Η Λαγκάρντ είναι αισιόδοξη για την Ευρωζώνη – Αλλά δεν ξεχνάει τα greek statistics Ημερομηνία:
Σήμερα 11/9/2025, 19:24 - Εμφανίσεις: 7
Αναφορά στην Ελλάδα και στα greek statistics έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου για τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Λίγη ώρα από τότε που ανακοινώθηκε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας.
Παρά τους παράγοντες αστάθειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως προκύπτει από την Κριστίν Λαγκάρντ, περιορίζονται οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης στην ευρωζώνη μετά τις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, γεγονός που αντανακλάται σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος.
Το κλίμα θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί και η δραστηριότητα να τονωθεί εάν μειωθούν οι γεωπολιτικές εντάσειςgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι.
Ενώ οι πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες έχουν μειώσει την ασιγουριά, μια νέα επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω τις εξαγωγές και να μειώσει τις επενδύσεις και την κατανάλωση.
Η επιδείνωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης, μεγαλύτερη αποστροφή από τον κίνδυνο και ασθενέστερη ανάπτυξη», δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι σημαντική πηγή ασιγουριάς παραμένουν «οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή».
Ανάπτυξη με αμυντικές δαπάνες Για την Κριστίν Λαγκάρντ το γεγονός ότι η ΕΕ επενδύει στην άμυνα και επανεξοπλίζεται είναι θετικό για την οικονομία στοιχείο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Οι υψηλότερες από το αναμενόμενο δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.
Η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα μπορούσε να τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.