Live εικόνα από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Αυξάνονται οι αιμοκαθάρσεις λόγω κοροναϊού – Φόβοι για ανάγκη μεταμοσχεύσεων
Ημερομηνία: 30/9/2021, 06:07 - Εμφανίσεις: 117


Το 20-40% των ασθενών με κοροναϊό υφίστανται οξεία προσβολή των νεφρών τους και πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η αποθεραπεία καθυστερεί σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλα περιστατικά, οι επιπλοκές οδηγούν στην ανάγκη αιμοκάθαρσης.

Αυτό τονίζει η Ναγιάρα Αζινιέιρα Νομπρέγκα Κρούς, ερευνήτρια του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σαν Πάολο της Βραζιλίας, ως πρώτη συγγραφέας μελέτης για τις επιπτώσεις της COVID – 19 στη νεφρική λειτουργία, καθώς ο ιός προσδένεται στον οργανισμό μέσω των υποδοχέων αγγειοτασίνης.

Η προοπτική αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων σοβαρών νεφρικών τραυματισμών εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 αποτελεί σοβαρή ανησυχία, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ντούλτσε Ελένα Κασαρίνι, επίσης συγγραφέα της μελέτης, η οποία τόνισε πως «Εάν η ζήτηση για αιμοκάθαρση αυξάνεται τώρα, θα μπορούσε να δούμε αύξηση της ζήτησης για μεταμόσχευση νεφρού σύντομα».

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology μετείχε επίσης ο επικεφαλής του Νεφρολογικού νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Σαν Πάολο και μέλος του Κέντρου Αντιμετώπισης Κοροναϊού της Κυβέρνησης του Σαν Πάολο.

Η μελέτη έχει θέσει υπό διερεύνηση τους μηχανισμούς με τους οποίους ο SARS-CoV-2 βλάπτει τα νεφρά, με σκοπό να αποτελέσει ενδεχομένως τη βάση για περαιτέρω έρευνα στην αναζήτηση θεραπειών, την πρόληψη σοβαρών νεφρικών προβλημάτων, ακόμα και χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με COVID-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη η αλληλεπίδραση με το μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτασίνης 2 (ACE2) όχι μόνο επιτρέπει στον ιό να μολύνει και να αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική ανισορροπία στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση του αίματος, καθώς επίσης και το σύστημα καλλικρεΐνης-κινίνης, το οποίο εκτός του ότι εμπλέκεται στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, εμπλέκεται και στη διαδικασία της φλεγμονής και σε άλλες διαδικασίες.

Η βλάβη των βιολογικών λειτουργιών του ACE2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ροής του αίματος στα νεφρά και μείωση στο ρυθμό σπειραματικής ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Πατήστε στη σελίδα του pentelikonews.gr στο Facebook
Κάντε μας στο Twitter
Εγκαταστήστε στο smartphone σας την εφαρμογή του Pentelikonews.gr:
Σχόλια
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
VIDEO NEWS


ΕΥΡΕΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑΒρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα οποιασδήποτε περιοχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Περισσότερα >
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Ασθενής βροχή
13.6 °C 82%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΛΟΓΚΑΝ (LOGAN) (STAR, σήμερα 22:15)
25 ΚΑΡΑΤΙΑ (25 KILATES - CARATS) (STAR, σήμερα 03:00 μετά τα μεσάνυχτα)
Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
GREEKLISH CONVERTER

Μετατρέψτε απλά και εύκολα κείμενο από greeklish σε Ελληνικά >>
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Ημερήσιοι επισκέπτες: 3.200
Συνολικοί επισκέπτες: 1.892.673
Online τώρα:22
Διαφημιστείτε στο pentelikonews.grΕιδήσειςLIVE SCORES

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΜετοχές live
Copyright 2010-2021 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies