο αλλά και αναφορικά με την ουσία.
Από το Brexit έως το America First, αυτά δεν ήταν παρεκκλίσεις – ήταν συμπτώματα μιας βαθύτερης κρίσης νομιμοποίησης.
Οι πολίτες δεν πίστευαν πλέον ότι το ελεύθερο εμπόριο, τα ανοιχτά σύνορα και οι επενδυτικές συνθήκες τους απέφεραν οφέλη.
Η παγκοσμιοποίηση δεν τελειώνει, αλλά γίνεται πιο εξαρτημένη Αυτή η κατάρρευση της εμπιστοσύνης άνοιξε το δρόμο για μια πιο συναλλακτική και κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία.