Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: «Καμπανάκι» επιστημόνων για την αύξησή τους - Οι χρόνιες ασθένειες που προκαλούν Ημερομηνία:
Σήμερα 19/11/2025, 11:00 - Εμφανίσεις: 14
Σταθερά αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες η κατανάλωση σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), που φαίνεται να έχουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια διατροφή.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα ανθυγιεινά φαγητά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εμπορικά προϊόντα κατασκευασμένα από φθηνά βιομηχανικά συστατικά Μια νέα σειρά άρθρων στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet προειδοποιεί ότι τα UPFs εκτοπίζουν σταδιακά τα φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Με στοιχεία από δεκάδες χώρες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καθώς η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών αυξάνεται, πολλαπλασιάζονται και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την πρόωρη θνησιμότητα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Για το λόγο αυτό,, οι ειδικοί ζητούν επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις και λογοδοσία των πολυεθνικών εταιρειών, την ώρα που η ποιότητα της διατροφής υποβαθμίζεται.
Αυτό διότι τα UPFs είναι εμπορικά προϊόντα κατασκευασμένα από φθηνά βιομηχανικά συστατικά, όπως υδρογονωμένα έλαια, καθώς και πρόσθετα τροφίμων, όπως χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές.
Υπερδιπλασιασμός της κατανάλωσης σε πολλές χώρες Σύμφωνα με στοιχεία από εθνικές έρευνες, η εκτιμώμενη συμβολή των UPFs στις συνολικές αγορές τροφίμων των νοικοκυριών ή στην ημερήσια πρόσληψη έχει τριπλασιαστεί στην Ισπανία (από 11% σε 32%) και την Κίνα (από 4% σε 10%) τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και έχει αυξηθεί (από 10% σε 23%) στο Μεξικό και τη Βραζιλία τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες.
Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε ελαφρώς τα τελευταία είκοσι χρόνια, διατηρώντας επίπεδα άνω του 50%.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Επισημαίνεται ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε UPFs συνδέεται με υπερκατανάλωση τροφής, κακή διατροφική ποιότητα (υπερβολική ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά, πο...