ΚΑΙΡΟΣ · LIVE16.4°CΤοπικά νέφη63% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Κριτσά Λασιθίου - Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Κεράς

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 135



Σε απόσταση 1 χλμ Α από την Κριτσά, κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με παραδοσιακό χρώμα (εδώ γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας του Ζιλ Ντασέν «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη), είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο, η εκκλησία της Παναγίας της Κεράς.

Ο καμαροσκεπής με τρούλο ναός, που είναι χτισμένος στη θέση «Λογάρι», διαθέτει τρία κλίτη: το κεντρικό κλίτος (ο αρχικός πυρήνας του ναού) έχει αφιερωθεί στην Kοίμηση της Θεοτόκου, ενώ από τα μεταγενέστερα πλευρικά κλίτη, που φέρουν μάλιστα κτητορικές επιγραφές, το μεν νότιο έχει αφιερωθεί στην Αγία Άννα, το δε βόρειο στον Άγιο Αντώνιο.

Πηγή: Γεώργιος Μαμάκης Πηγή: Γεώργιος Μαμάκης Πηγή: kritsa.eu  – Photo Pagalos (Άγιος Νικόλαος Κρήτης) Πηγή: kritsa.eu  – Photo Pagalos (Άγιος Νικόλαος Κρήτης) Οι επιφάνειες στο εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένες με τοιχογραφίες διαφόρων εποχών.

Πηγή: Γεώργιος Μαμάκης Πηγή: Γεώργιος Μαμάκης Ο τοιχογραφικός διάκοσμος στο κεντρικό κλίτος ανήκει σε δύο χρονολογικές φάσεις: στα μέσα περίπου του 13ου αιώνα η πρώτη (οι παραστάσεις σε αυτό το πρώτο στρώμα τοιχογραφιών διακρίνονται για τη γραμμική απόδοση των μορφών) και στις δύο πρώτες δεκαετίες του 14ου αιώνα η δεύτερη (σκηνές του λεγόμενου Ευαγγελικού κύκλου, όπου συνυπάρχουν στοιχεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και της Πρώιμης Παλαιολόγειας Περιόδου), μετά τις σοβαρές ζημιές και απώλειες που υπέστη το κτίριο κατά το σεισμό του 1303.

Πηγή: Γεώργιος Μαμάκης Η αγιογράφηση των πλευρικών κλιτών, που ανάγεται στο α’ μισό του 14ου αιώνα, είναι προσαρμοσμένη σε διαφορετικές εν σχέσει με το κεντρικό κλίτος αισθητικές αρχές.

Πηγή: Γεώργιος Μαμάκης Υπέρτερη παρουσιάζεται η καλλιτεχνική αξία των τεχνιτών εκείνων που εργάστηκαν στο νότιο κλίτος, εκείνο που έχει αφιερωθεί στην Αγία Άννα.

Πηγή: Γεώργιος Μαμάκης Ανασκαφικές έρευνες στο εσωτερικό αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Παναγίας της Κεράς αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό κιβωτιόσχημων τάφων....

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Τοπικά νέφη · 16.4 °C · 63%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies