Οι ελληνικές Ακτοφυλακές ανακοίνωσαν ότι από την Πέμπτη έχουν φτάσει στην Κρήτη 543 μετανάστες από τη Λιβύη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την αρχή της χρονιάς σε περίπου 4.000 — αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 80% του συνόλου των αφίξεων που είχαν καταγραφεί το 2024 μέχρι σήμερα.
Η διαδρομή από το λιμάνι της Τομπρούκ στη Λιβύη προς την Κρήτη φαίνεται να καθιερώνεται ως η νέα κύρια μεταναστευτική οδός προς την Ευρώπη, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στις αρχές και στις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με το συνδικάτο των λιμενικών της Κρήτης, όπου αναφέρεται και το διεθνές πρακτορείο DPA, περίπου 5.100 άτομα είχαν φτάσει στην Κρήτη μόνο το 2024, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών και των πιο ήρεμων θαλασσών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η πίεση στο νησί είναι ήδη αισθητή, καθώς η Κρήτη —παραδοσιακά εκτός των βασικών μεταναστευτικών διαδρομών, σε αντίθεση με τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου— υποδέχεται πλέον σχεδόν το ένα τρίτο των αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι τις 18 Μαΐου, 11.305 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα δια θαλάσσης από την αρχή της χρονιάς.
Πέρυσι, το αντίστοιχο σύνολο ήταν περίπου 54.000 αφίξεις, κυρίως σε Λέσβο, Σάμο και Κω.
Επικίνδυνη διαδρομή Πολλοί από τους μετανάστες που φτάνουν στην Κρήτη προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όπως το Σουδάν, η Ερυθραία, η Συρία και το Αφγανιστάν.
Η διαδρομή μέσω Λιβύης θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς πολλοί πρόσφυγες έχουν περάσει μήνες ή και χρόνια σε άτυπα κέντρα κράτησης, εκτεθειμένοι σε κακομεταχείριση και εκβιασμούς από διακινητές.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, και ειδικότερα τον Κανονισμό του Δουβλίνου, οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στο πρώτο κράτος...