Εξωδικαστικός μηχανισμός: Νέο ιστορικό χαμηλό στα κόκκινα δάνεια τον Σεπτέμβριο Ημερομηνία:
Σήμερα 8/10/2025, 14:48 - Εμφανίσεις: 17
Με υψηλούς ρυθμούς κινήθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός και τον μήνα Σεπτέμβριο, με 6.513 εκκινήσεις νέων αιτήσεων και 2.955 νέες υποβολές.
Σε υψηλό επίπεδο και οι μηνιαίες ρυθμίσεις, οι οποίες έφτασαν τις 1.789, ύψους 524,4 εκατ.
ευρώ, συνεχίζοντας έτσι να επαληθεύει τις αρχικές προβλέψεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με την αύξηση που θα επέφερε το μέτρο της υποχρεωτικής υπαγωγής επιλέξιμων οφειλετών με διευρυμένα κριτήρια.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση προοδου Εξωδικαστικού Μηχανισμούgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Προς επίρρωση αυτών, επισημαίνεται ότι ο μέσος μηνιαίος όγκος ρυθμίσεων έχει αυξηθεί κατά 28% εν συγκρίσει με την περίοδο προ της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητας.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός Σε σύνολο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αποθηκεύονται 43.533 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικά χρέη ύψους 14,08 δισ.
ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ταυτόχρονα, το ποσοστό εγκρισιμότητας έφτασε στο 79%.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Παράλληλα, στο κλείσιμο του α’ εξαμήνου, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν εντός του μήνα Σεπτεμβρίου, βλέπουμε περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, εν συγκρίσει με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας έτσι νέο ιστορικό χαμηλό στο 3,4%.
Από τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου διαφαίνεται ότι και η κοινωνική διάσταση του μηχανισμού ενισχύεται σταθερά: στις αιτήσεις των ευάλωτων ομάδων σημειώθηκαν 326 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις, εκ των οποίων οι 20 σχετίζονται με άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
Παράλληλα, 299 οφειλέτες έχουν κάνει χρήση του μέτρου προκαταβολής για την αναστολή πλειστηριασμών, προστατεύοντας αποτελεσματικά την περιουσία τους.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις, κατά το Α΄ εξάμηνο του 2025, οι ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων έφτασαν τα 3,2 δισ.