Πώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι - Νέα ευνοϊκή ρύθμιση Ημερομηνία:
Σήμερα 17/12/2025, 06:12 - Εμφανίσεις: 8
Χωρίς ηλικιακό όριο θα μπορούν οι μακροχρόνια άνεργοι να καταβάλλουν εισφορές μιας πενταετίας, σύμφωνα με σχετική διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Ειδικότερα, άνεργοι επί 12 τουλάχιστον συνεχείς μήνες, στους οποίους υπολείπονται έως πέντε έτη για τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης από τον κλάδο σύνταξης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ, πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δικαιούνται να ζητήσουν την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους μέχρι τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, με πλήρη κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τους πόρους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης που ασφαλίζουν μισθωτούς, ανεξάρτητα από τον χρόνο εισόδου στην ασφάλιση και από τον χρόνο διακοπής της υποχρεωτικής ασφάλισής τους, εφόσον έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στη ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 συνεχών μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Στην πράξη, πρέπει να εξακολουθούν να είναι άνεργοι για περισσότερο από έναν χρόνο και να κατέχουν ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ανανεούμενη ανά μήνα.
Ο υπολειπόμενος για τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση ελάχιστων προϋποθέσεων θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στο ΙΚΑ και στους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης αριθμός ημερομισθίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.500, κατ’ ανώτατο όριο, τα οποία θα βεβαιώνονται με σχετική βεβαίωση από τους οικείους φορείς ασφαλιστικής κάλυψης.
Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) που υπάγονται στις κατηγορίες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης μπορούν, κατ’ εξαίρεση, να υπαχθούν στο πρόγραμμα και να συνεχίσουν την ασφάλισή τους με κάλυψη των αναλογουσών εισφορών από πόρους της ΔΥΠΑ.