Πώς η γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης Ημερομηνία:
Σήμερα 6/12/2025, 13:16 - Εμφανίσεις: 22
Σε όλη την Ευρώπη οι παιδικές χαρές εκκενώνουν ενώ τα γηροκομεία γεμίζουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως το 2070 θα υπάρχουν μετά βίας δύο άτομα εργάσιμης ηλικίας στην ήπειρο για κάθε άτομο άνω των 65, σε σύγκριση με περίπου τρία σήμερα.
Στην Ευρώπη σύμφωνα με το Economist οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Η προσπάθεια του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 προκάλεσε μαζικές απεργίες το 2023.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ο πρωθυπουργός του αναγκάστηκε να αποσύρει το μέτρο για να σώσει την κυβέρνησή του.
Οι νομοθέτες αλλού στην Ευρώπη φοβούνται επίσης την οργή των συνταξιούχων.
Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς διαπραγματεύεται με βουλευτές που ισχυρίζονται ότι οι πρόσφατες προτάσεις του για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα κρατούν τις παροχές υψηλότερες από ό,τι επιτρέπουν τα μελλοντικά δημογραφικά δεδομένα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Λίγες βόρειες χώρες —η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Ελβετία— βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση χάρη στα κεφαλαιοποιημένα συνταξιοδοτικά τους συστήματα.
Εργαζόμενοι και εργοδότες συνεισφέρουν σε ισχυρά ταμεία που επενδύουν τα χρήματα, δημόσια ή ιδιωτικά. Μερικά από αυτά τα ταμεία είναι δημόσια και υποχρεωτικά, όπως το ATP της Δανίας.
Οι αποδόσεις χρηματοδοτούν τις μελλοντικές συντάξεις.
Η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, όπου οι δημόσιες συντάξεις είναι «pay-as-you-go»: οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν για τους σημερινούς συνταξιούχους.
Με τον ενεργό πληθυσμό να συρρικνώνεται, αυτά τα συστήματα γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτα.
Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν ήδη περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια.
Ακόμη χειρότερα, οι χώρες που στηρίζονται περισσότερο σε μη κεφαλαιοποιημένα συστήματα είναι και αυτές που γερνούν πιο γρήγορα.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι ως το 2045 το κόστος των κρατικών συντάξεων θα αυξηθεί σχεδόν κατά τέσσερις μονάδες ...