Ασφαλή τρόφιμα χωρίς μικρόβια το καλοκαίρι Ημερομηνία:
Σήμερα 1/7/2025, 10:00 - Εμφανίσεις: 17
Κινδύνους τροφιμογενών λοιμώξεων επιφυλάσσει το καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.
Η σύνδεση ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας και στα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων είναι αποδεδειγμένη.
Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται σημαντική αύξηση σε λοιμώξεις που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων τα οποία είτε δεν συντηρήθηκαν, είτε δεν καταναλώθηκαν σωστά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Τα φρέσκα και ωμά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά τα οστρακοειδή, τα ωμά κρέατα και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά όπως τα παγωτά, είναι ιδιαίτερα ευπαθή.
Παρά την φρεσκάδα τους, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να φιλοξενούν επικίνδυνους μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli ή ακόμα και ιούς όπως ο Norovirus.
Λίγος χρόνος έκθεσης των ευπαθών τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί για να ενισχυθεί εκθετικά η πιθανότητα μόλυνσης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Μεταξύ 5 – 60 βαθμών κελσίου, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ραγδαία Ο καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης Όπως εξήγησαν στο in.gr o καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης και ο τεχνολόγος γεωπόνος – υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ραφαήλ Φωκάς, «η λεγόμενη «ζώνη κινδύνου» μεταξύ 5 – 60 βαθμών κελσίου, είναι η περιοχή θερμοκρασιών μέσα στην οποία τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ραγδαία.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Σε συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Ελλάδα – δηλαδή θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών κελσίου – ένας μαγειρεμένος μεζές ή ζυμαρικά και ρύζι που ξεχάστηκε στο τραπέζι για περισσότερο από μία ώρα θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνος για την υγεία, ακόμα κι αν δεν έχει αλλοιωθεί εμφανώς.